Da li ste se ikada zapitali šta se, po hemijskom sastavu, krije u bočicama vaših kozmetičkih preparata? Police i ladice su pune krema i pomada, a tu su i parfemi, dezodoransi, preparati za kosu – od šampona do silikonskih kapi. U prirodi je ženskog roda neprestano doterivanje, i iz tog razloga, lista ženskih kozmetičkih preparata je znatno duža od muških, jer uključuje i šminku – pudere, senke za oči, rumenila, ruževe, lakove za nokte. Od čega je, u stvari, napravljena naša dnevna doza lepote i nege?

SLIKA16 Šta se krije u našim pomadama?

Neke dame prosto uživaju u šminkanju

Ni muškarci nisu spaseni. Gelovi za brijanje, kao i losioni posle brijanja, takođe u svom sastavu imaju određene komponente koje još uvek nismo raščivijali.

Isto tako, kozmetika za bebe ima sumnjive sastojke ispisane na poleđini proizvoda.

Ono što zabrinjava naučnike jeste “efekat koktela”, odnosno, dnevno mešanje različitih otrova na telu i unutar njega, kao i to kako ono može oštetiti zdravlje tokom godina. U proseku, svako od nas dnevno koristi devet proizvoda za ličnu negu, što, kad sračunamo, sadrži oko 126 različitih sastojaka! I kao što sami primećujete, “efekat koktela” ruši čuvenu zabludu – što više preparata, to bolji efekat.

Zbog čega je uopšte sporna specifikacija komponenata kozmetičkih proizvoda? Upravo iz razloga što, za razliku od hrane i lekova, kozmetika prolazi minimalnu kontrolu. Potrošači su osuđeni na to da sami razaznaju šta je dobro za njih, a šta ne, odnosno, koji je manje ili više štetan proizvod.

Šta je to što je nepoželjno u kozmetici? Koji je to sastojak? Pri proizvodnji kozmetike, fabrike u istu stavljaju kancerogene hemikalije, reproduktivne toksine, hormon ometajuće hemikalije, kao i sve one hemikalije koje se nakupljaju u telu i nikada iz njega ne izlaze. Zašto to čine? Odgovor je krajnje jednostavan – da stvore privid kvaliteta koji će biti izražen kroz osobine poput mirisa, sjaja, trajnosti, volumena.

Pojedine vrste glikola mogu izazvati oštećenja mozga i bubrega. Oni deluju kroz kožu upravo preko kozmetike. Takođe, pojedini organski rastvarači (na engleskom jeziku: benzene, toluene, xylene, methanol, ethylbenzene) su kancerogeni i oštećuju nervni sistem. Posebno obratite pažnju na kozmetičke preparate koji imaju osobine farbi i plastike – ruž za usne, lak za nokte, maskara, tečni puder… Dobro ispitajte njihov sastav i kvalitet!

SLIKA26 Šta se krije u našim pomadama?

Dobro odaberite i nijansu i kvalitet!

Na poleđini proizvoda pod natpisom “kompletan sastav” (Ingredients) možete pronaći popis štetnih sastojaka. Ukoliko na proizvodu iz nekog razloga nije dat kompletan sastav, nemojte ga kupovati. Ne dozvolite da vi budete žrtva eksperimenta.

Koje sastojke treba izbegavati? Ukoliko na popisu sastojaka nekog proizvoda ugledate natpis “paraben”, jedno je sigurno – taj proizvod nemojte kupiti! Parabeni izazivaju ubrzano stvaranje hormona, što dalje izaziva rak dojke.

Izbegavajte kupovinu proizvoda na kojima u imenu sastojka stoji neki broj, kao i one koje imaju reč “urea” u svom imenu. Takođe, izbegavajte sastojke koji su napisani velikim slovima, kao što su: PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT i tako dalje.

Ne kupujte proizvode koji sadrže derivate nafte, a to su vazelin, parafin, mineralno ulje, i mnogi drugi.

Kao što kaže ona čuvena “Nije zlato sve što sija”, tako nije ni siguran svaki proizvod poznate kompanije i brenda koji ste skupo platili. Ne vodite se imenom, već čitajte listu sadržanih sastojaka. To je mnogo sigurnije po vaše zdravlje.

Koje je rešenje za ovaj problem? Priroda i prirodni proizvodi! Koristite prirodne mirise – eterična ulja umesto hemijskih dezodoransa. Ukoliko fabrate kosu, farbajte je prirodnom bojom – crvenom ili plavom kanom. Zamolite baku da vas nauči kako se pravi nevenova mast i kantarionovo ulje, i zamenite fabričke pomade prirodnim.

SLIKA31 Šta se krije u našim pomadama?

Opojni prirodni mirisi

I ne zaboravite – ljudski telesni mirisi su bitan deo komunikacije, kao i privlačnosti polova!

Izvori fotografija: hollywoodlady.tumblr.com, kukpohoda.blog.cz, bourbonandpearls.blogspot.com


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments