Prethodne tekstove iz serijala “The Best of” pročitajte ovde.

One by one, only the good die young.

Sasvim je moguće da je za mnoge od nas njena smrt bila prerana, ali ne toliko i neočekivana. Dobro poznati problemi sa alkoholom i narkoticima postali su nerešivi 11. februara kada je četrdesetosmogodišnja Vitni Hjuston (Whitney Houston) pronađena mrtva.

Jedan od najvećih talenata pevačice nestvarnog glasa bila je njena sposobnost istinski emotivne interpretacije pesama i podjednako iskrenog povezivanja sa publikom. Vitni Hjuston je pre svega bila izvođač, kako se činilo, bez ozbiljnije konkurencije. Njeni nastupi nadmašivali su sve ostale.

Nakon uspešnog debitantskog ostvarenja i hita “How Will I Know” po veoma sličnom receptu nastao je i njen drugi album pod naslovom “Whitney” koji je proslavljen zahvaljujući Gremijem nagrađenoj pesmi o “plesu života”, “I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)”.

Pesma “One Moment in Time” snimljena je za Letnje olimpijske igre koje su se održale 1988. godine. Vitni Hjuston je ovom pesmom otvorila 31. po redu dodelu nagrada Gremi (na kojoj je i sama bila nominovana u kategoriji “Best Pop Vocal Performance”) i ovim nestvarnim nastupom osigurala sebi mesto na izdanju “Grammy’s Greatest Moments, Vol II” izdatom 1994. godine.

Jedna od najpoznatijih balada “I Will Always Love You” proslavljena filmom “Telohranitelj” (The Bodyguard), u kojem je Hjustonova igrala jednu od glavnih uloga, zapravo je obrada kantri numere pevačice Doli Parton (Dolly Parton). Vitni Hjuston je na dodeli Gremi nagrada 1994. godine nastupila upravo sa hitom iz filma, koji je u tom periodu već uveliko bio sveprisutan na vrhovima svih top-lista i samim tim bio, takoreći, dosadan. Međutim, emocije i energija koje su se našle rame uz rame sa pevačicom na sceni predstavile su pesmu u jednom sasvim novom, svežem izdanju.

“I Have Nothing” je treći singl sa albuma “The Bodyguard: Original Soundtrack Album”. Slično prethodnim, “I Will Always Love You” i “I’m Every Woman”, pesma je briljirala na prvim mestima brojnih top-lista.

Vitni Hjuston osvojila je preveliki broj nagrada, čitav svet i obožavaoce za ceo svoj život, i mnogo duže od toga. Stvorila je apsolutno besmrtne trenutke u istoriji muzike. Nažalost, došao je trenutak kada je ona postala zaista nezamenljiva.

Koliko je radosti poklonila svojim obžavaocima tačno toliko srećnih trenutaka nedostajalo je u njenom privatnom životu – mnogo. Ona je do samog kraja gubila bitke, dok je istovremeno nama pomagala da ih dobijamo. Nećemo to nikada zaboraviti.


Iris Zavargo je diplomirana novinarka, u najavi master komunikologije. Mađarski divani mnogo bolje od Balaševića, ali nije ni nalik svađalici iz pesme “Sin jedinac”. Svoj život zamislila je u ritmu muzike i zato uči da bude DJ, trudi se da ne zaboravi kako se svira klavir, trenira džez balet i s ljubavlju će pisati o ljudima zbog kojih smatra da najbolju stranu naše stvarnosti čine note.

Comments