216 295x300 Svi na Cinema City!Četvrti po redu internacionalni filmski festival “Cinema City” održaće se u Novom Sadu od 18. do 25. juna. U toku tih osam dana imaćete priliku da pogledate 150 filmova u četrnaest selekcija. Za razliku od prethodnih godina, kada Novi Sad nije imao bioskop, filmovi se neće prikazivati u Srpskom narodnom pozorištu. Ovogodišnja glavna festivalska lokacija biće bioskop Arena Cineplex. Filmovi će se prikazivati i u Kulturnom centru i u dva otvorena bioskopa, u Katoličkoj porti i Dunavskom parku.

Tri takmičarske selekcije festivala su: “Nacionalna klasa”, “Exit point” i “Up to 10.000 bucks”.

“Nacionalna klasa” je selekcija domaćih filmova. U okviru selekcije, četiri filma će biti premijerno prikazana. To su: “Ako zrno ne umre”, Siniše Dragina, “Kako su me ukrali Nemci”, Miloša Radivojevića, “The box”, Adrijane Stojković i film “Oktobar”, koji je režiralo sedam mladih reditelja: Milica Tomović, Ognjen Isailović, Ognjen Glavonić, Damir Romanov, Dane Komljen, Senka Domanović i Ivan Pecikoza. Film “Ako zrno ne umre”, u kom glavnu ulogu igra Mustafa Nadarević, osvojio je “Hubert Bals Fund” nagradu publike u 2011. godini. U sklopu selekcije biće prikazana i ostvarenja koja su obeležila proteklu godinu. Tu je kontroverzno “Šišanje”, “Neprijatelj”, “Zduhač znači avantura”, “Cinema Komunisto”, “Tilva Roš”, “Zajedno” i “Beli beli svet”.

U selekciji “Exit point” se nalazi deset filmova svetske kinomatografije, koji su nagrađeni na najznačajnijin svetskim filmskim festivalima, kao što su Festival u Kanu, Berlinu, Sandensu.

U selekciji “Up to a 10.000 bucks” su filmovi snimljeni sa budžetom manjim od 10 hiljada dolara i biće prikazano dvadeset šest filmova.

Noviteti u revijalnim selekcijama su “360°”, “Nobarcode” i “Hungry days”.
“360°” predstavlja filmove koje su dobili pažnju na drugim internacionalnim festivalima, kao što je “Ulaz u prazninu” (Enter the void), Gaspara Noea (Gaspar Noé), koji je nominovan za Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 2009. godine. “Hungry days” je izbor prvenaca internacionalnih autora, a “Nobarcode” je posvećen savremenoj kulturi i savremenom filmskom izrazu.

Za ovogodišnji “Omaž domaćem autoru” je izabran Velimir Bata Živojinović i prikazivaće se neki od njegovih najpoznatijih filmova kao što su “Valter brani Sarajevo” i “Bitka na Neretvi”. Za “Omaž stranom autoru” izbor je pao na Belu Tara (Béla Tarr), mađarskog reditelja, Dorotu Kađežavsku (Dorota Kadzierzawska), poljsku rediteljku i Šarunasa Bartasa (Šarūnas Bartas), reditelja iz Litvanije. Selekcija “Fokus” prikazuje radove mladih austrijskih autora.

416 Svi na Cinema City!

U “Peđinoj lektiri svetskog filma”, jedan od selektora festivala Peđa Protić bira svetske klasike. Ove godine su to “Lepotica dana” (Belle de jour), “Sedam godina vernosti” (The Seven Year Itch) sa Merilin Monro (Marilyn Monroe) u glavnog ulozi (da, taj na čijem snimanju je nastala ona kultna slika Merlinke), “Čangking Ekspres” (Chungking Express) i mnogi drugi.

“Planet rock” prikazuje filmove inspirisane muzikom.”Balkan box” predstavlja najnovije regionalne uratke. “Democracy/Export-Import” obuhvata dokumentarne, “The Cool Kidz” dečje, a “Cinema City shorts” kratkometražne filmove. “Special screening” predstavlja filmove u čast članovima žirija, kao i filmove otvaranja i zatvaranja festivala.

Otvaranje filmskog festivala je u subotu, 18. juna, i nakon filmskih projekcija žurka se seli na Petrovaradinsku tvrđavu. Na žurci otvaranja nastupaju Darkwood Dub, Kanda, Kodža i Nebojša, The Good Guys, Medicine Man i DJ Riton iz Velike Britanije, član dvojca Carte Blanche. Ovogodišnji saundtrek festivala potpisuje Medicine Man. Saundtrek sadrži interesantan miks žanrova – džez, rok, brejk bit i fjužn. Žurka zatvaranja je 25. juna, takođe na tvrđavi, i nastupaju Svi na pod, Nežni Dalibor, E-play, Death on the balcony, Marko Milosavljević i drugi domaći DJ-evi.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments