Ako ste aplicirali na mnogo poslova, a poslodavci vas nikada nisu pozvali, problem je verovatno u vašoj biografiji. Iako ste pokušali da sebe utešite mišlju da možda nisu primili mejl, ili da su već imali nekoga koga žele da prime, ukoliko vam je biografija previše puta ignorisana, morate poraditi na njoj.

Samo jedna greška u kucanju ili formatiranju vrlo lako može vaš CV staviti u gomilu sa nepoželjnim kandidatima.

Pored ove dve česte greške, nabrajamo šta sve treba da izbegnete, ukoliko želite da vas pozovu na razgovor za posao.

trazenje posla Šta nikada ne staviti u svoju radnu biografiju

Izbegavajte da govorite o svojim osobinama, poput “vrlo sam sposoban, vredan i zaslužujem…“. Jasno je da želite posao i očekuje se da visoko vrednujete sebe. Ali ovde je važno da navedete šta ste tačno radili i kako ste se obrazovali do tog trenutka, a na poslodavcu je da vas proceni. Nabrajanje sopstvenih osobina prihvatljivo je samo ukoliko obrazlažete zašto menjate posao –  na primer, na prethodnom poslu niste imali dovoljno prostora da ispoljite svoju kreativnost, što vas je navelo da se okrenete nečem drugačijem.

Ne navodite irelevantna radna iskustva. Ako ste nekada pravili odličnu kafu u lokalnom kafiću, to zaista neće biti relevantno ako želite da postanete advokat.

Poslodavca ne zanima da li ste oženjeni/udati, koliko imate godina (i ne bi smelo da ga zanima, u suprotnom, na delu bi mogla biti diskriminacija), kao ni kojoj religiji ste naklonjeni. Takve podatke ne treba da ubacujete u svoju radnu biografiju.

Ne zagušujte svoj CV nepotrebnim navođenjem svojih hobija, sem ako oni nisu usko povezani za mesto na koje se prijavljujete.

Pišite svoju biografiju objektivno, u trećem licu jednine, ali i u ovom slučaju izbegavajte “ona/on”, dakle primenite bezlične forme rečenica. “Ja” ne dolazi u obzir. Ono se, pak, koristi u motivacionom pismu.

trazenje posla3 Šta nikada ne staviti u svoju radnu biografiju

Ako imate mejl nalog koji ste napravili u srednjoj školi, koji glasi “mawabeba@mail.com” ili “limpbizkit@mail.com”, zaobiđite ga i napravite neki ozbiljniji, profesionalniji nalog (“ime.prezime”) koji ćete koristiti u ove svrhe.

Ne stavljajte kontakt telefon svog aktuelnog poslodavca, ako želite da promenite posao. Ne želite da vaš poslodavac sazna da tragate za drugim poslom tako što će ga nazvati vaš željeni poslodavac da se raspita o vama.

Neki stručnjaci smatraju da su “Times New Roman” i “Comic Sans” zastareli fontovi, i da u biografijama treba koristiti “Arial”.

Nemojte ni u ludilu navoditi informacije o tome koliko ste prethodno zarađivali.

Ne stavljajte svoju fotografiju u biografiju, sem ako se tako ne zahteva u oglasu za posao.

trazenje posla4 Šta nikada ne staviti u svoju radnu biografiju

Srećno u traženju posla!

Jasna Stanić

 

 

Comments