Budite iskreni: kad ste poslednji put zaista oprali svoj sunđer za šminku? Pored činjenice da je nanošenje šminke prljavim sunđerima nehigijensko, zaprljani sunđeri su idealno tlo za razvoj bakterija i buđi, što može izazvati izbijanje bubuljica, iritacije i osipe. Kada bismo razumeli šta se nalazi u našim sunđerima za šminkanje, sigurno je da bi ih češće čistili.

Kako prati sunđer za šminku?

Bez obzira da li koristite tečnost za čišćenje posuđa, nežni antibakterijski šampon, sredstvo za čišćenje lica ili specijalno sredstvo za čišćenje šminke kako biste dobro oprali sunđer za šminku, ključ je da ga očistite što detaljnije.

Prvo, navlažite sunđer tako da bude natopljen i kako bi se proširio do maksimalnog kapaciteta. Zatim dodajte sredstvo za čišćenje po svom izboru. Ako koristite čvrstu četku, najbolje je da njom trljate sve strane sunđera i stisnete ga više puta kako biste u njega ubacili sapun. Ukoliko se odlučite za tečno sredstvo za čišćenje, sipajte ga direktno na mokri sunđer i stiskom dlana napravite penu.

Potrebno je da se napravi dovoljno pene da se premaže ceo sunđer. Koncentrišite se na područja gde postoje mrlje koje se teško uklanjaju. Kada je sunđer čist, isperite ga mlakom vodom dok ga nežno stiskate da biste oslobodili šminku, ulje i prljavštinu. Znaćete da je sunđer dobro ispran kad iz njega izlazi čista voda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HUDA BEAUTY (@hudabeauty)

Kada ste završili sa pranjem, iscedite sunđer za šminku što je više moguće, nežno ga obrišite o čist peškir i ostavite da se osuši. Iako može biti primamljivo da koristite fen za sušenje da biste ubrzali proces sušenja, nemojte. Toplota može da otopi sunđer ili da ga deformiše. Umesto toga, stavite sunđer za šminku na čist peškir ili stalak za sušenje od bambusa da biste izbegli nastanak buđi. Uvek ga ostavite da se dobro osuši na vazduhu, najbolje preko noći. Kada je sunđer čist i potpuno suv, možete ga staviti u kutiju ili uređaj za UV dezinfekciju.

Savet: Da biste uklonili tvrdokornu šminku, preporučujemo da koristite maslinovo ulje. Nakon što očistite sunđer, operite ga običnim maslinovim uljem bez ukusa, koje će pomoći da se razbije šminka.

Pročitajte i: Bela senka i pastelne boje – zabavni makeup trendovi za leto

Koliko često bi trebalo da perete sunđer za šminku?

U idealnom slučaju, trebalo bi da ga perete nakon svake upotrebe, ali to nije realno za većinu ljudi. Perite ga najmanje jednom nedeljno i stavite ga pod toplu vodu dok voda ne postane bistra nakon svake upotrebe.

Kada bi trebalo da ga zamenite?

Najbolje je menjati sunđer za šminku svaka dva do tri meseca, posebno ako ga koristite svakodnevno. Ako ga ne perete redovno, menjae ga na svake tri do četiri nedelje. Pošto može da bude teško da zapamtite koliko je sunđer star, određeni tragovi nagoveštavaju da je vreme za zamenu. Na primer, ako sunđer miriše na buđ, odmah ga bacite. Takođe bi trebalo da ga se rešite ako je na dodir tvrd, ne ispira se ili je pukao.

Pranje sunđera za šminkanje trebalo bi da bude svakodnevna praksa, ali jednom nedeljno obavezno. Sve što vam je potrebno je sredstvo za čišćenje da bi sunđer za šminku izgledao potpuno nov. Njegovim održavanjem će šminka dobro izgledati, ali ćete i smanjiti šanse da izbiju akne, iritacija i osip.

Pročitajte još i: Hologramska šminka je najveći makeup trend leta, a evo kako da je nosite

Naslovna fotografija: instagram.com/dirtythirtycosmetics

Marija Gavrilović

Comments