Venecija – jedinstvena, planetarno popularna i neodoljiva. Toliko da je broj turista u letnjoj sezoni veći nego broj njenih rezidenata. Sačuvati jedinstvenost, ali i pristupačnost turistima najteži je zadatak svake destinacije. Podelićemo sa vama par saveta kako da osetite autentičnost Venecije umesto jeftinih turističkih imitacija. I naravno, da ne traćite vreme i novac na iste.

190 Šta ne treba raditi u Veneciji

I u 2012. godini Venecija je u Top 10 destinacija koje morate posetiti

Večera pre 20 časova, gužva i preskupa bezukusna hrana zagarantovana

Tipičan turista u Veneciji, izmoren celodnevnim lutanjem najverovatnije će pohitati na večeru još pre zalaska sunca. Doživljaj konzumiranja bezukusne, pritom preskupe paste uz galamu desetine drugih turista može da prođe u vanrednim slučajevima, ali od 18 do 20 časova u autentičnim restoranima je “coctail hour”, vreme kada Italijani uživaju u diskusiji i omiljenom piću. Neki lokali se tad i zaključavaju da bi se zaštitili od navale turista, oni drugi im samo daju “posebne” menije. Strpite se do osmice i uživajte u čarima italijanske kuhinje po normalnim cenama. Prijatno!

192 Šta ne treba raditi u Veneciji

Strpite se do 20h da biste uživali u pravoj atmosferi

Poseta Veneciji u užarenim letnjim mesecima – greška

Tokom juna i jula najveći broj turista poseti Veneciju, ipak to nije najbolji period za ovu destinaciju. Prvenstveno zbog vrućina, sparine, komaraca, ali i neprijatnog mirisa kanalizacije, koji je najizraženiji baš u leto. Optimalan tajming je od aprila do početka juna ili od septembra do novembra. “Biennale” je najpoznatiji umetnički festival u ovom delu Italije, iako počinje u junu glavni sadržaji su upravo u septembru i oktobru. Eto još jednog razloga da svoje putovanje planirate baš tada.

358 Šta ne treba raditi u Veneciji

Neprijatan miris i komarci su dovoljni da odložite skitanje po kanalima do jeseni

Ne plaćajte €80 za vožnju gondolom

Dugo vremena gondole su bile glavni vid vodenog transporta u Veneciji. Danas je to “posh” iskustvo rezervisano za bogate turiste koji će platiti pozamašnu svotu za klackanje u društvu polupospanog gondolijera i muzikanata koji uz zvuke napuljskih klasika prave sve samo ne autentičnu atmosferu. Pametnija i svakako jeftinija varijanta su traghetto, gondole-trajekti koji prevoze turiste za manje od evra duž Grand kanala i prolaze pored svih bitnih mesta u gradu.

447 Šta ne treba raditi u Veneciji

Ovo je traghetto, odlična zamena za preskupu gondolu

“Besplatna” tura-obilazak fabrike stakla Murano

Ponuda konsijerža, vaučeri za Murano turu, gde vam je ulaz u fabriku kao i demonstracija duvanja stakla besplatna, samo prevoz ne ulazi u cenu, ali će vam on pomoći i obezbediti isti, deluje prilično primamljivo. Ipak, u pitanju je jako skupa i komercijalna avantura. Transport vodenim taksijem iako je po razumnoj tarifi, kada se uračuna čekanje (jer je to vaš lični prevoz) izađe nekoliko desetina evra. U svakoj fabrici, iako za ime prvi put čujete reći će da je autentična, stara i poznata u celoj Italiji. Fenomen duvanja stakla svakako je fascinantan, ali doživljaj će brzinom svetlosti biti zamenjen lutanjem po show-roomu sa astronomskim cenama. Savet: napravite sami svoju turu! Sa stanice “Fondamenta Nove” idu linije za Berengo Fine Arts i Archimede Seguso renomirane fabrike stakla ili se zaputite u muzej “Museo del Vetro” gde ćete uživati u četrdesetpetominutnom performansu duvača stakla.

539 Šta ne treba raditi u Veneciji

Šareniš u salonu fabrike stakla

Ovo su neke od uobičajenih grešaka turista, trudite se da ih izbegnete. Za kraj, poručujemo vam da ne pratite reku turista nego da uzmete mapu u ruke i napravite sopstveni plan obilaska. Ne očekujte i ne pravite od Venecije ono što nije, već uživajte u njoj.


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments