Istraživači su ispitali 80 studenata o njihovom osećaju sreće, a onda to uporedili sa njihovim osećanjem koliko su poštovani i koliko liderskih pozicija imaju. Zatim su istraživači upitali studente o primanjima i došli do odgovora – Nije novac to što ih čini srećnim, već poštovanje!

Gubljenje poštovanja od drugih ljudi se mnogo teže nadoknadi i teže se prima k srcu, od gubljenja novca.

Poštovanje mora ići u oba pravca

Donald Tramp (Donald Trump), predsednik “The Trump Organization”-a

Za Donalda, poštovanje mora ići u oba pravca: “Ako se prema nekome ophodite sa poštovanjem, mnogo je veća verovatnoća da ćete dobiti poštovanje zauzvrat,” kaže on.

Ukradite Trampov trik – budite iskreni i otvoreni prema iskrenosti drugih.

tumblr mamm9ojPY41qi5xlgo1 500 large Tajna sreće (a nije novac)

Tajna sreće definitivno nije u novcu

Komuniciranje je ključ

Marija Rodale (Maria Rodale), generalni direktor kompanije “Rodale, Inc.”

Ona je generalni direktor i predsednik najvećeg nezavisnog izdavača u Americi. Ona je dosledna ideji o širenju svesti i informacija o zdravlju, fitnesu i zdravom životu. Šta je prvi korak da bi vaš brend bio poštovan? “Verujte u sebe”, kaže ona. Drugi korak? “Postaviti ciljeve firmi i ići ka njima.”

“Poštovanje ne možete osporiti, ali ga možete zaslužiti tako što ćete jasno postaviti svoje ciljeve i držati ih se”, a ona zna šta govori. Komunikacija je najvažnija da bi posao u firmi bio uspešno obavljen.

Zapamtite svoj pravac

Džon Meki (John Mackey), generalni direktor kompanije “Whole Foods Market”

“Umesto da trošite energiju fokusirajući se na druge ljude, fokusirajte se isključivo na sebe”, kaže ovaj guru, čija je uloga u pokretu za organsku hranu ogromna.

“Mislim da poštovanje ide ukrug”, kaže on, “podsećanje na sopstvene vrednosti i ciljeve čini da poštujemo vrednosti i ciljeve drugih ljudi.” Ima poente: sakrivati svoj sopstveni identitet i biti ono što drugi žele da budete samo će istrošiti vašu energiju i na kraju će vam uništiti motivaciju.


Danijela Milovanović se bavi pisanjem i od pisanja beži. “Pisac je neko kome je pisanje mnogo teže nego drugim ljudima” – Tomas Man.

Comments