Prethodne tekstove iz serijala “Striptiz za pismene” možete pročitati ovde.

Volim da sam slobodan i da organizujem neki provod samo za svoju dušu”, reče mi skoro jedan mlad, pametan, religiozan i zauzet muškarac. Mislio je, naravno, da voli i ima avanture sa zanimljivim ženama, bez obzira (ili ipak sa obzirom) na svoju dugogodišnju vezu sa devojkom (i sa Bogom). I ona to, naravno, ne zna. Kad sam sa uzdahom pitala, više sebe nego njega, zašto to tako mora, zašto tu nema mesta istini, nego je laž jedina legitimna, rekao je: “Svi lažemo. Šta bi bilo kad bismo stalno bili iskreni?

Da, svi smo odrasli u istom klišeu i svi znamo da je ponekad (ili često) potrebno lagati da bi zaštitio one koje voliš, da ih ne povrediš, da ne bi patili… A ja bih baš volela da znam šta bi bilo kad niko više ne bi hteo da laže.

Neko ko voli istinu i gnuša se laganja biva dubinom usvojenog klišea prinuđen da laže. I onda to radi toliko loše da ga uvek provale i omoguće mu da istrese istinu, sa svim najgorim posledicama, naravno. Neko drugi, ko se često oslanja na laž, toliko voli onu istinu koju mora da krije da uvek nekome sve ispriča. Taj laže samo neke osobe, a ostalima se rado hvali istinom. I često ga provale, jer ne ume da ćuti, naravno, sa svim najgorim posledicama. Ipak, i jedan i drugi se snađu za istinu. Jer nije laž ta koja nam je neophodna da zaštitimo druge, nego nam je neophodna istina da održimo integritet. Najmudriji među nama sposobni su da milostivo slažu i poštede trenutne patnje svoje bližnje. Oni su se srodili sa istinom u sebi, pa ne moraju nikome da se povere da bi ostali u kontaktu sa svojim bićem. Takođe, oni znaju da su laganjem samo kupili malo vremena da pripreme teren, da ublaže scenski nastup istine, spreče dramu, pronađu konstruktivnija i manje bolna rešenja.

Praktikovanje jedne od brojnih duhovnih tehnika i disciplina nalaže partnerima, između ostalog, sledeće: kada žele da dostignu onaj nivo duhovnog obrasca zajedništva da bi nešto spoznali i da bi mogli na osnovu te spoznaje da deluju, bilo da rade za sebe ili za nekog drugog, oni treba jedno drugom da kažu po tri stvari o sebi koje im nikada nisu rekli, po tri stvari koje žele da partner zna i po tri stvari koje su slagali.

Viši nivo svesti i mudrosti ne barata pretpostavkom da ste se u duhovnoj praksi već jednom prosvetlili i promenili, nego činjenicom da ste čovek, a ne svetac. To znači da osećate strah, bol i stid, da imate nerealna očekivanja i neispunjene želje. I da lažete, prećutkujete i krijete, jer u svakodnevici nema mnogo mesta za procese suočavanja, prihvatanja, praštanja i integrisanja. To takođe znači da, kada imate specijalnu priliku, koja je deo vaše životne prakse, onda ste u stanju da bez osude, hrabro i skromno istupite sa potisnutim sadržajima i omogućite im da se transformišu u razumevanje, prihvatanje i ljubav.

Partneri su jedno drugom ogledalo, i kad vas ljuti vaša bolja polovina, to je samo zato što ste ugledali svoj manje ili više iskrivljen odraz. Ako razbijete ogledalo, samo ste produžili nerazumevanje i sebičnost. Ako promenite ogledalo, nećete promeniti svoj lik u njemu – ukoliko niste izgradili neki bolji. Dešava se da u procesu razotkrivanja misterije ogledala partneri shvate da je njihovo zajedništvo ispunilo svrhu i da im je vreme da doznaju novosti o sebi iz nekih drugih ogledala. Jedino tada veza je zaista okončana. U suprotnom, nosićete svoje neiskreno i uplašeno lice u svim ogledalima ovog univerzuma. Možda ne možete da se vidite, ne još. Možda morate poći putem beskompromisnog jačanja ega. Tada se odvažite i ne priznajte nikad ništa. Ne dozvolite sebi slabost da se hvalite istinom, ne dozvolite da budete uhvaćeni u laži. Budite tvrd igrač, držite se samo sebe i uzimajte samo onoliko koliko vam treba i samo onda kada vam godi. Izađite na crtu istini, samospoznaji i ljudskim slabostima i budite samo ono što vi hoćete da budete. Kosmos ceni takve igrače i otvara neke druge puteve integracije i smisla. Ja ću nastaviti da zamišljam šta bi bilo kada više niko nikada ne bi ni o čemu lagao. Sebe. Ne lagati druge toliki je luksuz da ću o tome maštati samo u posebnim trenucima.


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments