Preterana zabrinutost je šablon ponašanja, koji vam umanjuje životnu radost, oduzima energiju i spušta frekvenciju. Ako spadate u one koji se zabrinu kad nemaju zbog čega da brinu (jer će se sigurno nešto strašno desiti, čim je tako neprirodno sve dobro i u redu), vi ste prava ptica zloslutnica, koja u svakoj situaciji vidi najgore ishode. Možda imate iskustvo u tome da vam predviđanje najgoreg pomaže da se pripremite i osmislite strategije, ali onda živite u strategijama, smišljajući kako da presretnete, sprečite, umanjite ili zaobiđete nevolje koje se još nisu odigrale, umesto da živite u sadašnjosti – propuštate ono najbolje od života. Evo šta treba da otpustite, kako biste smanjili pritisak prevelike brige (koji sigurno osećaju i vaši najbliži i ukazuju vam na to). 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leonie Hanne (@leoniehanne)

Odgovornost za osećanja drugih 

Veliki izvor anksioznosti sa sve senzitivne i empatične osobe – trošite neverovatnu količinu energije upravljajući svoje reči i postupke i krivudajući oko kapija tuđih (pretpostavljenih) granica. Vozite naporan slalom, u kome nema odmora, a i ne stižete na cilj. Stalno pazite šta činite i govorite, da ne biste nekoga povredili i uvredili, prećutkujući i potiskujući ono što stvarno osećate, jer ne želite nikoga da izazivate, prozivate i suočavate. Stalo vam je da svi oko vas budu zadovoljni, ili barem, da budete sigurni u to da vi i vaše ponašanje nisu razlog njihovog nezadovoljstva. Sa ovakvim stavom, pre ili kasnije morate zaključiti da jesu nezadovoljni – zbog vas. Oni koji vas vole, voleli bi da ne pretpostavljate kako će oni reagovati i kako će se osećati, odnosno, da im pružite priliku da se sami ponesu sa svojim osećanjima i reakcijama i da izrazite svoj stav, svoje mišljenje, da se zauzmete za sebe. Ako niste otvoreni, onda i ne dajte šansu drugima da vas stvarno upoznaju, istovremeno sebi uskraćujući iskustvo prave bliskosti. Setite se da ne možete kontrolisati tuđa osećanja i da se oni mogu nositi sa svojim emocijama i reakcijama, barem koliko i vi sa svojim. 

Šta drugi misle o poslu kojim se bavite 

Važno je da ste vi zadovoljni svojim poslom, a vaš poslovni uspeh je vaše lično merilo – možda ne zarađujete mnogo, ali uživate u svom  poslu, koji vam pomaže da učite i razvijate se. Ne morate imati diplomu i sigurno radno mesto – iako su to standardi uspeha u savremenom društvu – da biste radili ono što vas ispunjava. Ako drugi smatraju da možete bolje i više, to je njihova stvar – oni projektuju na vas svoje sopstvene vrednosti i merila – i niko ne može da vam određuje čime treba da se bavite i šta je uspeh koji treba da dosegnete. 

Comments