U prvom delu teksta dotakli smo se samo određenih tačaka. Naravno, ni u ovom tekstu nećemo uspeti da se dotaknemo svih. Takođe, bilo bi vrlo nezahvalno govoriti u ime svih žena out there, ipak dosta nas sa sličnim principima voli različite stvaripa će naredni redovi biti ograničeni na teze koje se tiču momenata u vezi sa generalnim principima i potrebama, a manje subjektivnim. Grebaćemo po površini, uostalom, nismo ni mi savršene.

Svakako, ponovo napominjem, nisam sigurna koliko sam pozvana da govorim u ime kompletne ženske populacije, i to iz više razloga. Jedan od tih je što mi, nažalost, dođu momenti kada nisam toliko ponosna što sam žena, uzeto kakve sam sve do sad sretala i po kakvima mene i mnoge od mojih dragih drugarica mere. No, dobro. Govoriću u ime onih koje se slažu sa ovim što ću ispisati, u ime svih onih koje još uvek neguju ne samo svoju kosu i nokte, nego neguju i svoje biće, ulepšavaju svet svojim postojanjem, doprinose globalnm rastu načitanosti, obrazovanja, uspeha u različitim domenima nauke, umetnosti… Neka ovo bude u ime svih žena koje još uvek znaju šta žele, koga žele i kako to žele.

Ni u ovom tekstu, kao ni u prethodnom, neće biti nikakve eksplicitne kategorizacije.

Dakle:

Tražimo nekoga ko nije samo osoba koju je polna kategorizacija izdefinisala kao muškarca. Tražimo onog muškarca koji nije dečak nego čovek. Koji ima izdefinisane stavove ljudskosti, ponašanja, predusretljivosti, poštovanja. Hoćemo onu osobu koja će baratati spontanom pristojnošću i osećajem da mimo njega postojimo i mi.

Tražimo muškarca koji se ne boji rizika, onog kom neće biti bitna nijedna devojka koja je postojala pre nas. Muškarca koji će svima jasno reći ’da, to je moja devojka’. Bez ustezanja, bez barem dva piva pre toga, bez ikakvih predrasuda. Zbog čega su ovi, inače, za starije od nas, normalni momenti u vezama postali anomalije i podsmeh naše generacije? Kukavice, ma koliko dobro obučene ili očešljane, nikada neće biti trending topic nijedne sezone, znajte.

Tražimo nekoga ko ima razumno poimanje sveta i normalan sistem vrednosti. Znam, teško je održati tako nešto u našem okruženju u kojem je sve okrenuto naopako, ali, nije nemoguće. Znam da postoje ljudi koji se trude da budu uspešni a pošteni, i da u tom duhu vaspitavaju svoju decu. Znam da postoje muškarci koji se probude noću da pokriju svoje devojke. Znam da postoje devojke koju su srećne da svom momku spreme hranu. Znam da postoje parovi koji funkcionišu sjajno, bez puno reči, a sa puno pogleda. Nije sve u separeima, automobilima i mermenrnim lavovima. Nije sve u tome koliko će puta neko nekoga odvesti kući i nikada ga više ne pozvati. Da se ja pitam, mnogo više bi se ulagalo u ruke u nečijim rukama nego u broj zapisan u malim, crnim knjižicama evidencije.

Tražimo nekoga ko ima sopstvene ambicije. Privlačniji ste kada imate ideju. Ideje su točak koji okreće svet.

Tražimo nekoga ko neće imati unapred izgrađeno mišljenje o ženi na osnovu jačeg karmina ili nešto uže haljine. Možda i na osnovu nežnijeg pogleda, pa i laganijeg smeha? Manite. Budite srećni što smo se za vas sredile. Umete vi i bolje. Valjda?

Tražimo nekoga ko je zabavan. Nekoga ko ima smisao za humor, ko je svestran, ko će nas nasmejati, a ponekad nečemu i naučiti. Tražimo nekoga sa kim možemo da volimo male stvari – da gledamo filmove, pričamo o muzici i video igrama, jedemo sladoled, štagod…

Rasuto po tezama, čini se mnogo. Međutim, kada se sve skupi na papir, gorepomenute karakteristike su, zapravo, osnovne jedinice građe karaktera svake iole vredne osobe. Muške ili ženske, nepotrebno je pominjati. Još nešto, to što zahtevamo, ne znači da smo nezasite, ozlojeđene, gorde i bezobrazne. Znači, samo, da znamo šta tražimo, te, s toga, znamo da će onaj s kojim ćemo narednim prošetati biti upravo onaj muškarac koji vredi. Znajte još jedno – ne radi se o tome da nemamo s kim. Prosto, nećemo sa svakim. Muškarci, budite prema nama onakvi kakvi biste voleli da neko bude prema vašim ćerkama.


Emilija Cvijanović prezire predrasude, ograničenost i nepoštovanje različitosti. Uvek je blizu, preblizu ivice koja deli realnost i maštu. Potpuni je rob estetskih uspeha i, što je najvažnije, u večitoj je potrazi za prožimajućom ljubavlju.

Comments