Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

“Plavo nebo moje zemlje, sunce se večito penje, nepregledne doline i brda,

Četiri pravca i osam strana, moćne planine Altaj i Kangaj, carstvo Mongolije,

Prava priča napretka pod imenom Mongolije, velika Mongolija ovekovečena

Velikim carem Džingisom, poznatim poput širokog neba,

Mongolski narod stupa uz tutnjavu kopita”

Ovo je prevod prve strofe sjajne folk-rok himne “Хох толботон” (u prevodu “Plavi znak”), sa albuma “Mongol” neverovatnog benda Altan Urag. Grupa je nastala 2002. godine, okupivši mongolske muzičare obrazovane u klasičnoj tradicionalnoj muzici stepe. Poželeli su da sačuvaju mongolsko muzičko nasleđe. Naziv grupe znači “Zlatno nasleđe” ili “Potomci Kana”. Želja im je da očuvaju mongolsku tradiciju, prenesu je mladim naraštajima, ali i upoznaju svet sa lepotama stepske narodne muzike. U tom smislu koriste rok, džez i savremene zapadnjačke instrumente u saboru sa tradicionalnom osnovom mongolske muzike.

Mongolska muzika odlikuje se posebnom vrstom pevanja koje se naziva hoomii, a podrazumeva da pevač proizvodi dva tona istovremeno. Jedan nastaje iz grla vibracijom glasnih žica, a drugi filtriranjem kroz usta. Ishod je veoma upečatljiv zvuk koji podseća na šamansko pojanje, odakle najverovatnije i potiče ova tehnika. Muzički instrumenti, takođe potiču iz šamanizma. Najvažniji su morin khuuir i ikh khhuur, mongolsko ćemane koje najviše podseća na gusle sa dve žice. No, tu su i bishguur – mongolski duvački instrument sličan uprošćenom klarinetu – te yoochin, instrument sličan cimbalu. Osim neobične tehnike pevanja i instrumenata, mongolska muzika ima posebnu vrstu kompozicije koja se naziva dugi napev (Urtyn duu). Posredi je pesma koja se sastoji od malog broja slogova koji se pevaju veoma razvučeno, u pratnji raznih instrumenata.

Film “Mongol” snimljen je 2007. godine u ruskoj produkciji i predstavlja bajkoviti prikaz života Džingis-kana. Godine 2010. Altan Urag objavio je muziku koju su snimili za film u jednom albumu. Pesma “Plavi znak” predstavlja epsko-lirski spoj klasičnog mongolskog muziciranja sa rok-bubnjevima i tempom koji je primeren kulminativnim trenucima tipičnim za filmsku muziku.

urag The Best of Folk Rock: Altan Urag Khokh tolboton

Ovo je Altan Urag

Bend je 2010. objavio i albume “Once Upon a Time in Mongolia”, “Nation”, 2009. godine “Blood”, 2008. godine “Hypnotism”, 2006. godine “Made in Altan Urag” i 2004. godine “Foal’s Been Born”. Ukoliko se zaintesujete za ovu grupu, možete posetiti zvanični sajt, ili ih potražiti na YouTube-u. Nećete zažaliti, jer muzika je raznovrsna i raznolika, od himničnih kao što je “Plavi znak”, preko tananih, lirskih melodija, do neobičnih spojeva roka, džeza i drevnih pesama stepe.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice