Žene se danas u Srbiji busaju da su pametne, slobodne, preduzimljive. Kukaju što nema nikog da ih poštuje i voli. Pitam se po kojim to kontejnerima mačo-tipova pokušavaju da nađu pravog? A štreberi?

Recimo da ste studentkinja “ženskih studija”. Ne mislim na rodne studije, već ove razne fakultete što devojke upisiju, ove razne marketinge, medijske škole, novinarstva, jezike (osim srpskog), menadžmente i slično. Sva je prilika da smatrate da ste pametna, emancipovana, preduzimljiva, uspešna ženska. Možda ste i neko ko prati modu, lepo se oblačite, negovane ste. Možda vam smeta to što mislite da ste predebela ili premršava, možda ne volite svoja stopala, zadnjicu, vrat, uši ili patite od drugih sitnih ženskih tripova. Ali onako uopšteno, baš ste riba i šta ima ko da vas ne voli i ne poštuje?

Pošto niste tip devojke koja će da juri mafijaše i druge opasne tipove, na raspolaganju su vam razne vrste srpskih mužjaka koji variraju od naizgled opasnih, do urbanih tipova koji u nedostatku istinskog mužjaštva intelektuališu mačizam. Tu će da upadnu i sportaši, sitni biznismeni, hipsteri i muzikanti. A štreberi?

geek11 Štreberi su seksi

Ovu štrebersku romansu ispratio je ceo svet

Štreberi su svuda oko nas i postepeno izlaze sa društvene margine i postaju veoma uvaženi. Prošlo je vreme stereotipnih šala o nekom kržljavom tipu s naočarima koji se bavi nekim opskurnim naučno-tehnološkim budalaštinama koje niko ne razume. Štreberi su danas preduzetnici, hrabri moreplovci koji istražuju predele tehnologije koja postaje budućnost danas. Sve te ajfone, ajpede, ajpode, tvitere, fejsbuke, laptope, miševe – da pomenem samo čudesna dostignuća iz područja digitalnih tehnologija – smislili su i prodali vam neki štreberi. 

Ma, da, u redu je, kazaćete, ali šta to meni znači kao ženskom biću željnom ljubavi? Evo šta…

Štreberi su inteligentni

Zašto je to važno? Zato što je inteligencija seksi. Ona u današnje vreme zamenjuje starinski znak za “poželjan mužjak”, mišići su aut, moždani mišići su in. Inteligencija ne znači da je neko pametan, ali daje dobru osnovu za učenje i prilagođavanje, što znači da su veći izgledi da vaš štreber prevaziđe brojne urođene nedostatke koje klasičan mužjak-gorilko i ne vidi. Ko misli, zlo ne misli. Prednost štrebera u tom smislu jeste to što postoje dobri izgledi da nisu zlonamerni, da su uljudni i dobro vaspitani. Možda ne kapiraju iracionalnost tananih ljudskih odnosa, ali ako su rekli da će se javiti – javiće se. Neće vas ostaviti da čekate kraj telefona i grickate nokte pitajući se zašto vas ne zove. Osim toga, inteligencija može da im pomogne da nadrastu najgori od muških poriva, da varaju i šaraju. Ne kažem da pametni ne varaju, ali štreberi su analitični i lako će zaključiti da je za održavanje veze neophodno da budu u tom pogledu emancipovani.

Štreberi će da vas drže kao malo vode na dlanu

S obzirom na to da su u najvećoj meri uljudni, disciplinovani i obazrivi, nemaju problem da priznaju da su brižni, te da to i pokažu. Štreberi obično nemaju burna ljubavna iskustva i nisu promenili milion devojaka. Sva je prilika da ćete biti njihova kraljica i da će se prema vama ponašati onako kako bi svi muškarci trebalo da se ponašaju – s poštovanjem, nežnošću i ljubavlju.

Štreberi su romantični

Veliki štreber, Tomas Edison (Thomas Alva Edison), zaprosio je ženu tako što joj je otkucao ljubavnu ponudu Morzeovom azbukom. Dakle, možda će vam ponekad štreberska romantičnost biti čudna, ali činjenica je da im široko obrazovanje omogućava da ostanu u dodiru sa starim vrednostima. Štreberi nisu uvek tehnomanijaci. Među njima je mnogo ljubitelja bajki i bajkovitosti, starih dobrih vremena, poezije, kvalitetnog života, lepih običaja. Možda će vam pojedini izlivi romantične ljubavi biti neobični, ali uveren sam da će biti iskreni pokušaji, ljupki i nevini. Starinska romantičnost podrazumeva određenu obrednost, veliko poštovanje partnera i niz ugovorenih znakova. Štreberi su, istovremeno, prilično neposredni (to je čak posebna tačka ismevanja). Analitičnost i neuvežbanost u zamršenim i iracionalnim ljudskim odnosima, čine da vas neće izložiti “igricama”. Ako im se dopadate, to će vam biti jasno. Ako su zaljubljeni naći će način da to i saznate. Neće vas ostaviti da tumačite šta znači usputni osmeh, dvosmisleni komentar, lupanje čežnje i slični koraci u kojima se pravo značenje izgubi.

Moglo bi se, čak, reći da “obični” momci izvode zamršene rituale tako da kad “profurate” oni i prestanu da budu zainteresovani za izlive ljubavi i nežnosti, jer smatraju da je s ljubavnim obredom gotovo. Ulovili su vas i zašto da nastave s romantičnom igrom zavođenja. Štreberi to rade malo drugačije. Možda će vam se isprva činiti da vam prilaze gotovo kliničkom neposrednošću, ali ako se usaglasite sledi vam duga i slatka ljubavna igra koja neće prestati onog trenutka kada kažete nekakvo “da”.

Štreberi su zadovoljni

Štreberi obično imaju odabranu oblast u kojoj se usavršavaju. U tome su dobri. Svetu su neophodni, pa je sva prilika da će imati dobre poslove i biti nezavisni. Znaće to da cene i neće biti nesrećni ako i vi zarađujete (čak i više). Poslove za koje su se opredelili, često su odabrali prilično rano. Sva je prilika da su ostvarili san, rade posao iz snova, posao koji vole, posao koji obavljaju strastveno. To znači da kod kuće nema drame i stresa. Osim toga štreberi su obično skromni. Neće patiti ukoliko nemaju veliko izobilje. Da, potrošiće bogastvo na novi računar ili specijalno izdanje “Zvezdanih ratova”, ali neće sedeti u kafani i trošiti novac u kladionici, niti će vam uskraćivati podršku da bi kupili novi motor ili džip. Štreberi se dokazuju na drugi način od običnih ljudi, a to je obično način koji neće ugroziti ljubavni odnos.

Štreberi su otvoreni

Da, stidljivi su. Da, neophodno im je malo duže dok ne izmile iz ljušture u koju se zavuku da izbegnu nerazumevanje okoline za njihove čudne opsesije i još čudnije hobije. Ali zato štreberi imaju veće izglede da budu tolerantni. Volite da farbate nokte u šareno? Neće prevrnuti očima na vaše male sklonosti. Kao neko ko je manje ili više odrstao ćoškasto u odnosu na većinu štreberi mogu da razumeju i poštuju vrednost jedinstvenosti i činjenice da je neko drugačiji. S time ide i određena vrsta obzirnosti i poštovanja. Ispitivanje je pokazalo da su partnerke štrebera u 82% slučajeva primetile da je njihov dragi nesebičan i stavlja potrebe partnerke iznad svojih, dok je tek 41% partnerki sportista primetilo ovu vrstu nesebičnosti kod svojih izabranika. Ne kažem da su svi štreberi savršeni ljubavnici, ali ako želite nežnost i ljubav, štreber će vam je pružiti i u krevetu kao i izvan njega. Ili će se svojski potruditi da vas razume i shvati šta je to što pogrešno radi.

seksi1 Štreberi su seksi

Hel, jea!

Dakle, drage dame, sad ste vi na potezu. Nemojte da se mrštite i zamišljate neke nesimpatične stereotipne štrebere iz filmova koji su namerno poružnjeni da bi se razlikovali od lepuškastih glumaca-atleta. Koliko se sećam, zahtevale ste ljubav, poštovanje i tako to, a ne da mužjak bude visok i plav.

Osim toga, štrebera je sve više i više, pa nemojte da se iznenadite ako je vaš štreberko u stvari visok, preplanuo, trenira neke “muške” sportove, voli opskurne stripove o naučnicima i piše predivne ljubavne priče…


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments