Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

1/2

Asertivnost je osobina koja se ceni i traži i zvuči kao da je asertivna osoba u nečemu stručna i upućenija od drugih. Pošto za ovaj pojam nemamo jednu, odgovarajuću reč u srpskom jeziku, usvojili smo englesku reč assertive, obuhvatajući njome osobine kao što su samouverenost, samosvest, uz neposredno, ali adekvatno ponašanje i poštovanje drugih. Asertivne osobe umeju jasno da izraze svoje misli, osećanja i stavove, na način koji nikoga ne vređa, nije svađalački i izazivački, nego pomaže u odvijanju komunikacije.

Asertivne osobe ne žele da dominiraju, da nekome nameću svoje stavove i nikog ne smatraju manje vrednim, one prihvataju različitosti i onda kad se ne slažu sa njima. I pritom umeju da iznesu svoje mišljenje i svoje stavove, a da nikog ne uvrede.

Zato što poštuju sebe, odnosno, imaju izgrađenu samosvest i samopoštovanje, poštuju i sve druge – svako je vredan poštovanja i pažnje, svačiji stavovi i mišljenja su vredna – ali sasvim je prihvatljivo i u redu da se ti stavovi i mišljenja razlikuju, odnosno, da budu suprotni.

Asertivna osoba ume da zaštiti svoje dostojanstvo u situacijama u kojima neko pokušava da njome manipuliše i da je iskoristi – to znači da je svesna onoga što neko pokušava i da ume da se iz toga pomeri, da napravi distancu i udalji se od te osobe i situacije, bez ikakve drame.

Editors choice