Udruženje studenata informatike FONIS, uz podršku Fakulteta organizacionih nauka, Digitalne agende i brojnih sponzora, organizuje konferenciju i takmičenje pod nazivom “Start Conference” u cilju podizanja svesti novih informacionih tehnologija u Srbiji i kreiranja društveno-korisnih aplikacija za Windows 8, najnoviji operativni sistem Microsoft-a, dostupnog širokom broju različitih uređaja.

U okviru konferencijskog dela, učesnici će se kroz interaktivna predavanja i panel diskusije upoznati sa Windows 8 operativnim sistemom, uspešnim start-up projektima u Srbiji, kao i primerima dobre prakse u primeni IT-a u našoj i susednim zemljama.

Zatim, praktične radionice kroz koje će se studenti upoznavati sa Windows 8 operativnim sistemom i načinom razvoja aplikacija. Radionice će se održati u Zrenjaninu, Novom Sadu, Nišu i Beogradu na tehničkim fakultetima.

slika122 TechDiva: Start Conference – Windows 8

Prijavljivanje na konkurs traje do kraja novembra

Takmičenje u formatu hakatona održaće se paralelno sa konferencijom gde će se osam ekipa od po tri programera do 27 godina starosti takmičiti u razvoju Windows 8 aplikacija, za šta će na raspolaganju imati 24 sata. Windows 8 aplikacije mogu da se prave pomoću jezika: JavaScript/HTML5, C#, VB.NET ili C++. Svim učesnicima je obezbeđen prostor za rad sa pristupom internetu, vreće za spavanje i osveženje. Pobednički tim čekaju vredne nagrade!

Vreme održavanja projekta je 8. i 9. decembar 2012. godine na Fakultetu organizacionih nauka.

Više o konferenciji i propozicijama takmičenja, možete saznati na zvaničnom sajtu projekta, gde se svi zainteresovani studenti i programeri mogu prijaviti za učešće na takmičenju ili prisustvo na predavanjima. Poziv je otvoren do kraja novembra.

Budite deo zajednice koja menja Srbiju i pozitivno utiče na njenu svest. Prijavite se i učestvujte u zajedničkom poduhvatu kreiranja Windows 8 aplikacija!

Windows 8

Pohvale i kritike

Kao i uvek, Microsoft nam je pružio pouzdan operativni sistem koji ide u korak sa vremenom i korisničkim zahtevima. Po prvi put se koristi ista platforma za mobilne uređaje i računare. Da li je to dobro ili loše – vreme će pokazati. Sve u svemu, oni su u vreme kada svi pokušavaju da pametne telefone podignu na nivo računara, pokušali da od računara naprave pametan telefon. Sa novim korisničkim interfejsom oni su ljudima koji se prvi put susreću sa računarima uprostili upotrebu istog, ali nama, iskusnim korisnicima koji još uvek nemamo ekrane osetljive na dodir, ipak su malo zakomplikovali stvari. Takoreći, sve radnje za koje bi korisnik trebalo da koristi takav ekran, mora da radi mišem i, samim tim, to je malo više posla. Još jedna velika mana jeste nedostatak Start menija koji je bio jedna od ključnih karakteristika koje su obelezile Windows od 1995. godine. Svi smo bili zadovoljni verzijom Windows 7, i bilo je za očekivati od Microsoft-a da će u sledećoj verziji Windows-a eksperimentisati. Srećom, ostavili su klasičan desktop, tako da mi, koristinici koji smo navikli na Windows, i dalje možemo da se snađemo u ovoj novoj verziji, ali sve više korisnika razmišlja o prelasku na neke nove platforme: Apple OS X i Linux, što bi Microsoft-u eventualno moglo smanjiti zaradu.

slika 234 TechDiva: Start Conference – Windows 8

Metro UI – nove, zanimljive aplikacije koje zamenjuju Start meni

A da ipak ne budemo previše kritični, pohvalićemo Windows 8 jer je: brz, stabilan, ima dobru podršku za hardware, proizvođači računarskih komponenti odavno su počeli da proizvode driver-e za njega, uprostio je upotrebu za korisnike koji prvi put budu koristili računar i sa njim su stigle neke nove i zanimljive aplikacije koje do sada nismo videli, objedinjene u Metro UI.


Milica Stankić  je diplomirani filolog – hispanista. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Nenad Milanković – diplomirani sistem inženjer. Sa računarima radi od 2000. godine i do dana današnjeg imao je priliku da testira sav hardware i software koji može da se nađe u Srbiji, a i šire. Prosto je nezasit kada su u pitanju nove tehnologije; a vremenom je shvatio da računare razume mnogo bolje nego ljude. Ono što drugi uče godinama, on prosto razume. Hobi je pronašao u DJ-ingu.

Comments