Hot topics

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

Gejtkiping – čuvanje položaja moću u partnerskim odnosima

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.

O Sari Barton (Sarah Burton) u magazinu “Time” pisala je jedna od njenih obožavateljki, takođe Sara, ali Džesika Parker (Sarah Jessica Parker). Čuvena modna ikona serije ‟Seks i grad” (Sex and the City) kaže da je Sara Barton bila tajna za mnoge, ali tajno oružje samo jednog čoveka. Iako ona to nikada nije želela, sticajem nesrećnih okolnosti, dospela je na čelo modne kuće McQueen, za koju radi još od studentskih dana, a samim tim i pod lupu modne javnosti. Modni veterani za nju pričaju da je ‟prava stvar”, dok ona, nenaviknuta da svoje ime viđa u novinama i bude tema broj jedan modnih časopisa, nije sasvim svesna šta ju je snašlo.

Slika 1 Sara Barton na dodeli Britanskih modnih nagrada Stil moćnih ljudi: Sarah Burton

Sara Barton na dodeli Britanskih modnih nagrada

Ona je uvek bila mozak operacije, ali iza zavese daleko od bliceva i reflektora, iako je i ranije kreirala haljine za Lejdi Gagu (Lady Gaga), Mišel Obamu (Michelle Obama), Kejt Blanšet (Cate Blanchett) i Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow). Njena uloga u svetu mode se naglo promenila smrću čuvenog Aleksandra Mekvina (Alexander McQueen) sa kojim je Sara predano radila više od četrnaest godina. Počela je kao praktikant, pa je napredovala u Mekvinovog ličnog asistenta, da bi 2000. godine postala šef odeljenja za žensku modnu liniju. 2010. godine postaje kreativni direktor modne kuće McQueen, a u aprilu 2011. godine princeza Kejt Midlton (Kate Middleton) udala se u Sarinoj venčanici. Bio je to težak zadatak, ali i velika čast. Na kraju krajeva i veliki uspeh s obzirom na to da je venčanica oborila zvanice, a i ceo svet sa nogu.

Slika 2 Sara Barton kreativna direktorka modne kuce Mekvin Stil moćnih ljudi: Sarah Burton

Sara Barton, kreativna direktorka modne kuće McQueen

Sara Barton dospela je na “Time” listu najuticajnijih ljudi 2012. kao zvezda u usponu svetske mode i kreatorka jedne od najupečatljivijih kolekcija večernjih haljina na ovogodišnjoj Pariskoj nedelji mode. ‟Bajkovito, zavodljivo i ženstveno”, pisali su mediji o Sarinim kreacijama. Ona je izjavila da je želela da njena kolekcija odiše pozitivnošću. ‟To je kolekcija o prelepoj budućnosti”, kaže Sara.

Slika 3 Sarina kolekcija na pariskoj nedelji mode Stil moćnih ljudi: Sarah Burton

Sarina kolekcija na Pariskoj nedelji mode

Sara je žena koja obožava svoj posao. Ona voli da provodi vreme u studiju i da pronalazi inspiraciju u umetnosti i pričama o ženama. To joj pomaže da pronađe svoju novu priču koju će ispričati kreacijama. Vredna je i posvećena, ali je, kako je opisuje imenjakinja, u duši i dalje samo ‟devojka iz komšiluka”, prilično skromna iako sada o njoj priča ceo svet.

Slika 4 Portret za magazin Flur Stil moćnih ljudi: Sarah Burton

Portret za magazin "Fleur"

Sara je veoma tajanstvena kada je reč o projektima na kojima radi, jer ne voli da se izlaže pritiscima dok traje kreativni proces. Dugo se nagađalo ko će kreirati venčanicu za Kejt Midlton. Sara kaže da je tajanstvenost bila neophodna iz više razloga, te da ona čak ni svojoj majci nije rekla da će kreirati venčanicu. Kaže da ju je mama u jednom trenutku nazvala i pitala: ‟Ti bi meni rekla, zar ne?”

Slika 5 Vencanica Kejt Midlton Stil moćnih ljudi: Sarah Burton

Venčanica Kejt Midlton


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Editors choice