Ovo je nešto čega treba da se setite kad počnete da se vrtite ukrug i da se osećate izgubljeno, dezorijentisano i zaglavljeno. Nešto vas je dovelo dotle i treba da pronađete uzroke, ali to nije dovoljno. Potrebno je da postupate drugačije, da zaista uzmete stvari u svoje ruke – a to pre svega znači da preuzmete odgovornost za ono što želite, čemu težite, što vam je potrebno. 

Ako ne idete za svojim snovima, nećete ih ostvariti 

Možete se izgubiti u maštanju, verujući da su vaše zamisli nedostižne. Možete samo sedeti i uzdisati, posmatrajući druge kako idu, grabe, guraju, osećajući prema njima i zavist i prezir i divljenje – čime li su motivisani? I šta? Vaši snovi su suviše uzvišeni i plemeniti da biste ih realizacijom spustili na zemlju i uprljali blatom svakodnevice? Možda verujete da samo treba strpljivo da čekate, ali to neće raditi. Ne dobijate ono što želite, zato što vam to niko neće dati – morate sami to ostvariti. Otkrijte šta je ono što vas sputava, čega se plašite, zbog čega imate otpor i izađite iz zone komfora. Rizikujte, krenite za svojim snovima. 

Ako ne postavite pitanje, nećete saznati odgovor 

Vrtite u glavi razne varijante i scenarija tipa „šta bi bilo kad bi bilo“ i naravno da možete smisliti sve moguće razloge i izgovore zbog čega nešto ne treba da pitate, zbog čega ne treba da preuzmete inicijativu i priđete nekome ko vam se sviđa, ili da razgovarate sa šefom o svom unapređenju… Ako se pitate „dokle ću ovako“ odgovor glasi – „večito, ako nešto ne promenite“. 

Kad nešto ne znate, ili ste u dilemi, pitajte. Ne plašite se da ćete ispasti glupi i neinformisani, jer upravo pitanjima stižete do odgovora, informacija i znanja koje vam je potrebno. Ako se pitate da li se nekome sviđate, pitajte tu osobu, jer samo ona zna tačan odgovor na to pitanje. Ako se pitate da li biste mogli da se bavite tim poslom, pitajte da vam ga povere, pa ćete videti kako ćete se snaći. Pitajte ljude šta misle o nečemu, kako se osećaju zbog nečega, šta osećaju prema vama, šta bi oni uradili na vašem mestu. Pitajte kad vam nešto nije jasno i postavljajte pitanja dok ne razjasnite. Naročito se ohrabrite da pitate, ukoliko se bojite odgovora. Kakav god on bio, bolji je od straha i teskobe koju osećate. 

Comments