Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Da li ste odrasli znajući da ste voljeni i zaštićeni, ili vam je ta bazična sigurnost uskraćivana, ili je nije bilo onoliko koliko je vama potrebno? Možda ste svesni toga, ali verujete da su “traume iz detinjstva” precenjene i da ih možete savladati snagom volje. Ali potrebno je više od toga – treba da osvestite do koje mere je nedostatak ljubavi usađen u vaše obrasce ponašanja i sputava vas i sprečava da živite svojim punim kapacitetom, ispunjeni i zadovoljni svojim životom.

Tipični obrasci koji nastaju iz nedostatka ljubavi u detinjstvu 2 e1585835908919 Tipični obrasci koji nastaju iz nedostatka ljubavi u detinjstvu

Strah od bliskosti

Ako imate poteškoće u povezivanju sa drugima, u izražavanju i razmeni osećanja, to ukazuje na manjak ljubavi u detinjstvu. Ljubav koja je “ulivena” u vas dok ste odrastali, osnova je za građenje ljubavi prema sebi, samopoštovanja i samopouzdanja, a isto tako i za bliske odnose sa drugima. Vaš odbrambeni sistem je emotivno zatvaranje, kako biste izbegli povređivanje, “odsecanje” od osećanja, koje donosi probleme u emotivnim, ali i prijateljskim vezama i odnosima. Strah od bliskosti kvari vaše ljubavne odnose i na fizičkom nivou – teško vam je da se prepustite i doživite zadovoljstvo u fizičkom kontaktu, od seksa, do prijateljskog zagrljaja.

Nedostatak poverenja

Uz strah od bliskosti ide i nedostatak poverenja – sumnjičavi ste i nepoverljivi prema drugima i čak i kada ste zaljubljeni i puni pozitivnih osećanja, ovaj obrazac ruši vaše odnose, kreirajući ljubomoru, izdaju i povređivanje. Tako potvrđujete sebi da nikome ne treba da verujete i dok ste nesrećni i frustrirani zbog toga, istovremeno jačate svoje ubeđenje da ste u pravu i da ljudima ne treba dozvoliti da vam se suviše približe. Začarani krug nepoverenja hrani se strahom od gubitka i niskim samopoštovanjem.

Editors choice