Iza već svetski poznatog imena Axwell stoji Šveđanin Axel Christofer Hedfors. Rođen 1977. u malom švedskom selu Lund prvi san mu je bio da postane farmer. Već sa devet godina ga ta želja prolazi i postaje opsednut bubnjevima. Postaje veoma dobar u tome i izdvaja se u svojoj klasi. Iznerviran što ostali u klasi ne mogu da ga prate, menja svoje bubnjeve za kompjuter i to Amigu 500 da bi mogao sve instrumente sam da svira. Za razliku od ostala dva člana SHM-a (Steve Angello i Sebastian Ingrosso) čiji su roditelji već bilu u muzičkom svetu, Axwell se sam upoznavao sa muzičkim poslom kao i opremom. Svoju DJ opremu nikada nije imao kao mali, nego je DJ-ing učio na svojim prvim nastupima. Prve projekte izdaje kao duo Quazar, koji su bili u acid-tehno žanru i rađeni u muzičkom softveru “Fasttracker2”. Zanimljivo, njegova numera se našla i u instalaciji “krekovane” verzije kompjuterske igrice “Worms 1”. Na početku ambicije su mu bile skromne: “Hteo sam samo da pravim muziku. Ništa drugo me nije zanimalo. I ako bi mi to plaćalo račune, ja bih bio presrećan.” kaže Axwell.

Axwell interview2 Swedish House Mafia: Axwell

Svoje probijanje u vrh elektronske muzičke scene kreće davne 2002. kao deo projekta “Mambana” sa Isabel Fructuosom. Letnje pesme sa latino šmekom “No Reason”, “Libre” i “Felicidad” naišle su na veliku podršku tadašnje scene. Prvi svetski hit Axwell pravi 2004 godine pod nazivom “Fell The Vibe” koji se našao skoro na svim većim radio stanicama i DJ setovima.

axwell Swedish House Mafia: Axwell

2005-a je za Axwell-a bila veoma produktivna godina. Pored dva nova hita sa kojima se potvrdio kao ozbiljan muzičar (“Together” i “Watch The Sunrise”) osniva sopstvenu produkcijsku kuću “Axtone”. Axwell se preko Ingrossa upoznaje sa Steve Angellom i 2006. pod alijasom Supermode izbacuju obradu hita iz osamdesetih “Smalltown Boy” pod nazivom “Tell Me Why”. Ubrzo postaje deo projekta Swedish House Mafia zajedno sa Steve Angellom i Sebastian Ingrossom. Kako sam kaže on je i osnivač, al isto tako dodaje kroz šalu da se neki slažu sa tim a neki ne. Ime su dobili od ljudi oko njih zato što su stalno jedan drugog podržavali i čuvali, pa su izgledali kao mafija. Na početku su zajedno puštali muziku po velikim festivalima i poznatim klubovima, a onda je 2009. zajedno sa Laidback Lukom izbacuju mega hit “Leave The World Behind”. Axwell nastavlja svoju kvalitetnu produkciju pesmama “I Found U” (2007), “Nothing But Love For U” (2010) i “Heart Is King” (2010). Postaje takođe prepoznatljiv po odličnim remiksima. Može se sa sigurnošću reći da je vodeći remikser današnjice. Njegove fantastične remiks sposobnosti vide se u obradama TV Rock – Been A Long Time (Ft Rudy), Adele – Hometown  Glory, TV Rock ft. Rudy – In the Air (Ft Rudy), The Temper Trap – Sweet Disposition (sa Dirtz South-om), Adrian Lux – Teenage Crime, Hard Rock Sofa & St. Brothers – Blow Up (with Thomas Gold) i drugi. Što se “mafije” tiče, nastavlja da radi sa njima punom parom i momci uspevaju tokom 2010. i 2011. da od SHM-a naprave mega brend. Izbacuju dva singla “One” i “Miami 2 Ibiza”. Takođe 2010. se pojavljuje u filmu kao deo dokumentarca o SHM-u pod imenom “Take One”. Sledeći veliki projekat je svakako album koji je najavljen za 2011. godinu.

swedish house mafia press shot 1 Swedish House Mafia: Axwell

Axwell je sigurno jedan od vodećih imena elektronske scene danas što opravdava svojim izdanjima i DJ nastupima. Predstoje nam još godine i godine uživanja u Axwell-ovom radu i energiji koju prenosi svojoj publici.


Ivan Ivanović je mladi ambiciozni DJ i muzički producent u usponu. Muzika mu je glavni pokretač za sve sto radi u životu. Nepopravljivi optimista koji nastoji da sve svoje životne ciljeve sprovede u delo.

Comments