Beograd u malom, Strahinjića Bana na moru, Braun u peni, starlete na jahti. Večno će ostati misterija zašto svakog leta veliki broj Beograđana bilo gde da letuje, bar nekoliko dana mora da se čekira u Budvi.

Valjda nije to to u Grčkoj, Turskoj ili ne daj Bože nekoj egzotičnoj destinaciji, jer tamo nema ko da te vidi. I što si onda trenirao cele godine, čemu taj novi par silikonskih grudi, gde ćeš da polomiš nogu u novim štiklama ako ne u Starom gradu?

Prosto, ako želiš da vidiš i budeš viđen, pravac u Budvu.

Za to ćeš naravno morati debelo da platiš. Skoro pa kao da si otišao da vidiš neku egzotičnu destinaciju, ali koga briga šta si ti video kad tebe niko nije video, ali dobro, to smo već apsolvirali. Za sva ta gledanja i zagledanja, moraćeš da platiš ulaz u diskoteku, onoliko koliko ti ovde ne bi palo na pamet da daš ni za koncert.

Napićeš se naravno u sobi, jer flaša žestine često košta koliko i jedan sladunjav, dobrano ledom razblažen koktel na popularnim Šankovima. Ono što bi trebalo da znaš kada je ovo mesto u pitanju je da cena istog koktela zna da varira od položaja stola koji si uspeo da zauzmeš.

Ista priča je i sa ležaljkama na plaži. Zna se da je ležanje omiljeni sport u Crnogoraca, tako da je logično što je kod njih upravo ležanje najskuplje. Dve ležaljke i suncobran su u proseku 10 eura, ali ako želiš da dobiješ mesto u prvom ili drugom redu ležaljki, e onda će te to koštati 15 eura.

Da se kupaš na gradskoj plaži, čuvenoj Slovenskoj možeš naravno, ukoliko ti ne smeta da iz vode izađeš sa 5 kožnih bolesti, do ležaljke staneš na dva iskorišćena kondoma i deset pikavaca, a onda se najbolje izvrneš ne na plažu, nego preko ulice pa u park! E baš ispod neke palme ili drveta. Ne brini i tu možeš ležaljku da dobiješ!

Ako ti se ovo ne dopada, a ti zovi taksi pa idi na neku pristojnu plažu. Ali dobro pazi koga zoveš. Divljaci će ti recimo, od centra do Top Hill-a uzeti 10 eura, dok bi taksi koji dođe na poziv naplatio 3,5. Tako da računaj koliko bi ti taj divlji uzeo recimo do plaže Ploče, za koji regularni traži 12 eura. Da, naravno u jednom pravcu. Ali eto to je recimo lepa plaža na kojoj možete videti mnogo stena koje zapljuskuju talasi i mnogo balvana koji se zapljuskuju koktelima. Glave i glavice, silikonke i istetovirane batice, do pojasa potopljeni u bazen iz koga vire barski stolovi prskaju se i đuskaju uz muziku Dr Iggy-ja. Hepatitis abeceda uz koktel dolazi gratis.

Šetalište koje miriše na leskovački roštilj koji žderu gladni stranci koje domaći lažu i mažu da je to zamena za restoran brze hrane,  prepun je neke nove generacije X, koja se u istim klubovima u kojima se ni piksle nisu menjale 10 godina, opijaju i po’vatavaju. Ta ista deca koja trenutno jedina uživaju u čarima Budve su zapravo i jedini pravi i logični gosti. Svi ostali su zalutali u vremenu i prostoru.

Međutim, baš poput ovih klinaca i svi ostali se nadaju da će se ogrebati o neki koitus. Čuvena priča je da je Budva -Bu Dva, jer tamo jebu dva, pa se vođeni tom idejom i stari i mladi za letovanje pakuju tako što nose punu kesu prezervativa. Ipak, većini ni jedan komad do kraja letovanja ne zatreba. Od sveg tog treskanja i trpanja, na kraju tu radnju rade oni koji bi je radili i na bilo kom drugom mestu -niskomoralne i lakomanipulativne žene i bogati matorci koji opiju mlade Ukrainke dok im citiraju Jesenjina i pričaju o zvezdama.

Strance gleda da ošiša svako ko prođe pored njih, naplaćujući im i vazduh koji dišu, a paradajz turisti se iščuđavaju kako je sve skupo i pravo sa šetališta žure u smeštaj da jedu paštetu koju su poneli od kuće i odmaraju se jer sutra treba otići na plažu, peške.

Ipak, nije sve tako crno. Provod u Budvi može biti zaista fenomenalan, baš kao i na bilo kom drugom mestu na planeti, samo ukoliko imate dobro društvo, dobro raspoloženje i dobro, malo para. Kola su takođe poželjna. Mnogo fenomenalnih restorana, uvala, divljih plaža, lepih kafića i manje popularnih lokala nude stvarno fantastičnu zabavu i priliku za odmor i uživanje.

Zato, ako vas je put doveo u Budvu, samo se prvo dobro raspitajte gde da idete i šta da radite. Ne brinite, imaćete koga da pitate, vrlo je veovatno da ćete sresti i prvog komšiju, tetku iz unutrašnjosti i malog brata od strica sa sve devojkom. A ako ste stranac, zapamtite jedno -sto u klubu se rezerviše, ne plaća konobaru!

Lenka Gatić

Comments