Gledam vas kako rastete i sazrevate u ovom međuvremenu od života, koje traje otprilike od kad ste se rodile. Odlično to radite. Menjate lice šovinističke Srbije svojom sposobnošću, samopouzdanjem, talentom i inteligencijom. Odrastajući tokom surfinga po malim usponima i ogromnim padovima ove zemlje naučile ste da održavate ravnotežu, verujući u sebe i svoje sposobnosti; nemate vrtoglavicu pri pogledu u budućnost, nije vas strah nemirnog mora jer mirno verovatno i ne poznajete, osim iz priče.

Super žene, heroine svakodnevnog opstanka, apsolutno posvećene svakodnevnom boljitku. Čitate, pišete, slušate, gledate u svet i dovijate se da iz njega uzmete sve što valja. Neustrašive ste, pune optimizma, znate šta hoćete i spremne ste to da uzmete same, čim se pojavi. O svemu imate stav, sklone ste preispitivanju, redefinisanju i intervencijama u svakom segmentu svog života, kako biste ga ispunile, poboljšale, osvojile.

Sa tridesetak godina, stvarno ste mlade. Omnipotencija mladosti u vama udružena je sa iskustvom, vizionarstvom i razumom. Osim kad je u pitanju ljubav, izbor partnera, rađanje dece.

Srešćete svoju srodnu dušu, on će biti lep, pametan, obrazovan, samostalan, uspešan, osećajan, intuitivan, otvoren, posvećen, svestan svoje ženske strane, koja nije njegova slabost, nego nov izvor snage, i koja mu ne smeta u njegovom muškom prodoru u poslovni uspeh i dokazivanje.  I isto će da se zaljubi u vas, kao i vi u njega, i takođe će odmah znati da ste vi njegova srodna duša (jer je intuitivan, osećajan, otvoren). Da, znam. Viđala sam takve počesto. Glumili su ih  Ričard Gir, Džoni Dep, Kijanu Rivs, Hju Grant… ima tu sigurno i mlađih lepotana iz novijih filmova po vašem ukusu.

Jedna stvar vam nedostaje, heroine moje, za kvanti skok. Rušenje iluzija. Iskustvo i godine to čine neminovno, ali neudružene sa snagom, verom i mudrošću, srušene iluzije pretvaraju se u otrov ogorčenja. Zato što su iluzije same po sebi otrovne. Njihovo rušenje nije tuga i gubitak, nego svest i dobitak.

Dakle, verovatno nećete sresti svoju srodnu dušu. Ne kažem da ta priča nije istinita, ali možda nije za vas. Ne u ovom životu. Još bolnija varijanta: možda ćete je sresti, ali nećete moći da je spasete, ili vas ona (njegova srodna duša) neće prepoznati i opredeliti se za vas.

Dobra vest – ljubav postoji i bez srodne duše. Mnogi ljudi su vaše srodne duše na ovaj ili onaj način, na ovom ili onom nivou. Savršenstvo ne postoji, dok je optimum realan i moguć.

Vaša deca – sve u ovoj zemlji zaveriće se da ih nikada ne upoznate. Vaši budući poslodavci koji će polagati pravo na vaš život 20 sati dnevno. Vaši budući poslodavci koji vas neće plaćati toliko da možete normalno da živite 20 sati mesečno. Vaši muževi, koji neće biti prinčevi ili se neće pojaviti. Vaši roditelji, koji će očajavati nad vama i izgarati za unučićima, dok vi zajedno sa osećanjem potpunog neuspeha u ovoj oblasti ne izgradite i potpuni revolt. I to sve u blažoj varijanti.

Dobra vest – ako osećate da treba da budete majke, rodićete uprkos svim sabotažama, jer  životna sila kosmosa ne zahteva ni romantiku, ni brak, ni srodne duše. Partnerstvo postoji. Ako ne sa ocem vaše dece, onda sa nekim drugim muškarcem. Ako ne sa muškarcem, onda sa ženama koje su u istoj poziciji kao i vi. Ljubav je straaašno širok pojam. I najmanje veze ima sa onim šta prema nekome osećate. Najviše veze ima sa onim što jeste.

Ljubav je kad ste svakim danom sve više to što jeste.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments