Marisa Majer (Marissa Mayer) poznata je kao jedna od najuspešnijih inženjera informacionih tehnologija i digitalnih medija današnjice. Pravo sa prestižnog univerziteta Stanford (Stanford University) u Americi, na kojem je diplomirala kao master informacionih tehnologija, postala je član tek oformljenog tima kompanije “Google” koja je danas jedna od najpoznatijih i najuspešnijih kompanija za razvoj informacionih tehnologija. 1999. godine za nju je to bila “neka” kompanija na pomolu, sa neobičnim imenom. Baš u toj kompaniji radila je narednih 13 godina napredujući veoma brzo, što i nije bilo teško s obzirom da je Marisa jedna od onih žena koje uvek rade i uživaju u tome.

Slika 1 Marisa Majer heroina moderne bajke Stil moćnih ljudi: Marissa Mayer, šefica, žena, buduća majka i kraljica “Silikonske doline”

Marisa Majer - heroina moderne bajke

Međutim, za Marisu se ne može reći da je klasičan radoholik, pošto ona nikako nije predstavnica “štreberki” koje su život posvetile usavršavanju i poslu, bez mnogo slobodnog vremena za bilo šta drugo. Ključ njenog uspeha da postigne sve što želi je malo sna da bi se imalo više vremena, kako za posao, tako i za druga interesovanja i uživanja. Marisa nigde ne ide bez laptopa jer, kako kaže, i dok odmaramo uvek možemo da ugrabimo 15 minuta vremena da uradimo malo posla, što ne znači da ona i tada ne odmara. Osim u poslu, moderna sredstva komunikacije Marisu inspirišu da istražuje o modi, što je njena druga najveća strast, i pomažu joj da se domogne vrlo specifičnih proizvoda i kreacija. Njen prefinjen ukus i modni stil razvijao se zajedno sa njenom karijerom i zaradom koja joj je omogućila luksuzni stil života. Marisa je prava modna ikona u svetu biznisa i svi je znaju kao ženu koja ne ispušta svoju omiljenu crnu tašnu Chanel i ne skida razne modele cipela Manolo Blahnik. Kažu još i da je najveća mušterija kreatora Oskara de la Rente (Oscar de la Renta).

Slika 2 Ona voli modu Stil moćnih ljudi: Marissa Mayer, šefica, žena, buduća majka i kraljica “Silikonske doline”

Ona voli modu

Osim što sebi kupuje skupe krpice, Marisa voli i da ih poklanja svojim prijateljicama i ljudima koje voli, pa često kad se reši da kupi nešto za sebe, ona odmah kupi i gomilu poklona, za svaki slučaj, ili da iskoristi dobru ponudu. Tako je jednom prilikom prijateljicama kupila 20 De la Rentinih džemperića od kašmira koji su koštali tričavih 2,700 američkih dolara po komadu. Sve u svemu, Marisa je žena koja voli da potroši novac na luksuznu garderobu, nameštaj i aksesoare. Priča o njoj zaista zvuči kao moderna bajka, koju upotpunjuju i drugi zadovoljeni kriterijumi kao što su bogovski izgled, jer se dugo godina bavila i klasičnim baletom, uspešan i lep muž, da ne kažem princ sa kojim čeka dečaka. Uz sve to, saznala je da će biti majka na dan kada je i dobila novi posao kao vođa kompanije “Yahoo!”. Šta ćete, život je nekom majka, a nekom maćeha. Naravno, uvek treba imati na umu da joj ništa nije palo sa neba.

Slika 3 Marisa Majer je vis e puta bila inspiracija c asopisa Vogue Stil moćnih ljudi: Marissa Mayer, šefica, žena, buduća majka i kraljica “Silikonske doline”

Marisa Majer je više puta bila inspiracija časopisa “Vogue”

Naša moderna princeza sada je u kovitlacu obaveza i novih izazova. U njenim rukama je život jedne od najpoznatijih svetskih kompanija, ali i život jednog malog dečaka. Marisa na to samo kaže da za nju nema prepreka i da će na porodiljskom bolovanju biti samo nekoliko nedelja jer, na kraju krajeva, šta je to za nju, zar ne? Mnoge druge uspešne žene ne slažu se sa njenom odlukom, ali Marisa se na to ne obazire. Kaže da bi svi trebalo da ostave žene da same odluče šta je najbolje za njih i za njihovu porodicu. Pa dobro, možda je tako i najbolje. Srećno, Marisa! Nastavi da živiš svoju bajku.

Slika 4 Prava Yahoo z ena Stil moćnih ljudi: Marissa Mayer, šefica, žena, buduća majka i kraljica “Silikonske doline”

Prava “Yahoo! žena”

Izvori fotografija: smoothspan.wordpress.com, thezoom.com, sv.tie.org, twylah.com (Vogue magazine), blog.activityhero.com

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments