Da li vam se događa da spavate i sanjate i svesni ste da ste u snu i pokušavate da se probudite? Ponekad su ovo vrlo neprijatni snovi, gotovo noćne more, u kojima naučite kako da se probudite i prekinete ih. Lucidnost – mentalna jasnoća – obično počinje kada tokom sna shvatate da se određeno iskustvo ne događa u fizičkoj stvarnosti, već u snu. Jednom kada shvatite da još uvek sanjate, vi dobijate kontrlu nad svojim snom, što je i najzanimljiviji deo lucidnog sanjanja.
Mnogi poznati su inspiraciju za svoja dela pronašli u lucidnim snovima – evo nekih primera:
Mary Shelly dobila je inspiraciju za prvi transkript Frankenstein-a nakon lucidnih snova. Paul McCartney je napisao legendarni hit Beatlesa “Yesterday” nakon lucidnog sna. James Cameron je u lucidnim snovima osmislio nekoliko scena za film Avatar. Nikola Tesla je bio poznati lucidni sanjar, a smatra se da je on čak išao i korak iznad samih lucidnih snova. Poznati nadrealistički slikar Salvador Dali znao je za lucidne snove i pre nego što su naučno potvrđeni. Veliki broj njegovih radova nastao je upravo u snovima koje je mogao da kontroliše. I još mnogi ljudi čija nas mašta i danas inspiriše bili su (neki su još uvijek) lucidni sanjari, kao što su Christopher Nolan, Stephen King, Richard Feynman, Albert Einstein…

Kako da naučite da kontrolišete lucidne snove?

Brojna naučna istraživanja su zaključile da gejmeri (oni koji redovno igraju video igre) imaju daleko veću šansu da sanjaju i i kontrolišu lucidne snove. Gejmeri su se u svom budnom stanju već ispraksovali u manipulaciji virtualnim svetom, tako da im manipulacija snom nije neki problem. Ali, i svi ostali imaju prilično velike šanse da nauče da kontrolišu snove.

Pamćenje sna

Prvi korak može biti težak i frustirajući za mnoge početnike u lucidnom sanjanju. Nije se uvek lako setiti snova jer oni često dolaze u fragmentima koji nemaju nikakvog smisla. Ipak, ovo je jedan od najvažnijih koraka u vežbi kontrole snova. Stručnjaci savetuju da držite beležnicu pored kreveta i da „hvatate san“ čim se probudite – tada je sećanje sveže, ali ono bledi velikom brzinom čim ustanete iz kreveta.

Comments