Da li ste odrasli znajući da ste voljeni i zaštićeni, ili vam je ta bazična sigurnost uskraćivana, ili je nije bilo onoliko koliko je vama potrebno? Možda ste svesni toga, ali verujete da su “traume iz detinjstva” precenjene i da ih možete savladati snagom volje. Ali potrebno je više od toga – treba da osvestite do koje mere je nedostatak ljubavi usađen u vaše obrasce ponašanja i sputava vas i sprečava da živite svojim punim kapacitetom, ispunjeni i zadovoljni svojim životom.

Tipični obrasci koji nastaju iz nedostatka ljubavi u detinjstvu 2 e1585835908919 Tipični obrasci koji nastaju iz nedostatka ljubavi u detinjstvu

Strah od bliskosti

Ako imate poteškoće u povezivanju sa drugima, u izražavanju i razmeni osećanja, to ukazuje na manjak ljubavi u detinjstvu. Ljubav koja je “ulivena” u vas dok ste odrastali, osnova je za građenje ljubavi prema sebi, samopoštovanja i samopouzdanja, a isto tako i za bliske odnose sa drugima. Vaš odbrambeni sistem je emotivno zatvaranje, kako biste izbegli povređivanje, “odsecanje” od osećanja, koje donosi probleme u emotivnim, ali i prijateljskim vezama i odnosima. Strah od bliskosti kvari vaše ljubavne odnose i na fizičkom nivou – teško vam je da se prepustite i doživite zadovoljstvo u fizičkom kontaktu, od seksa, do prijateljskog zagrljaja.

Nedostatak poverenja

Uz strah od bliskosti ide i nedostatak poverenja – sumnjičavi ste i nepoverljivi prema drugima i čak i kada ste zaljubljeni i puni pozitivnih osećanja, ovaj obrazac ruši vaše odnose, kreirajući ljubomoru, izdaju i povređivanje. Tako potvrđujete sebi da nikome ne treba da verujete i dok ste nesrećni i frustrirani zbog toga, istovremeno jačate svoje ubeđenje da ste u pravu i da ljudima ne treba dozvoliti da vam se suviše približe. Začarani krug nepoverenja hrani se strahom od gubitka i niskim samopoštovanjem.

Comments