Čini se kako se u poslednje vreme mnogo priča o velikim i još većim imenima koja su obeležila neka prošla vremena i svakako ostavila traga na današnjicu. Od svih tih velikih imena i njihovih postupaka naučili smo ili, barem, učimo štošta, pa se tako ovog puta ugledamo na Bendžamina Frenklina (Benjamin Franklin). Evo čemu nas je on naučio, tj. šta smo saznali da je potrebno da radimo da bismo se makar približili uspehu:

Napraviti “za” i “protiv” listu

Ako ste već do sada niste napravili “za” i “protiv” listu da biste doneli neku bitnu odluku, sada je pravo vreme da to uradite. Bilo da se radi o proširenju biznisa, o promociji nekog zaposlenog ili o razgovoru o hipoteci – kada napravite takvu listu, sigurno ćete brže doći do rešenja. A ko pa drugi bi se dosetio nečeg ovakvog, ako ne Frenklin?

19 Stvari kojima nas je naučio Benjamin Franklin

Pokušajte da sagledate razloge racionalno

Pročitaj tekst – Uspeh: Bitno je i ono što radite, ne samo ono što mislite

Bitnost izdržljivosti i istrajnosti

Preduzetništvo je mnogo više od puke sreće – to je vredan i naporan rad, čvrstina i neodustajanje kada se naleti na prepreku. A kada je Bendžamin Frenklin rekao “Marljivost je majka dobre sreće”, upravo na ovo je i mislio. Neobuzdana želja da se drži svog posla i vrednosti navela ga je da postane jedan od “otaca” SAD-a, a ovakvo ponašanje može da posluži svima nama.

Prihvatanje šansi

Bendžamin Frenklin je postao pionir demografskih studija u trenutku kada je to sve još bila nepoznanica i novost. I tako je sam pravio zabeleške koje se tiču rasta populacije 1740-ih i iskoristio je priliku da prostudira celu priču. Vekovima kasnije, i dalje ga se sećamo po onome što je otkrio. Ako ste oportunista i ako iskorišćavate šanse koje vam se pružaju, profesionalno ćete sve više rasti i postizati neverovatne stvari.

Učenje iz sopstvenih grešaka

Još jedna ogromna lekcija koja može da se izvuče iz života ovog američkog naučnika je da ne smemo da dozvolimo da nas neuspeh obeshrabri i da se ne udubimo u greške i pogrešne korake koji su doveli do neuspeha. Do uspeha ćemo stići jedno kada idemo putem na kom može da se desi i neuspeh. Ovo se odnosi na svakog preduzetnika.

Poželite dobrodošlicu promeni

Poslednje, ali ne i najmanje bitno, je da naučimo da prihvatimo promenu. Frenklin je osnovao kolonijalnu zajednicu u vremenu kada su individualne kolonije funkcionisale nezavisno – i ovo je bio bitan potez koji je doveo do stvaranja geopolitičke moći koju SAD danas ima. Držati se starog znači nazadovati. Usvojite promene, prilagodite im se i krenite ka uspehu.

Ako ispratite ove savete sigurno ćete krenuti ka uspehu i to mnogo brže nego što ste svesni!

55 Stvari kojima nas je naučio Benjamin Franklin

Krenite ka uspehu


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments