Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Zdravo svima! Zovem se Gaston Alvares (Gastón Alvarez), imam 25 godina, živim i studiram u svom rodnom mestu – Buenos Ajresu. Trenutno živim sam, dvadesetak kilometara dalje od svog univerziteta, međutim, olakšavajuća je činjenica da moji roditelji žive blizu – znate kakav je studentski život!

Slika117 Studenti bez granica: Buenos Ajres, besplatno studiranje za sve

Gaston studira geologiju

Mesto

Univerzitet prirodnih nauka iz centra grada premešten je u predgrađe. Mesto se zove La Plata, po reci na kojoj leži Buenos Ajres. Ta udaljenost ima svoje nedostatke, ali se oni nadomešćuju time što sada imamo mnogo lepšu lokaciju, dobili smo terene, parking mesta i prirodu u kojoj možemo da uživamo. A čak i nije tako daleko! Ovo je univerzitetsko mesto i poznato je po svom noćnom provodu – zahvaljujući ogromnom broju mladih ljudi. Moram da istaknem da je i arhitektura sjajna, ulice i parkovi su fantastični!

Fakultet

Slika21 Studenti bez granica: Buenos Ajres, besplatno studiranje za sve

Univerzitetski grad u La Plati

Kao i svi drugi u zemlji, moj univerzitet je besplatan za sve koji su završili srednju školu. Srednjoškolski sistem u našoj zemlji nije na zavidnom nivou tako da prelazak na fakultet predstavlja svima problem. Na početku bude teško, ali takav je život, za sve dobre stvari moraš da se potrudiš! Prva godina je opšta i studenti sa sva četiri smera (antropolozi, biolozi, paleontolozi i geolozi) uče iste predmete. Studije traju pet godina, ali se u proseku završavaju za osam, i samo dva studenta od 10 diplomiraju. To govori o tome da nije jednostavno, ali na taj način se vrši selekcija, s obzirom na to da je svima pružena šansa za besplatno studiranje. Nakon diplomiranja nije potrebno završiti doktorske studije da bi se pronašao dobar posao u zemlji ili van nje, jer se diploma ovog univerziteta veoma ceni.

Ljudi

Iako smatram da su nam pravi prijatelji oni koje smo stekli u srednjoj školi, vremenom postaje sve teže održavati kontakt sa njima. Na obaveznim pripremama pre upisa na fakultet rekli su nam da studiranje, pored učenje, predstavlja doba kada bi trebalo da postanemo bolji ljudi, da naučimo da sarađujemo i da budemo solidarni. Argentinci su po prirodi srdačan narod i nemaju problem pri sklapanju novih prijateljstava tako da naše studije odišu kolektivnim duhom. Iako je tako, bratstva ne postoje. Ne znam zašto, ali moje lično mišljenje jeste da se na taj način studenti grupišu i stvara se rivalstvo, a to nije u našem duhu.

Zabava

Kao i u mnogim drugim zemljama, izlazi se petkom i subotom, ponekad i četvrtkom. Jedina razlika jeste što mi nikada ne izlazimo pre dva ili tri sata ujutru, i ne vraćamo se kući pre nego što svane. U La Plati ima mnogo barova, ali ne i velikih klubova. Da bi se došlo do jednog, mora da se vozi čak 40km, što mogu da izvedu samo oni sa malo dubljim džepom. Neki od nas moraju dobro da razmisle pre nego što se odluče na tako nešto, ako žele da sutra imaju šta da jedu. Noćni život je sjajan ovde, ali preskup.

Putovanja

Slika3 Studenti bez granica: Buenos Ajres, besplatno studiranje za sve

Gaston sa svojim kolegama na jednom od putovanja povodom prakse

Srećom, u okviru nastave imamo i obavezne prakse koje iziskuju putovanja u različite delove Argentine. To donosi fantastična iskustva i uspomene, ali ipak se ne može smatrati odmorom, jer imamo mnogo posla i zaista je naporno. Zato su tu raspusti! Godišnje provedem mesec dana putujući za svoju dušu. Zahvalan sam što to još mogu sebi da priuštim, verujem da će se stvari bitno promeniti kada nađem posao sa punim radnim vremenom.

Pogled na budućnost

Naša budućnost je sada! Razmišljam o doktorskim studijama, ali se trudim da živim za trenutak i da se ne opterećujem toliko time.

Ne brinite previše! Nekada je potrebno da jednostavno ne radite ništa. Niti da se pitate niti da zamišljate, samo da dišete i imate veru da će vremenom sve doći na svoje. Naravno, nakon toga, ipak, morate i da se bacite na posao. Srdačno vam predlažem da posetite moju zemlju, zemlju rajskih predela i druželjubivih ljudi!

Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.


Mina Smiljanić juri za životom koji nju ne uspeva da stigne. Preambiciozni kolekcionar iskustava i uspomena. Piše brodski dnevnik da bi sprečila zaborav. Plaši se dokolice, beži od monotonije, kipi iz kalupa. Uvek svuda. Veruje da može sve i da sve zavisi od nje. Smatra da je previše jednostavna i previše komplikovana za jednu ženu. Akcijaš. Skitnica. Fu.

Editors choice