Životne mudrosti su jednostavne i vaša ćerka će ih usvojiti kroz vašu ljubav, kroz vaš način života, kroz način na koji se starate o sebi, energiju koju ulažete u svoje strasti. Neće joj promaći ništa što dolazi kroz vas, autentično, a ako želite da ona zna ove važne stvari, onda ih živite, svim srcem. 

Ne plaši se rizika 

Sve zanimljive i važne stvari vredne su rizika. Rizikuj da ne uspeš, da budeš povređena, da pogrešiš, da se pokaješ. Tako ćeš u svaki sledeći rizik ulaziti svesnija i spremnija i više ćeš ceniti svaki ishod – nema poraza, sve su to vredne lekcije. 

Voli sebe 

Gledaj sebe očima ljubavi. Ti si dete ljubavi, voljena i željena i zaslužuješ sve najbolje, samo zato što postojiš. Budi nežna prema sebi, uputi sebi reči ljubavi i podrške, opraštaj sebi, brini o sebi. 

Ne odustaj od onog što želiš

Saznaj šta hoćeš i drži se toga. To je najvrednije saznanje koje možeš imati – šta hoćeš, čemu stremiš, šta želiš. Ko zna kuda će te odvesti put ka ostvarenju tvojih snova, to je avantura vredna življenja. Zato, nikad ne odustaj. 

Ne dozvoli drugima da te podrivaju

Ko te ne podržava i ne osnažuje, ne treba da bude u tvojoj blizini. Iskusićeš toksične odnose, to je deo rizika u ljubavi. I naučićeš šta ljubav nije – a nije kad zbog nekog sumnjaš u sebe, ne osećaš se dovoljno dobro i mučiš se zbog onog što jesi. To ti ne treba. 

Čitaj 

Čitaj sve što ti dođe pod ruku, upoznaj razne pisce, remek-dela i laku literaturu, čitaj svakog dana. Vežbaj mozak, obogaćuj svoj rečnik – nivo nečije kulture i obrazovanja odslikava se kroz njegov rečnik i izražavanje, a to se stiče jedino čitanjem. Uvek nosi neku knjigu sa sobom i nikada ti nigde neće biti dosadno, ako moraš da čekaš. 

Budi svoja 

Ne pokušavaj da se uklopiš, osim onoliko koliko je neophodno za poštovanje osnovnih društvenih pravila. Budi svoja, nastupi sa onim što jesi, pa ćeš sigurno osvojiti mnogo više poštovanja i simpatija, nego da se trudiš da ih osvojiš, podražavajući one koji ti deluju važno i uspešno. Ne pravi kompromise sa svojim JA, uvek ga poštuj, čak i kada to drugi ne čine. 

Budi ljubazna 

Ne znaš kako se neko oseća i šta proživljava i zašto je neugodan, nedostupan, odbojan – zato budi ljubazna. Prijatan nastup, osmeh, ljubazne reči izgovorene mirnim tonom – melem su za svačiju dušu i dopreće tamo gde su potrebne, čak i ako ti nije namera da nekoga razumeš i pružiš mu podršku. 

Comments