Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Krajem osamdesetih i početkom devedestih pojavila se crtana serija “Sablja i Zvezdani šerifi” (Saber Rider and the Star Sherrifs). Bila je to jedna od prvih japanskih (anime) serija koja je stigla na zapad. Njen uspeh otvorio je put pomami za japanskim crtaćima (anime) i stripovima (manga).

Serija je imala 52 epizode i snimljena je po izmenjenom scenariju za osrednju japansku crtanu seriju “Star Musketeer Bismarck” (星銃士ビスマルク). Američka kompanija World Events Productions, posle uspeha “Voltrona” (Voltron: The Defender of the Universe) odlučila je da otkupi prava, preradi i iskoristi originalne epizode, snimi još nekoliko novih koje će objaviti pod naslovom “Sablja i Zvezdani šerifi”.

No, pustimo sada samu seriju, ako niste gledali – nema vam pomoći, a ako jeste sve već znate i sami. Poenta ove priče je muzika, tačnije dva albuma koji su snimljeni. Muziku je komponovao Dejl Šaker (Dale Shacker), kome su dali odrešene ruke za celu muzičku pratnju serijala. Nisu mogli da donesu bolju odluku!

Dejl je zaključio da je zadatak muzike da napravi sponu između radnje i gledalaca, pa se potrudio da ceo album nosi istu vodeću melodiju. Da ne bi bile dosadne, numere ponavljaju samo delove osnovnog motiva. Na nostalgične, kaubojske, kantri-melodije dodao je elemente sintpopa, ali bez sintisajzera, već uz električne gitare. Pesme su dodatno obogaćene kaubojskim zvucima, pucketanjem biča, zveckanjem zvečarki, tužnim zavijanjem harmonike i divljačnim povicima. Dejl lično pevao je najavnu i odjavnu melodiju, a glavna tema je obrađena u nekoliko verzija (metal, rok, instrumental).

Ishod je bio prepoznatljiv niz melodija koje izražavaju različita epska i lirska osećanja koje nose epizode. Dejl je u razgovoru koji je zabeležen na dvostrukom albumu opširno govorio o procesu nastanka muzike i tome kako se protivi razuđivanju melodija.

“Producenti žele da zahvate poznate zvezde i naguraju ih u projekat. Tako se dobijaju nesrodne melodije, muzika koje ničim ne podseća na temu filma ili serije. Zadatak prateće muzike jeste da u svakom trenutku održi vezu između gledaoca i radnje na ekranu.”

Nema sumnje, ovim stavom uspeo je da sastavi jednu od najdoslednijih, najpovezanijih muzičkih podloga ikada. Za kraj, jedna nežna melodija posvećena krhkoj, ali odlučnoj dami Ejpril Igl (April Eagle), koja u 38. epizodi izbija u prvi plan akcije…


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice