TED (Technology Entertainment Design) je neprofitna organizacija osnovana 1984. godine sa ciljem da gradi i razvija ideje vredne širenja. Započet kao četvorodnevna konferencija u Kaliforniji pre 25 godina, TED je vremenom postao oslonac za ideje koje menjaju svet kroz različite inicijative. TED konferencije se održavaju na godišnjem nivou u Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji, i Evropi. Govornici na ovim konferencijama su svetski poznati mislioci, vizionari i motivišući predavači koji imaju po 18 minuta da kažu ono što žele. Njihov zadatak jeste prvenstveno da inspirišu milionsku publiku širom sveta da bolje razume i poboljša svet koji nas okružuje, zapravo, da se izgradi bolja budućnost.

 TEDxBelgrade konferencija   Dare to Share

TEDxBelgrade konferencija predstavlja lokalni, nezavisno organizovani događaj koji okuplja kreativne, radoznale i otvorene ljude zainteresovane da sa drugima podele svoje ideje i iskustva koji su vredni širenja. Na TEDx događajima snimci predavanja sa TED-a, i lokalni predavači zajedno podstiču lokalnu zajednicu na diskusiju i povezivanje. TEDx konferencije se planiraju i održavaju prema uputstvima i pravilima licence TED-a. Značaj ove konferencije, pored inspirativnih govora i prezentovanja ideja, jeste i u druženju i stvaranju mreže kreativnih ljudi.

Druga TEDxBelgrade konferencija pod sloganom “Dare to Share” održaće se 1. oktobra 2011. godine, u prostoru kluba “Barutana” na Kalemegdanu, sa početkom u 11h.

Na ovogodišnjem TEDxBelgrade događaju publici će biti predstavljeno deset novih predavača, koji će svojim idejama i energijom inspirisati i motivisati publiku i podstaći je na pozitivne promene u svom okruženju. Među govornicima ovogodišnje konferencije naći će se Dragoljub Mićko Ljubičić, Aleksandar Bogojević, Ivan Ćosić i mnogi drugi.

Prijave za prisustvovanje na ovogodišnjoj TEDxBelgrade konferenciji otvorene su do 23. septembra. Ukoliko želite, možete se prijaviti OVDE. Cena ulaznice je najniža u regionu (2,000 RSD), a za studente je obezbeđen popust od 50%. Planirano je da se od svih prijavljenih izabere 100 delegata, a za sve ostale koji ne budu prisustvovali konferenciji uživo, organizatori su obezbedili direktan prenos na zvaničnom sajtu www.tedxbelgrade.com.

20110910 barutana 0081 TEDxBelgrade konferencija   Dare to Share

U sklopu ove konferencije, u nedelju 10. septembra u klubu “Barutana” na Kalemegdanu, ljubitelji TED-a mogli su da uživaju u organizovanom mini druženju. Okupljeni fanovi, kao i mnogi uticajni blogeri i tviteraši, u nesvakidašnjem i zanimljivom prostoru “Barutane” odgledali su nekoliko izabranih i veoma inspirativnih TED video snimaka, nakon čega su pod snažnim utiscima razmenjivali svoja mišljenja i ideje.

20110910 barutana TEDxBelgrade konferencija   Dare to Share

Posetioci na ovom druženju, takođe, imali su priliku da izglasaju najbolji slogan konferencije. Naime, svaki član Facebook TEDxBelgrade grupe mogao je da da svoj predlog slogana sve do devetog septembra u 23h. Lista svih dobijenih slogana podeljena je posetiocima i oni su birali po tri, njima najbolja predloga. Prebrojavanjem glasova utvrđeno je da je pobedio slogan Nebojše Pantića – “DARE TO SHARE”.

Svakako da je TEDxBelgrade konferencija događaj koji obećava. Želimo im da ove godine i svake naredne budu još bolji i da, i kod nas budu popularni kao što je TED u svetu. A vi se brzo prijavite za učešće ili pratite konferenciju na sajtu prvog oktobra. Uživajte u idejama vrednim širenja!


Milica Perišić je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Obožava da putuje i upoznaje nove destinacije. Inspiraciju nalazi u svakom novom danu, dečijem osmehu, lepoj muzici, dobrim knjigama i pozitivnim ljudima. Sveto trojstvo za nju su: posao koji ispunjava, istinski dobri prijatelji u okruženju, i ljubav života u neposrednoj blizini. Omiljena misao: ”Ja sam reditelj svog života!”

Comments