Rebeka Dženings (Rebecca Jenings) provela je veći deo karijere radeći potpuno neinspirativan posao knjigovođe za velike kompanije. Ni sa 20, pa ni sa 30 godina, nije se odvažila da napusti taj posao, koji joj je predstavljao samo finansijsku sigurnost i ništa više. Svaki dan provodila je na isti način, radeći iste stvari, ne napredujući mnogo i osećajući se kao da nosi ogroman teret na leđima, ali je ubedila sebe da to jednostavno tako mora. Razlozi zbog kojih je godinama ostajala na istom poslu potiču još iz mladosti kada su joj na fakultetu rekli da ona jednostavno nema u sebi preduzetnički duh. Niz testova ličnosti i sposobnosti navodno je pokazao da je za Rebeku najbolje da se drži nekog sigurnog posla koji će je obezbediti i koji neće zahtevati da ona preuzme na sebe previše odgovornosti ili, ne daj Bože, da nekome bude nadređena.

Slika 1 Rebeka u svojoj prodavnici vesa Stil moćnih ljudi: Rebecca Jenings “Mrdni klikere, kukove i obline”

Rebeka je sada sam svoj gazda

Činjenica da joj rezultati pomenutih testova nisu išli na ruku, samo ju je još više obeshrabrila da napravi prvi korak ka radikalnim promenama u svom životu. Nije joj bilo svejedno što, po svemu sudeći, u sebi ne nosi taj “američki” gen za biznis, ali više nije mogla da živi provodeći dane na poslu koji joj je oduzimao energiju i činio da se oseća nesrećno i neispunjeno. Sa svojih 40 godina shvatila je da samo od nje zavisi da li će zauvek biti knjigovođa ili će ostaviti po strani sve što ju je podsvesno sputavalo i pokušati da uspe sama, ostvarujući svoje ideje.

Slika 2 Nagrada InStyle magazina za najbolji Internet modni projekat 2009 Stil moćnih ljudi: Rebecca Jenings “Mrdni klikere, kukove i obline”

Nagrada “InStyle” magazina za najbolji veb modni projekat 2009.

Rebeka je znala da mora da počne od sebe. Da bi u životu napravila bilo kakvu promenu, bila je svesna da mora, pre svega, da promeni shvatanja o sebi, životu i karijeri. Počela je od prostih stvari, kao što je bilo čitanje knjiga o preduzetništvu i ljudima koji su kao i ona krenuli neprohodnim putem u nepoznatom pravcu i na kraju, ipak, isplivali. Zatim se pridružila mrežama i udruženjima koja su pomagala ljudima da upoznaju sebe i da shvate čime bi to voleli da se bave. Nije dovoljno samo znati šta nećeš. U nekom trenutku moraš da shvatiš šta je to čime želiš samostalno da se baviš i šta ćeš ti to pružiti ljudima, a da već nije zastupljeno na ogromnom američkom, ili bilo kom drugom tržištu.

Slika 3 Hips and Curves na naslovnici italijanskog Vogue a jun 2011 Stil moćnih ljudi: Rebecca Jenings “Mrdni klikere, kukove i obline”

“Hips and Curves” na naslovnici italijanskog “Vogue”-a, jun 2011.

Rebeka je imala dovoljno ušteđevine da pokrene svoj biznis, ali je istovremeno bila svesna da će u svoju ideju uložiti sve što ima i da se to možda nikad neće vratiti. Bez obzira na rizike, Rebeka je 2000. godine osnovala svoj Internet sajt za prodaju donjeg rublja za punije dame koji je nazvala “Hips and Curves”, iliti “Kukovi i obline”. Prolazeći kroz razne faze depresije tokom dugotrajnog perioda nezadovoljstva, Rebeka je često kuburila sa kilažom, pa je čas bila usukana, a čas loptica. To je bio spoljašni odraz svega što se u njoj tumbalo i baš zbog toga je u tom periodu života i našla inspiraciju, uz pomoć koje je stvorila uspešan multimilionski biznis koji postoji već 12 godina. Rebeka je od jednostavne ideje napravila brend bez kojeg punije žene ne bi imale načina da nađu za sebe odgovarajuće donje rublje koje je provokativno i seksi, a istovremeno prilagođeno oblinama svih dama koje nisu sitne i mršave.

Slika 4 Opasne Obline Stil moćnih ljudi: Rebecca Jenings “Mrdni klikere, kukove i obline”

Zavodljive obline

“Ideja je bila da započnem jedinstvenu modnu liniju donjeg veša za punije dame da bih im pokazala da ima načina da sebe vole takve kakve jesu i da i one mogu da budu i te kako seksi uz adekvatnu i sa ukusom dizajniranu odeću”, kaže Rebeka. Ona objašnjava da je od početka bilo mnogo posla i da nije ni bila svesna koliko je njena ideja, ma kako jednostavna, bila neophodna na tržištu. Iako sada radi i po 12 sati, Rebeka je postigla svoj cilj. Bavi se onim što je sama odabrala i u tome je uspešna, i što je najvažnije, ispunjena je i srećna.

Izvori fotografija: someinterestingpeople.com, someinterestingpeople.com, 3.bp.blogspot.com

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments