Pored redovnog stresa, koji je postao sastavni deo svake oblasti našeg života, sa kojim se jedva borimo, uz silne psihološke savete o tome kako da se zaštitimo, kako da stres kanališemo, kako da se zaštitimo od neprekidnog uticaja okruženja i da pronađemo vremena za sebe, u situaciji u kojoj se globalno nalazimo, suočeni smo sa takvim stresom, za kakav nas svakodnevica nije pripremila. Jer, svakodnevica se promenila, za svakoga. Uobičajen način života je zaustavljen i još uvek pokušavamo da se reorganizujemo i prilagodimo u hodu, kako bismo nastavili da budemo produktivni, a pre svega, kako bismo preživeli. Delimo isti strah, ali i hiljadu manjih i većih dnevnih neugodnosti – osim jednog ogromnog izvora stresa, tu je još i gomila drugih, koji nisu vezani za strah i neizvesnost, nego za naše navike i način života.

Ako je za vas briga o sebi do sada značila odlazak na jogu tri puta nedeljno, vreme bez prisustva interneta i televizora, odlazak u prirodu, vikende, kada ste mogli da zaboravite na posao i bavite se hobijem, ili se prosto odmarate i izležavate, šta je ono što se promenilo i kako tome da se prilagodite?

Stručnjaci kažu da treba da se usredsredimo na stvari koje možemo da kontrolišemo. Da ne pokušavamo da sagledamo širu sliku, već da živimo dan po dan. Ponekad čak i sat po sat.

self care e1586180323676 Šta znači briga o sebi u doba pandemije

Briga o sebi, imperativ savremenog doba koji svaka žena nastoji da sprovede kroz niz aktivnosti – od održavanja forme i praktikovanja bjuti-rutine, preko meditacije, do pokušaja da shvatimo šta je za nas ljubav i kako da je praktikujemo, dok smo pri tom sve vreme svoje, autentične, slobodne i snažne – više nema težinu. A možda je nije ni imala, jer smo taj imeprativ praktikovale na površan način i koristile “brigu o sebi” kao opravdanje za prekomerno trošenje, nazivajući kupovanje prekobrojnih cipela i tašni “ulaganjem u sebe”. Možda nismo bile baš toliko površne, ali ponekad sigurno jesmo, jer je društvo podsticalo tu površnost – ugodite sebi, opustite se, nagradite se, proizvodima industrija koje nam poručuju da je samo najbolje za nas i da oni, naravno, to imaju. Da možemo da kupimo samopouzdanje, da ljubav prema sebi iskažemo kupovanjem, da nagradimo sebe nekim luksuznim proizvodom.

Koliko puta ste se utešile kupovinom ili častile sebe tretmanom kod kozmetičara, koliko žena je svoju autentičnost pokušalo da izrazi kroz dva broja veće grudi, zatezanje bora i punjenje usana?

I, šta ćemo sada?

Comments