Marselj je grad na jugu Francuske i najvažnija luka ove zemlje. Sa oko milion stanovnika, Marselj je drugi najveći grad u Francuskoj. On je ujedno i najveći islamski centar ove države, a smatra se i najvećim muslimanskim gradom u Evropi. Većinu stanovništva čine Afrikanci, muslimanske veroispovesti. Florens Đudićeli (Florence Giudicelli) živi u ovom gradu i studira ekonomiju.

Fakultetski život

Studiram biznis i ekonomiju u Marselju, na jugu Francuske. Grad ima milion stanovnika, što ga čini jednim od najvećih gradova u Francuskoj. Može se reći da je pravi studentski grad, pogotovo centar. To je zato što se ovde nalaze najpopularnije škole u Francuskoj, i srednje škole i fakulteti. Osnovne studije traju dva ili četiri semestra, zavisi za šta se odlučite. Prisustvo predavanjima je od izuzetne važnosti. Ocena u mnogome zavisi od toga koliko ste često dolazili i bili aktivni. Polovina predavanja je teorijskog tipa, u velikim amfiteatrima. Praktičan deo predavanja se odvija u malim grupama, do 30 studenata. Ta vrsta predavanja je dosta interaktivna. Postoje usmeni i pismeni ispiti, mada su pismeni češći. Neki predmeti su zaista teški i imamo mnogo da učimo. Profesori su dosta strogi i mnogo zahtevaju.

129 Studenti bez granica: Manjak slobodnog vremena u Marselju

Marselj se smatra jednim od glavnih studentskih centara Francuske

Dobro je to što nas studije zaista dobro pripreme za budući posao. Imamo dosta interaktivnih predavanja gde imamo simulacije raznih situacija koje nas očekuju na radnom mestu. Dobro nas pripreme za buduću karijeru.

Život van fakulteta

Teško je studirati i biti zaposlen. Predavanja počinju u osam ujutru, a završavaju se u šest popodne. Između imamo samo kratku pauzu za ručak. Posle predavanja idemo kući da radimo neki od brojnih domaćih koje dobijemo za sutradan. Ipak, zavisi od studija, neki smerovi su lakši, a neki teži. U toku godine nemam posao, jer zaista nemam vremena. Po završetku studija nam je obavezna praksa. Možemo da biramo da li ćemo je odraditi u Francuskoj ili negde u inostranstvu.

225 Studenti bez granica: Manjak slobodnog vremena u Marselju

Florens studije oduzimaju veći deo dana

U Marselju uvek ima žurki. U principu, fakulteti ih organizuju dva puta nedeljno za različite projekte. Zavisi od mesta, ima i skupljih i jeftinijih. Uglavnom, izasci su prilično jeftini.

Pogled u budućnost

Posle osnovnih studija, verovatno ću upisati master studije prevođenja u Marselju. Planiram da ostanem u Francuskoj i posle završetka studija. Mnogo se radi, ali je atmosfera odlična. I žurke i profesori i kolege. Uslovi za učenje su odlični. Odlično je i radno iskustvo koje dobijemo kroz obavezne prakse.

Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments