Prva “Start Conference” završena je 10. decembra na Fakultetu organizacionih nauka proglašenjem pobednika dvadesetčetvoročasovnog takmičenja u kreiranju Windows 8 aplikacija, a tokom dva dana, koliko je trajala konferencija, kroz bogat program publici u Beogradu predstavili su se brojni IT stručnjaci sa naših prostora. Učešće, kako na konferencijskom, tako i na takmičarskom delu, bilo je besplatno.

Centralna tema konferencije je bilo upoznavanje učesnika sa najnovijim operativnim sistemom – Windows 8, ali i drugim trendovima u informatičkom društvu. Među govornicima koji su publici predstavili svoje uspešne projekte i iskustva bili su Nenad Basta – Country Manager kompanije Lenovo, koji je pokazao zašto je Lenovo prvi, ne samo u regionu, već i širom sveta, Vladimir Prelovac – čovek koji spretno multitaskuje u tri startap kompanije, ali i dalje uspeva da putuje dva meseca godišnje, tim ljudi iz Microsoft Development Centra iz Srbije, Vukašin Stojkov – koji tvrdi da je sada najbolji trenutak u istoriji za pokretanje startapa, Nenad Božidarević – student završne godine Računarskog fakulteta, koji je na slikovit način opisao put od studenta Univerziteta u Beogradu do budućeg zaposlenog u Facebooku.

slika 123 TechDiva: Pobednici “Start Conference” takmičenja

Treće mesto osvojili su Mladen Trišić, Nemanja Stančić i Petar Milovanović iz tima “Mesečari” sa aplikacijom “Genus”

Događaj je imao i takmičarski deo, gde se osam timova od po tri člana tokom 24 sata nadmetalo u kreiranju Windows 8 aplikacije na temu rešavanja problema iz okruženja. Tokom noći između 8. i 9. decembra, raspoređeni u osam različitih sala na Fakultetu organizacionih nauka, timovi su proveli dan i noć kreirajući pobedničku aplikaciju, uz mentorstvo stručnjaka iz Microsofta.

slika 224 TechDiva: Pobednici “Start Conference” takmičenja

Drugo mesto pripalo je timu “Tanja Vetrović Panković” u sastavu Dušana Zdravkovića, Nenada Božidarevića i Nikole Stojiljkovića

Učesnici su zatim prezentovali svoja rešenja stručnom žiriju od pet članova, kada je jednoglasno odlučeno da je prvo mesto zaslužio tim “ERROR 2D KNEE” koji čine Boris Perović, Vladimir Dimić i Vlado Pajić, sa pobedničkom aplikacijom “Good Times”, koja rešava dilemu gde izaći. Drugo mesto pripalo je timu “Tanja Vetrović Panković” u sastavu Dušana Zdravkovića, Nenada Božidarevića i Nikole Stojiljkovića koji su se kroz svoju aplikaciju okrenuli problemu nezaposlenosti, dok su treće mesto osvojili Mladen Trišić, Nemanja Stančić i Petar Milovanović iz tima “Mesečari” sa aplikacijom “Genus” koja za predmet ima donaciju krvi. Članovi pobedničkog tima dobili su Windows 8 tablete kompanije Lenovo, dok su drugoplasirani i trećeplasirani timovi dobili Windows 8 Full Pro, odnosno Windows 8 Pro licence.

slika 316 TechDiva: Pobednici “Start Conference” takmičenja

Prvo mesto je zaslužio tim “ERROR 2D KNEE koji čine Boris Perović, Vladimir Dimić i Vlado Pajić, sa pobedničkom aplikacijom “Good Times”

Učesnici konferencije su na jednom mestu videli primere uspešnih projekata koji će ih, nadamo se, inspirisati da se sledeće godine nađu na mestu predavača, dok je Windows-ova prodavnica aplikacija dobila osam novih aplikacija iz Srbije zahvaljujući izvanrednim mladim takmičarima.

“Start Conference” je organizovalo udruženje studenata informatike FONIS, pod pokroviteljstvom kompanije Lenovo, Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, predstavništva Microsofta u Srbiji, Mobilne telefonije Srbije i Fakulteta organizacionih nauka.


Milica Stankić  je diplomirani filolog – hispanista. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Comments