10 trikova za postizanje savršenog “no makeup” makeup look-a

Oh-la-la: Beauty trendovi koje ove jeseni “diktira” grad ljubavi – Pariz!

Kako stvarne žene rešavaju najčešće probleme sa kosom?

Mali trikovi koje možeš da primeniš kako bi imala više vremena tokom dana!

Kako da svoj stajling učiniš #streetstyle urbanim uz pomoć samo jednog komada!

WANNABE DIGITAL AWARDS 2018: Po prvi put u Srbiji, izabrani najbolji influenseri u čak 16 kategorija!

Prvi put mama: 9 pitanja o dojenju koja te možda muče, a nisi imala koga da pitaš!

4 jednostavne odluke koje možeš doneti kako bi dala svoj mali doprinos svetu

5 načina da se odgovornije ophodiš prema novcu

Kako da osvežiš svoj jesenji stil neutralnim nijansama

Neobično topli dani za ovo doba godine neodoljivo podsećaju na proleće koje željno iščekujemo. Zubato sunce i poneki oskudno obučeni prolaznik pokušavaju da nas prevare o kojem godišnjem dobu je reč. Slučajno ili ne, mene je prevario jedan zalutali leptir. Znam da je varka da žive samo jedan dan, ali nešto mi govori da ovaj neće doživeti najavljeno februarsko sutra. Koja je njegova priča, odakle prolećno biće u zimskom dobu? Dobrodošli u priču o leptirima.

Jedno od najlepših verovanja u vezi sa ovim krilatim bićima govori o trenutku. Krila leptira su ono što se dogodilo i ono što će se tek desiti – simbolišu nepostojanu prošlost i neizvesnu budućnost, dok jedina stvar koja postoji i koja je održiva jeste trenutak između, tren koji se dešava samo sad i samo ovde.

Slika 115 Tajna krilatih bića: Priča o leptiru

Sitnica, kao što je pokret krila leptira na jednom mestu, može da izazove tajfun, a na drugom kraju sveta – efekat leptira

Leptir je i jajašce i larva, i gusenica i čaura, i zato se i smatra simbolom metamorfoze. Njegova promena od ružnog i ovozemaljskog do prekrasnog i božanskog predstavlja transformaciju koja je moguća kod svakog živog bića. Čaura simboliše sve ono skriveno što čini jedno biće, njegovu unutrašnju snagu i volju, a leptir koji se rađa iz čaure je uskrsnuće i buđenje iz telesnosti. I lik Psihe je uvek predstavljen u paru sa leptirom koji simboliše njen preporod, a na freskama Pompeje Psiha je prikazana u vidu krilate devojčice.

Slika 213 Tajna krilatih bića: Priča o leptiru

Jedan od mnogobrojnih motiva Psihe

Jedna irska legenda kaže kako je supruga vilinskog kralja Midira pretvorena u baru, ali kako je ubrzo iz te lokve izašao crv koji je vremenom postao najlepši krilati stvor nalik purpurnoj muvi. Prekrasno biće blistavih očiju imalo je isceliteljske moći, ispuštalo je neobično umilni zvuk, a njegova lepota je bila izuzetna. Poput leptira, ovo biće je simbolisalo oslobođenu dušu.

Prema verovanju Asteka, leptir je duša umrloga, a slika leptira na poljima cvetova  predstavljala je dušu hrabrih ratnika koji su izgubili život u borbi.

U kineskoj i japanskoj tradiciji leptir predstavlja dvoje zaljubljenih. Prema Feng Shui filozofiji leptiri simbolišu ustraptelu, nemirnu dušu koja ima snagu da slobodno leti blizu neba. Zato se amblem ovog motiva savetuje svima koji žele nesputanu, srećnu ljubav i život u slobodi.

Jedna od priča sa Dalekog istoka govori o devojci koja se prerušila u muškarca kako bi mogla da se školuje. Za vreme školovanja upoznala je mladića u kojeg se zaljubila. Međutim, njihovoj ljubavi su se usprotivili njeni roditelji. Kako im je bilo zabranjeno da se viđaju, mladić se razboleo od tuge i ubrzo umro. Jednog dana devojka je otišla na grob svoje nesuđene ljubavi i plačući, ugledala je prekrasnog leptira. Istog trena je i ona poprimila obličje ovog bića. Dva leptira su zajedno poletela prema dugi koja se ukazala na nebu, a legenda kaže da od tada svi leptiri lete u paru.

Slika 39 Tajna krilatih bića: Priča o leptiru

Dva leptira simbolišu srodne duše

Leptiri su simbol slobode i duše. Prema nekim verovanjima predstavljaju reinkarnaciju i promenu, a prema drugim dugovečnost nasuprot njihovom kratkom životnom veku. Ove odabrane priče i verovanja govore koliko je velika snaga ovih majušnih bića i nadamo se da otapaju bar vrh ledenog brega kada je reč o tajni koju nose leptiri.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice