Za trčanje se smatra da je individualni sport i da ste prepuštene same sebi kada izađete na stazu. Tačno je da mnogi vole da trče sami, jer kada obuju patike tada počinje njihov „beg od stvarnosti” i njihovo vreme za razmišljanje. Ali, i trčanje u društvu može da bude veoma zanimljivo jer baš u momentu kada razmišljate da odustanete, prijateljica sa kojom trčite može da vam da podstrek i dodatnu energiju da nastavite dalje. Beogradski maraton je pred nama i to je možda odlična prilika da proverite svoju kondiciju i družite se sa ostalim trkačima. A ako mislite da vam ipak treba još malo vremena za pripreme, 14. maja očekuje vas prva adidas Ženska trka pod sloganom #WHYIRUNBelgrade, koja će se održati u Donjem gradu Kalamegdanske tvrđave. Pozovite prijateljice da vam se pridruže u ovoj 5km dugoj trci, napišite svoju priču i motiv zašto trčite i prijavite se putem sajta www.boostbelgrade.rs.

ZENSKA TRKA 8 Svi za jednog, jedan za sve   grupno trčanje!

Ukoliko vam najbolje drugarice govore kako nemaju vremena za trčanje i kako to nije za njih, da je 5km previše i slično, to nije razlog da i vi odustanete. Postoje brojne grupe i škole trčanja gde ćete pored stručnih saveta trenera, upoznati i nove ljude koji dele istu strast prema trčanju. Trčanje u grupi posebno je važno ako ste početnice, jer svaki početak je težak a osećaj da zaostajete za grupom nimalo nije lep. Ali, to je sasvim normalno, svi su jednom bili početnici pa čak i oni trkači u najboljoj formi koji će usporiti kako bi vas ohrabrili i pomogli vam da nastavite.

Ono što je bitno za uspešno grupno trčanje je da pronađete grupu koja trči istim tempom. Početnici u trčanju nemaju uvek razvijen osećaj za brzinu trčanja, često se preforsiraju, trče prebrzo i nakon nekoliko treninga osećaju se slomljeno i žele da odustanu. U adidas Školi trčanja zato kažu da je trčanje mnogo lakše kada trener na čelu grupe zadaje tempo, a trčanje u grupi se preporučuje svima – i onima koje žele da postave nove svetske rekorde i onima koji nemaju nikakve sportske ambicije.

Evo šta su još treneri adidas Škole trčanja izdvojili kao najveće i najčešće prepoznate prednosti trčanja u grupi:

Bezbednost – Svakako da je trčanje u paru ili sa grupom bezbednije. Ukoliko tokom trčanja dođe do povrede ili poteškoća, ostali članovi grupe će uvek biti tu da pruže potrebnu pomoć. Već smo pisali o tome da se za žene preporučuju jutarnji termini trčanja, jer su tada fizički najspremnije ali ne treba zaboraviti i na momenat bezbednosti.

Stimulacija – Ljudi u grupi mogu da izvuku maksimum iz vas, terajući vas da pomerate granice. Svojim tempom i podrškom stimulišu vas da na svakom treningu date sve od sebe. Trčanje u grupi stimuliše i razmenu ideja i razmišljanja, iako je ponekad lepo prepustiti se samo sopstvenim mislima.

ZENSKA TRKA 21 Svi za jednog, jedan za sve   grupno trčanje!

Motivacija – Uz društvo za trčanje ujedno dobijate i sopstvenu navijačku družinu i motivatore. Članovi trkačkih klubova i timovi podržavaju jedni druge na treninzima, a posebno na dugim trkama.

Bolji rezultati – Svakome je potrebno malo zdrave konkurencije. Iako trčite zbog sebe, grupa vas podstiče da trčite brže, vežbate više i na taj način napredak je zagarantovan. Ono što je bitno je ne porediti se sa drugim trkačima, već svoj napredak meriti u odnosu na prethodno ostvarene rezultate.

Prilika za poslovne dogovore – Grupno trčanje odličan je način za širenje mreže poslovnih kontakata. Možda neki od članova grupe ima poslovnu ponudu koja vam baš odgovara. Uz opuštenu atmosferu, razmena ideja je mnogo veća a dogovori mnogo lakši. Zašto da ne, pozovite saradnike ili klijente na trčanje!

Bolje i od društvenih mreža – U grupi za trčanje upoznajete ljude sličnog ukusa, interesovanja i životnog stila. Možda baš ovde sretnete prijatelje za ceo život.

Comments