Saznaj da li umeš da uživaš u malim radostima na pravi način

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Svakodnevne sitnice: Ponešto o kišobranu

Svakodnevne sitnice: Ponešto o kišobranu

Možete li da pretpostavite o kojem predmetu je reč? Koristila ga je čuvena dadilja Meri Popins (Mary Poppins), poslužio je kao plesni rekvizit u evergrinu “Pevanje na kiši” (Singing in the rain), u “Povratku Betmena” (Batman Returns ) je smrtonosno oružje, a svi pamtimo ljupku Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) kako sa svojim prozirnim primerkom šeta ulicama Tokija, inspirisao je slavnog Renoara (Pierre-Auguste Renoir) da napravi istoimenu sliku na kojoj je dočarao pariske kišne ulice, junak Kafkine (František Kafka) “Amerike” (Amerika) ga zaboravlja ispod palube i odlučuje da se vrati ne bi li ga pronašao, Robinzon Kruso (Robinson Crusoe) ga prekriva životinjskom kožom i koristi kao zaštitu od sunca na pustom ostrvu. Možda se njegova slava nije mogla naslutiti, jer često ne uviđamo važnost i lepotu onoga što je svakodnevno pored nas. Dobrodošli u priču o kišobranu.

slika 146 Svakodnevne sitnice: Ponešto o kišobranu

Prelepa Skarlet u filmu "Izgubljeni u prevodu"

Datum njegovog rođenja je nepoznat, mada se prvi podaci o njegovom postojanju javljaju još u vremenu drevne Kine. Pravljen je od čiste svile koja je postavljena na stabljike bambusa, a na njemu su se oslikavali najlepši ornamenti kineske tradicije.

U Vavilonu i Starom Egiptu je upotrebljivan kao zaštita od sunca i prašine, a vremenom je postao simbol bogatstva i moći. Samo vladari, imućni pojedinci i oni koji su uživali izuzetnu čast, mogli su postati ponosni vlasnici kišobrana. Pravljen od nekoliko gigantskih pera ili od palminog lišća, a ukrašavan je perlama, resama ili trakama.

Veruje se da su ga u Evropi najpre koristili Stari Rimljani, a potom i Grci. Prvi kišobrani u Evropi su bili veoma glomazni i teški, pa su ih pretežno nosili robovi kako bi damama iz visokog društva pravili hlad i štitili ih od kiše. U to vreme, kišobran je bio namenjen isključivo ženama.

slika 233 Svakodnevne sitnice: Ponešto o kišobranu

Prva prodavnica kišobrana se zvala "Džejms Smit i sinovi", i postoji i danas

U XVI veku kišobran postaje stalni dodatak bogatih, jer je bio izuzetno cenjen kao sredstvo u borbi protiv vremenskih nepogoda, a njegova izrada je zahtevala mnogo vremena i novca. Kišobran je bio prilično skup predmet, te je važio za luksuznu imovinu.

Tek u XVIII veku kišobrani postaju stalni aksesoar većine. Njihova izrada postaje jednostavnija, a vrednost na tržištu niža. Džon Bil (John Beale) je 1786. godine izumeo gornji deo kišobrana kakav znamo danas, a Semjuel Foks (Samuel Fox) je 1852. godine osmislio dršku kišobrana u poznatoj formi slova Y.

slika 331 Svakodnevne sitnice: Ponešto o kišobranu

Džons Henvej je bio prvi muškarac koji je nosio kišobran

Međutim, tek u XX veku kišobran počinje da se proizvodi u različitim bojama, namenjuje se isključivo zaštiti od kiše i otpočinje svoju karijeru modnog dodatka.

Danas kišobran više nije statusni simbol, već deo masovne upotrebe. Međutim, njegova slava svakako da nije okončana. Današnji kišobrani su mnogo lakši, ali i kreativniji, maštovitiji, lepši. Tačnije, danas je kišobran pravi modni dodatak. Može biti veliki i elegantan, mali i funkcionalan, u futroli ili na sklapanje, crn ili sa dezenom, jednostavan ili kičast, sa crtanim junakom ili pak, u pop art stilu.

slika 432 Svakodnevne sitnice: Ponešto o kišobranu

Neobična instalacija u jednom portugalskom gradiću – stotine visećih, raznobojnih kišobrana

Kišobran je postao predmet o kojem kruže mnoge istine i mitovi, neki kažu da ga nikako ne smemo otvarati u zatvorenom prostoru, važi za uzrok jedne od najrasprostranjenijih fobija, misli se da je pored ključeva, to predmet koji se najčešće gubi i zaboravlja, a mnogi veruju u priču kako je Tesla skočivši sa krova kuće sa otvorenim kišobranom zaključio – da ovaj predmet ne može zameniti padobran.

Toliko o ovom malom, pomalo potcenjenom predmetu svakog domaćinstva. Družimo se pri narednoj kiši.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice