Prva nedelja u samoizolaciji je prošla prilično dobro kad malo bolje razmislim. Verovatno zato što i dalje nisam skroz svesna šta se dešava i dokle će sve to trajati. Znaš one mimove o introvertnim osobama kojima ovo nije vanredno stanje već stil življenja? E, to sam ti otprilike ja!

Šalu na stranu, da, i meni nedostaje da izađem iz kuće (doslovno samo to, lako bih se snašla šta ću da radim kada se nađem na slobodi) ali da, sedim u istoj i čekam zeleno svetlo. I nemam nameru da solim pamet kako je ovo idealan period da se posvetiš sebi i svemu onome za šta nisi imala vremena do sada jer mi je savršeno jasno da imaš vremena ali nemaš želje i volje i zato je najbolje ne pritiskati sebe već raditi onako kako osećaš i možeš. Na kraju krajeva, poenta je sačuvati ovo malo zdravog razuma – biće nam potreban da raspremimo nered koji će nastati nakon svega ovoga.

Bilo kako bilo, ono što možeš da uradiš da bi pomogla sebi i “ubila vreme” jeste da se otisneš na put oko (virtuelnog) sveta u kome zaista ima mnogo toga za videti. Znam, nije to to, virtuelno nije isto što i uživo, ali s obzirom na to da trenutno nemamo drugog izbora, valjalo bi iskoristiti priliku i obići mesta koja su ti sada dostupna online jer ko zna da li ćeš ikada moći zaista da ih vidiš i doživiš.

Udobno se smesti, stavi slušalice, pusti neku opuštajuću muziku, isključi mobilni telefon i – prepusti se. Ovo su najbolje virtuelne ture koje ovih dana možeš da “posetiš”.

Muzeji – samo za tebe!

Možda nisi fan muzeja, ali možda se i predomisliš! Sada kada imaš priliku da zakoračiš u gotovo svaki muzej na svetu, sama, samo sa svojim mislima, bez gužve oko sebe, možda budeš shvatila da je umetnost zapravo lepa i inspirativna, u kom god da je obliku. Počni od Google Arts & Culture – na raspolaganju ti je (ograničen) pristup preko 2500 muzeja, među kojima su Uffizi Gallery u Firenci ili Tate Modern u Londonu (ukoliko si ubeđena da mrziš muzeje, počni od njega).

Ukoliko te zanima neki konkretan umetnik, predlažemo muzej Fride KhaloRembrandtovu izložbu ili Van Goghov muzej. Ukoliko voliš modu, Metropolitan Museum of Art u Njujorku (u kom se održava trenutno odložen, čuveni Met Gala bal) nudi mnoštvo online-only izložbi dizajnera kao što su Rei Kawakubo i Coco Chanel. Pariski Louvre ima svoje virtuelne ture, mimo Google-a, baš kao i Vatican. Odličan izbor, zar ne?

luvr e1585059602977 #stayhome: Kompletan vodič kroz sve virtuelne ture vredne pažnje

Najzanimljiviji grafiti sveta

Za ljubitelje umetnosti, ali one “ulične” i slobodnije, Google je omogućio ultra zanimljive ture kroz koje možeš upoznati najpoznatije i najlepše grafite na svetu, od onih u Argentini do onih u Švedskoj. Dok uživaš u impresivnim slikama, u pozadini možeš čuti priču koja se krije iza ovih specifičnih dela, koju ti otkrivaju stručnjaci za ovu vrstu umetnosti.

grafiti e1585059676360 #stayhome: Kompletan vodič kroz sve virtuelne ture vredne pažnje
Comments