Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Šta su lucidni snovi i da li je moguće njima upravljati

Šta su lucidni snovi i da li je moguće njima upravljati

1/3

Da li vam se događa da spavate i sanjate i svesni ste da ste u snu i pokušavate da se probudite? Ponekad su ovo vrlo neprijatni snovi, gotovo noćne more, u kojima naučite kako da se probudite i prekinete ih. Lucidnost – mentalna jasnoća – obično počinje kada tokom sna shvatate da se određeno iskustvo ne događa u fizičkoj stvarnosti, već u snu. Jednom kada shvatite da još uvek sanjate, vi dobijate kontrlu nad svojim snom, što je i najzanimljiviji deo lucidnog sanjanja.
Mnogi poznati su inspiraciju za svoja dela pronašli u lucidnim snovima – evo nekih primera:
Mary Shelly dobila je inspiraciju za prvi transkript Frankenstein-a nakon lucidnih snova. Paul McCartney je napisao legendarni hit Beatlesa “Yesterday” nakon lucidnog sna. James Cameron je u lucidnim snovima osmislio nekoliko scena za film Avatar. Nikola Tesla je bio poznati lucidni sanjar, a smatra se da je on čak išao i korak iznad samih lucidnih snova. Poznati nadrealistički slikar Salvador Dali znao je za lucidne snove i pre nego što su naučno potvrđeni. Veliki broj njegovih radova nastao je upravo u snovima koje je mogao da kontroliše. I još mnogi ljudi čija nas mašta i danas inspiriše bili su (neki su još uvijek) lucidni sanjari, kao što su Christopher Nolan, Stephen King, Richard Feynman, Albert Einstein…

Kako da naučite da kontrolišete lucidne snove?

Brojna naučna istraživanja su zaključile da gejmeri (oni koji redovno igraju video igre) imaju daleko veću šansu da sanjaju i i kontrolišu lucidne snove. Gejmeri su se u svom budnom stanju već ispraksovali u manipulaciji virtualnim svetom, tako da im manipulacija snom nije neki problem. Ali, i svi ostali imaju prilično velike šanse da nauče da kontrolišu snove.

Pamćenje sna

Prvi korak može biti težak i frustirajući za mnoge početnike u lucidnom sanjanju. Nije se uvek lako setiti snova jer oni često dolaze u fragmentima koji nemaju nikakvog smisla. Ipak, ovo je jedan od najvažnijih koraka u vežbi kontrole snova. Stručnjaci savetuju da držite beležnicu pored kreveta i da „hvatate san“ čim se probudite – tada je sećanje sveže, ali ono bledi velikom brzinom čim ustanete iz kreveta.

Editors choice