Skeniranje tela

Tehnika meditacije koja podrazumeva skeniranje tela je nešto što će vam tako prijati. Da li znate da možete fizički osećati svoj emocionalni bol, tugu i stres? Tehnika skeniranja tela pomaže da fizički i emocionalno ne osećate nikakav bol. Lezite na prostirku ili tepih. Bitno je da vam je udobno. Zatvorite oči. Odvojite prvih par minuta za duboko disanje kako biste se pripremile. Kada osetite da ste spremne, preusmerite svu svoju energiju na svoja stopala. Vizualizujte bilo koji deo u kojem osećate neudobnost. Skocentrišite se i udahnite duboko. Ovaj postupak bi trebalo da odstrani bol ili bilo koji neprijatni osećaj u stopalima. Ovakav postupak ponovite i kada pređete na noge, zadnjicu, ruke, leđa. I tako sve do glave. Prema istraživanjima, da bi ova tehnika imala najbolji efekat, odvojite svakoga dana 15-20 minuta za praktikovanje skeniranja tela.

Trougao meditacija

Suštinski, meditacija se najviše svodi na tehnike disanja, koje bi trebalo da pomognu u dostizanju prave relaksacije i opuštanja. Trougao meditacija se bazira isključivo na načinu disanja. Zamislite trougao. Počnite od vrha istog, 4 puta udahnite duboko i izdahnite. Napravite malu pauzu i trudite se da sve vreme budete fokusirane na disanje. Sada zamislite strane trougla, pa 4 puta ponovo udahnite i izdahnite. Na kraju, da biste u svojoj glavi spojile zamišljeni trougao, ponovite postupak disanja. Ovu tehniku možete ponavljati dok god osećate da vam prija.

Hodajuća meditacija

Prema mnogim istraživanjima, meditacija je čin tokom kojeg postajete upoznate sa vašim mislima i osećanjima čiji kvalitet želite da poboljšate. Kada sledeći put odete u šetnju – pretvorite je u hodajuću meditaciju. Meditacija je ukorenjena u umu, što znači da bi trebalo da budemo potpuno svesne datog momenta u kojem se nalazimo. Tako ćete se, dok šetate, osloboditi stresa i strahova. Dok hodate i sprovodite ovu vrstu meditacije, fokusirajte se, koristeći svoja čula, na svoje okruženje. Osetite kako vaša stopala dodiruju pod. Slušajte zvukove ptica i vetra. Tako ćete ubrzo postati svesne brzine svog daha. Na taj način ćete uspešno osloboditi svoje telo i um.

Naslovna fotografija: instagram.com/creativeinspomagazine

Anja Dragović

Comments