#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Svakog dana parče ražanog ili integralnog hleba

Svakog dana parče ražanog ili integralnog hleba

Dijabetes je jedan od najvećih zdravstvenih i razvojnih izazova u 21. veku. Na ovu epidemiju nije imun niko, nijedan zdravstveni sistem, nijedna zemlja. Kao hronična i neizlečiva bolest, dijabetes može da bude uzrok ozbiljnih komplikacija i smrtnog ishoda, ako se ne otkrije i ne leči. U Srbiji, kao i širom sveta, broj osoba sa dijabetesom raste velikom brzinom. Do prošle godine u Srbiji je registrovano oko  630.000 obolelih, ali njihov broj nije konačan, a ni siguran.

Način ishrane je jedan od najvažnijih koraka kako da zdravi umanje rizik od ove bolesti ali i kako da oboleli regulišu nivo šećera u krvi. Nije reč oposebnoj kuhinji za dijabetičare, već je nužna samo preraspodela određenih namirnica po količini i vrsti. Organizam treba da bude snabdeven optimalnim unosom svih hranljivih materija, ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina, minerala i vode. Nesumnjivo veliki značaj u ishrani imaju složeni ugljeni hidrati, odnosno dijetna vlakna jer značajno pomažu u regulaciji šećerne bolesti.

Mešano raženi hleb Svakog dana parče ražanog ili integralnog hleba

Hleb – nekada  zabluda, danas preventiva

“Česta je zabluda da dijabetičari moraju da isključe hleb i proizvode od žita iz svoje ishrane, a zapravo je dovoljno da promene svoje navike i koriste proizvode od punog zrna žita. Takođe, brojna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ražanog hleba i proizvoda od ražanog brašna, mogu uticati na bolji insulinski odgovor, odnosno utiču na sporiju resorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu. Pored ražanog hleba, prednost se daje i ostalim vrstama hleba dobijenih od punog zrna žita, pahuljica i kinoe. Naravno, kada se u planiranju obroka koriste ove namirnice, mora se voditi računa o ukupnom unosu ugljenih hidrata, bez obzira što ove namirnice sadrže i rastvorna i nerastvorna vlakna,”  naglašava Jasmina Mitrić, nutricionista, savetnica kompanije Don Don i stručnjak za planiranje kolektivne ishrane doma za stare na Bežanijskoj kosi.

Rezultati najnovijih istraživanja ukazuju da se redovnim konzumiranjem hleba od ražanog, ječmenog brašna ili od integralnih žitarica, koji je bogat vlaknastim materijama, znatno smanjuje i opasnost oddijabetesa. Integralne žitarice su bogate vlaknastim materijama, a upravo one sprečavaju razvoj dijabetesa.

Razani front.jpg 02 Svakog dana parče ražanog ili integralnog hleba

Otkako su u mnogim domovima zdravlja ukinuti centri za savetovanje, mnogi oboleli moraju da pronađu savete u vezi sa ishranom na drugim mestima. Jedan od načina da se dođe do konkretnog plana za rešavanje posebnih načina ishrane jeste i internet, gde se besplatno mogu dobiti saveti nutricioniste. Takođe, poznati proizvođači hrane veoma vode računa o kvalitetu proizvoda namenjenih za ishranu obolelih od dijabetesa, i u svojim timovima imaju stručnjake za ovu oblast. Osim što u pod brendom „Naše zrno“ proizvodi Domaći ražani hleb bez aditiva i E brojeva, i Specijani pakovani Ražano mešani, najveći regionalni proizvođač hleba Don Don u svom timu stručnjaka ima i nutricionistu koji se bavi planiranjem i kvalitetom ishrane.Putem sajta dondon.rs ili facebook strane Pitajte nutricionistu-Naše zrno svi zainteresovani mogu da stupe u kontakt sa nutricionistom Jasminom Mitrić, koja će odgovarati napitanja o dijabetesu, ali i pružati savete o planiranoj, zdravoj i balansiranoj ishrani.

Antrfile

Preporučuje se po jedno parče (50 gr) po mogućstvu ražanog hleba uz svaki obrok. Ražani,crni ili graham hleb jer ovi tipovi hleba zbog bogatog sadržaja dijetetskih vlakana sprečavaju nagli pad šećera posle obroka, što se dešava ako se uzima beli hleb. Uz obrok koji sadrži krompir,pirinač, pasulj ili mladi grašak ne preporučuje se uzimanje hleba.

 

Editors choice