Svi stalno govore o tome koliko se brzo trendovi smjenjuju i kako se za ono za šta se juče govorilo da je in već danas može reći da je i više nego out. Ovdje se govori o trendovima koji opstaju svega par sezona, nekada ni toliko. Šta se to konkretno promijenilo u modi koju nosimo ovog proljeća, u odnosu na proljeće 2013?

Proljeće 2013: Minimalizam se već sezonama unazad nevidljivo provlačio kroz modni svijet, ali je tek u proljeće 2013. dostigao svoj puni vrhunac. Povratak dizajnerke minimalizma Džil Sander u sopstvenu modnu kuću; Raf Simons uvodi modnu kuću Dior u novu eru, pročišćenu ali ništa manje elegantnu; Prada donosi divnu kolekciju u kojoj spaja jednostavnost i blistavost Istoka. Sve je okrenuto pročišćenosti i ženstvenosti; boje koje su u sezoni proljeće 2013. dominirale bile su bijela i crna. Što se tiče mode sa ulice, minimalizam ni tu nije zaostajao – ali je bio drugačijeg oblika. Umjesto kombinovanja sa elegancijom i blistavošću, on je više bio okrenut grandžu, devedesetim i minimalizmu s početka dvijehiljaditih. Ono što je bilo nezaobilnazno na ulicama: suknja, šorc i pantalone visokog struka. Krop-topovi svih oblika i veličina. Tropski print i zelenilo u kombinaciji sa crnom i bijelom bojom. Nakit je izostavljen, kosa je ravna i duga. Šminka neutralna. Cvijeće poželjno. Teksas jednostavan. Pročišćenost i ženstvenost.

prolece leto 2013 Šta smo to nosili prošlog proleća, a šta nas čeka ovog?

 

Proljeće 2014: Minimalistički modni režim nastavio se i u 2014, samo je ovog puta malo promijenio oblik. On se sada manje ogleda u bojama – a više u krojevima. Bijela i crna nisu prevazđene, ali je ostavljeno prostora za više eksperimentisanja, više boja, pokreta četkicama (Celine). Nakon gledanja Chanelove ready-to-wear revije postaje još jasnija veza između mode i umjetnosti. Za noćnu varijantu ukrasite jednostavnu kombinaciju metalima – ili se u metal obucite od glave do pete po preporuci modne kuće Lanvin! Još jedna novina: sada je moguće obući se sportski, a opet biti u trendu, i to opet u okvirima svedenosti. Otkako je Karl za haute couture Chanel reviju manekenke obuo u patike, sve je dozvoljeno! Takođe, ponovo nosimo pantalone sa širokim nogavicama (a kako drugačije nego uz crop-topove, koji već par sezona ne izlaze iz mode?), suknje do ispod koljena, i riječi svuda po našoj odjeći… Minimalizam je ove sezone sazrio. Od njega se izgubila svaka krutost, i njega smo obojili. Ali suština je ostala ista – manje je više. I čini se da je to trend koji nas ne planira uskoro napustiti…

prolece leto 2014 Šta smo to nosili prošlog proleća, a šta nas čeka ovog?

 


Katarina Đošan

Comments