Dok se u svakodnevnom životu mogu čuti krilatice poput: “Nije zlato sve što sija” ili “Veličina nije bitna”, za svet luksuza važi parola “Što veće to bolje”. Barem kada je reč o jahtama.

Imati jahtu je “wow”, imati super jahtu je “u jeeeeee”, a imati mega jahtu, e to ne može svako.

Iako je razlika između super jahte i mega jahte samo nekoliko metara, tih metar, dva ili tri vas može baciti u drugi plan. Tako je najnovija igračka Romana Abramoviča zbacila s trona diku i ponos premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, i preuzela prvo mesto na listi najluksuznijih mega jahti u 2010.

jahte 1 Što veće to bolje! (5 najluksuznijih jahti na svetu)

Ono što svaka mega jahta manje-više poseduje jeste nekoliko bazena, helipad, mnogobrojna posada i  najnovija nautička tehnologija. Ali kada je reč o dizajnu, ove plutajuće lepotice se veoma razlikuju u pogledu veličine, godišta i ukusa, baš kao i njihovi vlasnici. Pa da počnemo:

Na petom mestu ove godine nalazi se “El Horriya”.

Ova motorna jahta dužine 145,72 m je vlasništvo egipatskog predsednika, i predstavlja jednu od najdužih i najstarijih jahti na svetu. Napravljena je davne 1865. godine u Londonu, i  bila je namenjena egipatskom kralju. Ova jahta prvobitno nazvana “Mahroussa”, doživela je malobrojne izmene  za vreme svog postojanja; 1872.  i 1905.  kada je produzena za nekoliko metara. U današnje vreme ovaj brod je u službi egipatske mornarice.

Brodogradilište: Samuda Bros.

Dizajn: Sir Oliver Lang.

Luka: Aleksandrija, Egipat.

jahte2 Što veće to bolje! (5 najluksuznijih jahti na svetu)

Četvrto mesto pripada jahti pod imenom “Prince Abdulaziz”.

Kao jedna od mnogih jahti u vlasništvu saudijske kraljevske porodice, “Princ Abdulaziz” je u svrsi i biznisa i ličnog zadovoljstva. Napravljena 1984. godine, svojom dužinom od 147 m, predstavljala je najveću jahtu ikada napravljenu u dvadesetom veku. Prvobitno je namanjena preminulom kralja Fahdu od Saudijske Arabije, koji ju je nazvao po svom sinu. Danas je ovaj brod u vlasništvu kraljevog brata, Abdulaha.

Brodogradilište: Helsingor Vaerft, Danska.

Dizajn: Maierform Maritime Technology/ David Hicks

Na trećem mestu nalazi se jahta “Al Said”  sa istoimenim vlasnikom.

Izgrađena 2008. godine pod aliasom “Projekat Suncokret”, poslužila je Sultanu Kabusu od Omana kao zamena za manju jahtu pod istim imenom. “Al Said” jahta dužine 155 m, ima šest velikih paluba, može da primi oko 70 gostiju i 154 člana posade, a takođe poseduje i koncertnu halu koja može da smesti pedesetočlani orkestar.

Brodogradilište: Luerssen Yachts, Nemačka.

Dizajn: Espen Oeino International/Redman Whitley Dixon

jahte3 Što veće to bolje! (5 najluksuznijih jahti na svetu)

Drugo mesto zauzima jahta “Dubai”.

Ova veličanstvena jahta je prvobitno bila u vlasništvu princa od Bruneja, ali je njena izgradnja stopirana 1998.godine i nije bila završena sve dok šeik Muhamed bin Rašid Al-Maktoum, vladar Emirata Dubai, i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, nije osigurao navodnih 350 miliona dolara za završetak projekta.  2006. sa svojih impozantnih 162 m dužine, šest gostinjskih apartmana, pet VIP apartmana, osam paluba, bazenom, terenom za skvoš, helipadom, i komoditetom za 115 gostiju i 88 člana posade, ova mega jahta predstavljala je najveću jahtu na svetu u privatnom vlasništvu.

Brodogradilište: Blohm + Voss GmbH /Platinum Yachts, Nemačka.

Dizajn: Andrew Winch/ Philippe Starck.

Na tronu najluksuznijih jahti ove godine nalazi se mega jahta “Eclipse” u vlasništvu koga drugog do Romana Abramoviča.

Ova luksuzna mega konstrukcija je privukla pažnju svih kako zbog svoje grandioznosti, tako i zbog popularnosti svog vlasnika. Ako je verovati raznoraznim izvorima sa svojih 170 m dužine, 15 kabina, ugrađenim kaminima, podmornicom, bazenom od 16 m koji može biti pretvoren u podijum za igru  i cenom oko 1,2 biliona dolara, “Eclipse” je najveća i najskuplja jahta ikada izgrađena.

Brodogradilište: Blohm + Voss GmbH, Nemačka.

Dizajn: Terence Disdale.

Izvor fotografija: unsplash.com

Autor: Ivana Spremo

Comments