“Every Breath You Take” jedna je od najpopularnijih pesama benda The Police kog su sačinjavali legendarni Sting (Sting), Endi Samers (Andy Summers) i Stjuart Kopland (Stewart Copeland). Pojavila se 1983. godine na njihovom petom i ujedno poslednjem albumu “Synchronicity”. Napisana je od strane Stinga i Endija Samersa međutim sve zasluge prepisane su Stingu. Tekst pesme posmatran je kao reči koje izgovara čovek sumnjive prirode, neko ko posmatra “svaki tvoj uzdah, svaki korak koji napraviš”. Povodom toga Sting je izjavio sledeće “Probudio sam se usred noći sa idejom u glavi, seo za klavir i pesmu napisao za pola sata. Zvučala je kao utešna ljubavna balada. U to vreme nisam znao koliko je zapravo zlokobna. Mislim da sam razmišljao o Velikom Bratu, nadzoru i kontroli.” Nakon objavljivanja Sting je bio iznenađen kako ljudi pesmu doživljavaju mnogo pozitivnije nego što jeste. Po njegovom mišljenju, ona govori o opsednutosti bivšom ljubavi, ljubomorom i nadzorom koji slede nakon rastanka.

Slika 1 The Police The Best of Pop Rock: The Police “Every Breath You Take”

“Every breath you take, every move you make, every bond you break, every step you take, I'll be watching you…”

Ova numera smatra se jednim od najvećih hitova osamdesetih. Tako se osam nedelja zaredom našla na samom vrhu američke top-liste “Billboard Hot 100”, a četiri nedelje na britanskoj listi “UK Singles Chart”. Veliki uspeh postigla je i na dodeli Gremi nagrada 1984. godine kada je Sting pobedio u kategoriji “Song of the Year”, a The Police “Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal”. Na listi od 500 najboljih pesama svih vremena koju je organizovao magazin “Rolling Stone”, “Every Breath You Take” našla se na 84. mestu. Video-spot celokupno je urađen u crno-beloj boji. Muzički kanali MTV i VH1 proglasili su ga za jedan od najboljih spotova ikada.

Pored originalne postoji i nekoliko cover verzija. Jedna od njih je pesma pod naslovom “I’ll Be Missing You” popularnog repera Paf Dedija (Puff Daddy) koju je snimio u saradnji sa pevačicom Fejt Ivens (Faith Evans) i bendom 112.

Izvor fotografije: redriverpak.wordpress.com


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments