Zimski dvorac u Sankt Petersburgu, nekadašnje prebivalište carske porodice Romanov, samo je jedna od pet povezanih zgrada koje čine veličanstveni muzej Ermitaž sa oko tri miliona eksponata. Kažu da je posetiocu koji želi sve da obiđe i zadrži se pred svakim eksponatom jedan minut, potrebno 13 godina. Pošto za turistički obilazak nemaš više od tri sata, da bi videla ono najvrednije i najzanimljivije, prepusti se tamošnjim vodičima, koji će te sprovesti kroz lavirint carskih soba, holova i dvorana i dovesti te pred čuvene slike Leonarda da Vinčija, Ticijana, Rafaela, Rembranta, Monea, Renoara, Van Goga… Sakupljanje neverovatne umetničke zbirke Ermitaža, započela je Katarina Velika, 1764. godine, prvom kupovinom kolekcije od 225 slika, među kojima je bilo 13 Rembrantovih i 11 Rubensovih dela.

winter palace on palace square in st petersburg Svetski muzeji koje treba da posetiš: Ermitaž (carske dvorane)

Pošto se nama ne žuri toliko, počnimo laganu šetnju kroz najznamenitije carske dvorane, sobe, paviljone.
Jordansko stepenište dobilo je ime u 19. veku, jer se njime kraljevska porodica spuštala do reke Neve, prilikom godišnje proslave Hristovog krštenja u reci Jordan. Ovo stepenište od belog mermera, urađeno u izvornom dinamičkom baroknom stilu, uvodi posetioce u raskoš i ekstravaganciju ruske carske porodice, od koje zastaje dah.

Jedna od impresivnih državničkih soba u kojima su održavani carski prijemi, zvanične ceremonije, suđenja i sednice, jeste Maršalska soba, koja sadrži portrete ruskih maršla kao što su Kutuzov, Suvorov, Potemkin, a prostor je ispunjen motivima vojne slave.

field marshals hall at the winter palace in st petersburg Svetski muzeji koje treba da posetiš: Ermitaž (carske dvorane)
Comments