Haruki Murakami. Moram da priznam, iako obožavam da čitam, do pre nekoliko godina nisam ni čula za ovog japanskog pisca, a onda sam na nagovor koleginice sa fakulteta pročitala nekoliko njegovih knjiga. Prva me je totalno zbunila, a već svaku sledeću sam “gutala” za dan, dva, pa i manje, u zavisnosti od broja strana. Ja kad čitam – onda čitam! Šalu na stranu, kao što rekoh, kada sam se prvi put susrela sa njegovim načinom pisanja, bilo mi je teško da shvatim o čemu se zapravo tu radi, ali onda sam se načisto zaljubila u njegov nadrealizam, njegov stil, njegove priče koje su toliko nadrealne da su zapravo realne i, što je još važnije, uvek nose duboku poruku. A kada te neka knjiga navede na razmišljanje onda znaš – stvarno vredi!

Iako možda ne deluje na prvi pogled u svakoj njegovoj knjizi, Haruki Murakami gotovo uvek govori o ljubavi. Ali ne na onaj ljigav, patetičan, predvidiv način. Naprotiv. Njegov način pisanja o ljubavi je – mind-blowing! I iako je Haruki Murakami pisac nadrealizma, on o ljubavi ima da kaže toliko realnih stvari. Ovo su moji omiljeni citati o ljubavi koje je definitivno samo on mogao da napiše, a ti slobodno dodaj neki koji je tebe osvojio. I naveo na razmišljanje, naravno.

“Ako nekog možeš da voliš svim srcem, ima spasa za život. Čak i ako ne možeš da budeš sa tom osobom.” (1Q84)

Na kraju dana, ljubav je najvažnija. U ljubavi je spas. Ljubav te čini boljom osobom, čak i kada je na bilo koji način sprečena, čak i kada ti to sama ne možeš da uvidiš.

“Dve osobe mogu da spavaju u istom krevetu, a da i dalje budu usamljene kada zatvore oči.” (Okorela zemlja čuda i Kraj sveta)

Nekad jednostavno to nije to. I baš u tom trenutku kada legneš, ugasiš svetlo i zatvoriš oči, pored njega, shvatiš da te ništa od toga ne ispunjava.

citati 3 Šta se desi kada ljudi otvore svoja srca? Postaju bolji! (CITATI)
Comments