Tajland je zemlja siromašnih i bogatih, zemlja bez granica, čini se. Zemlja boja gde čak i vetar duva u nekoj posebnoj nijansi plavo-smeđoj. Dobrodošli u carstvo slonova, pospanih tigrova i noćnih mačaka. Ljuto, ukusno i neodoljivo mirisno izvire iz svakog tanjira. Najlepše plaže sveta, savršeni ljudi, što osmehe gaje na svojim licima, a uz njih odišu nekom blagošću, spokojem. Zemlja gde noć i dan mirišu na život, onaj stvaran, a na momente i onaj filmski. Egzotične prašume, smaragdno plavo more, urbane gradove i pusta ostrva, plemena i moderno stanovništvo… Sve ovo i još mnogo više od toga imaćete prilike da posetite na putovanju Puzzle Group-e u februaru.

Puzzle Group Tajland Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

Samo ime zemlje govori o njenoj jedinstvenosti – „thai“ na tajlandskom znači sloboda. Zemlja slobode i jedina od zemalja jugoistočne azije koja nikada nije bila kolonizovana i time je zadržala svu svoju izvornost. Tajlanđani jako poštuju svoju tradiciju pa, za početak, nikada ih nemojte dirati po glavi, čak ni decu, jer veruju da u glavi prebiva duša.

Raznolikost ove zemlje samo je jedan od razloga zašto joj se putnici vraćaju godinama. Pored brojnih religioznih objekata, kao i kulturno istorijskih spomenika, tu je naravno i noćni život po čemu je Tajland naširoko poznat i možda je to glavni razlog njegovog turističkog procvata. Kabarei, striptiz barovi i diskoteke postoje čak i u manje poznatim turističkim oblastima. U poslednjih par godina kraljevina Tajland postala je obećana zemlja za sve one koji veruju u alternativnu medicinu. Zato možete posetiti neki od mnogih spa centara, pohađati kurs meditacije i utrenirati vaš um i otići na neku čuvenu tajlandsku masažu (Thai), koja je postala popularna u celom svetu.

Tajland je zemlja  sa preko 100 nacionalnih parkova, što ukazuje na šaroliku zanimljivost njenih prirodnih lepota. Glavni grad je jedan od najuzbudljivijih gradova sveta, Bangkok. U Bangkoku svako  može naći nešto za sebe: provod, šoping, prirodu, kulturnu baštinu, plaže, hranu i još mnogo toga.

Puzzle Group Tajland putovanje Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

Bangkok je industrijski, tgovinski, politički i kulturni centar. U samom gradu živi preko 8 miliona ljudi. Bangkok pleni sakralnim objektima, ali i svojim šarmom istočne prestonice noćnog života. Pored svih impresivnih Budinih statua u Bangkoku obilazimo i Veliku Palatu koja je  jedan od najlepših primeraka antičke sijamske arhitekture. Nekad je bila rezidencija kraljeva Bangkoka. Ovde možemo videti veliki broj odaja koje su korišćene u različite svrhe: Pogrebna palata, Palata za primanja, Dvorana prestola, Kraljevske gostinjske sobe. Kroz Bangkok se krećemo poznatim „tuk tukovima“, vozilima na tri točka, koja prolaze kroz najzakrčeniji saobraćaj i vožnja je prava avantura.

Tajland putovanje Puzzle group Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

Iz Bangkoka se ide na izlet u Kančanaburi, na nekih sat vremena vožnje od glavnog grada. U ovaj simpatičan gradić turisti dolaze da bi videli most na reci Kvai, muzej koji se posvećen žrtvama Drugog svetskog rata i svima dobro poznate Azijske – plutajuće pijace, gde prodavci iz čamaca nude i prodaju svoju robu. Još se ovde obilazi i čuveni Hram tigrova, gde posetioci imaju prilike da se uslikaju i da maze ove velike mačke kao da su kućni ljubimci. Monasi iz hrama hrane i žive sa tigrovima, a vi imate prilike da ponesete najekstremnije fotografije koje će vam ostati za čitav život.

Tajland Puzzle1 Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

U sastav Tajlanda ulaze i mnoga ostrva od kojih je najveće Puket, čije obale izlaze na Andamansko more, koje je u sastavu Indijskog okeana. Na našem putovanju obilazimo ovo veliko i popularno ostrvo Puket, kao i divlje ostrvo u Tajlandskom zalivu – Koh Pangan. Na Puketu se ostaje 3 noći šo je sasvim dovoljno da se obiđu njegove rajske plaže kao i manja ostrva u okolini. Samo ime ostrva znači „planina dragulja“,što simboliše vrednost ostrva koje su, u doba kolonijalizma, od 17. veka, Englezi, Holanđani i Francuzi želeli da kolonizuju jer se nalazi na značajnom trgovačkom putu između Kine i Indije. Na Puketu postoji 29 budističkih hramova, a glavni grad ostrva krasi arhitektura slična arhitekturi evropskih gradova.

Puzzle Tajland putovanje Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

Patong je najpoznatija plaža na Puketu. Pored toga što je danju najlepša plaža za turiste Patong se ističe i noćnim životom, gde možete pronaći dosta restorana, barova i klubova.

Plaža Kamala – pruža mirniji odmor, medutim ako želite nešto više od suncanja i kupanja, na severnom delu plaže postoje drugi sadržaji kojima možete ispuniti svoj odmor, kao što je na primer ronjenje. Plaža je prekrivena belim peskom. Od maja do oktobra ovde možete videti velike talase, ali je plivanje bezbedno.

Tajland Puzzle Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

U blizini se nalaze i Phi Phi ostrva, koja su svakako nezaobilazna ako se nađete na Puketu. Sa ostrva Pi Pi Don mogu se lako obići i druga ostrva ovog arhipelaga, a među njima je prvo na listi popularnosti Pi Pi Lei, koje se nalazi svega kilometar i po južnije. Tu je opet najpopularniji Maya Bay, mali zaliv koji je postao poznat širom sveta pošto je na njegovim obalama snimljen holivudski film The Beach. Iz smargdno zelene vode izdižu se stene obrasle biljkama, prizor koji se viđa samo na filmovima dočekaće vas ovde. U posetu ovim čudesnim mestima najbolje je krenuti brodom ili nekim manjim čamcem.

Puzzle Group put na Tajland Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

Posle Puketa se selimo na znatno manje ostrvo, u mirniju i pitomiju atmosferu ostrva Pangan. Koh Pangan je oaza prirodne lepote sa očuvanom džunglom i vodopadima u unutrašnjosti, belim peščanim plažama i tirkiznim tropskim morem. Nekada backpacker-ska tajna, danas alternativa komercijalnom Puketu, ali mnogo mirnija i okrenuta prirodi. Rajske plaže, sa bananama i kokosima koji rastu odmah pored puta, ljubaznog lokalno stanovništvo. Imaćete puno vremena za ispitivanje udaljenih delova ostrva, skrivenih plaža, jungle tracking ili penjanje na najvišu tačku na ostrvu gde nas ostavlja bez reči činjenica da uprkos brojnim turistima mi se nalazimo na divljem i pretežno nenaseljenom ostrvu. Večeri su na plaži uz mlade ljude iz čitavog sveta. Ovo ostrvo je posebno poznato po Full Moon party-ju koji će osvojiti sva vasa čula i pojačati ih nekoliko puta jer će dobra muzika, povoljni kokteli, zvezdano nebo i bose noge u pesku učiniti svoje. Tu je i  ostvo Koh Samui, odlazak na magične Na Muang vodopade, uvala Bo Phut sa zlatnom statuom bude, divne plaže…

Put na Tajland Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

Chiang Mai je poznat po mnogobrojnim izletima na kojima turisti provode dan, dok se uveče zabavljaju u gradu u mnogobrojnim restoranima ili barovima. Jedan od izleta obuhvata posetu  starim plemenima (uglavnom iz Burme). Tu je čuveno pleme „dugih vratova“ koje je prepoznatljivo po gvozdenim ogrlicama koje žene nose oko vrata i koje su im, sa godinama, izdužile vratove. Te ogrlice nikad ne skidaju, pa ni za vreme spavanja, a prve dobijaju još kao devojčice od 5 godina.Starije žene nose ogrlice od kojih su pojedine teške i po 6 kg. Ali to je njihova tradicija koje one ne žele da se odreknu, a poslednjih godina, bolje zarađuju zahvaljujući turstima. U Čang Maiju se još ide na izlet u džunglu, gde se jašu slonovi, spava se u drvenim barakama i uz logorsku vartu se dočekuje jutro.

Veličanstveni Tajland Puzzle Group Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

Thailand Tajland: Hedonistički raj, zemlja osmeha i večne slobode

Mogli bi ovako pisati u nedogled o ovoj fantastičnoj zemlji jer toliko toga ima da ponudi. Na kraju ćemo zaključiti rečenicom:

Kada birate stan želite da bude nov i komforan, od auta želite sigurnost i udobnost, a od putovanja želite Tajland…

U ponudi su dva Puzzle Group programa:

Putovanje Tajland Traveller – u trajanju od 17 dana

Putovanje Tajland Explorer – u trajanju od 22 dana

Izaberite Puzzle-ovo putovanje na Tajland, jer zaista ova zemlja se ne može dočarati tekstom i slikama, prosto morate biti tamo.

Comments