Ankara je glavni grad Turske i njen ekonomski, industrijski i diplomatski centar. Grad je i popularna turistička destinacija sa brojnim ostacima helenističke, rimske i vizantijske arhitekture. Eđe Jalćin (Ece Yalçın) ovde studira industrijsko inženjerstvo, bavi se mačevanjem i volela bi da proputuje svet.

Fakultetski život

Studiram na Gazi Univerzitetu, jednom od najstarijih u Turskoj. Nalazi se u glavnom gradu, Ankari. Ankara je drugi najveći grad Turske u kome živi skoro osam miliona ljudi. Studiram industrijsko inženjerstvo. Osnovne studije traju osam semestara, odnosno, četiri godine. Doduše, ako se odlučite za medicinu ili stomatologiju, studije traju pet ili šest godina. Predavanja ili prezentacije se održavaju u velikim amfiteatrima u kojima se nalazi oko stotinu studenata.

Uh, ispiti! Uglavnom imamo pismene ispite do kraja šestog semestra. Posle pripremamo seminarske radove i prezentacije. U poslednjem semestru treba da se pripremi prezentacija za svaki odslušan predmet i to je užasno teško. Kakvo znanje dobiješ posle studija zavisi od tebe. Ako si štreber koji dolazi na svako predavanje i zapisuješ čak i one nebitne činjenice, bićeš kao robot prepun suvih inženjerskih termina. Svakog leto imamo obaveznu praksu u trajanju od 50 dana. Tada, ako si učio one korisne stvari, imaćeš dobro sveobuhvatno znanje za posao.

15 Studenti bez granica: Želja za životom u Ankari

Studiranje u Ankari nije nimalo lako

Život van fakulteta

Naravno, studenti imaju vremena za posao tokom studija. Dosta mojih prijatelja ima honorarni posao u nekim važnim preduzećima gde mogu mnogo da nauče. Napravili su dobar raspored i odlično ga koriste. Ja se bavim mačevanjem od 2002. godine i sada sam sertifikovani trener. Leti radim u dečjim kampovima i učim decu mačevanju. Poslednje tri godine sam radila i letnje prakse i trudila se da putujem što više.

Izlazim često, osim kada je ispitni rok! Nažalost, žurke u Turskoj nisu tako velike i zanimljive kao u drugim delovima Evrope. Leti je živo, ali zimi i u toku trajanja nastave na fakultetu i ne baš. Uglavnom blejimo u barovima i pabovima.

23 Studenti bez granica: Želja za životom u Ankari

Tokom svojih brojnih putovanja, Eđe je posetila Novi Sad i volela bi da se vrati u Srbiju

Pogled u budućnost

Ostalo mi je tri nedelje do diplomiranja. Sada bih volela da dobijem neku diplomu jezika, na primer TOEFL. Do kraja leta imam da odradim još jednu praksu, ovog puta iz međunarodne trgovine.

Pre odlaska na ERASMUS razmenu, mislila sam da želim da ostanem u Turskoj zauvek. Sada bih volela da živim u nekoj drugoj državi, otkrivam nove kulture i zato tražim posao u nekoj internacionalnoj kompaniji. Ako pronađem posao u Srbiji, volela bih da opet dođem u Novi Sad!

Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments