Ako se nekome ne sviđate, znači da ste odbojni 

Drugima ste ustupili svoju vrednost i zavisite od njihove validacije. Kad se nekome ne dopadate, uvereni se da ste grozni i odbojni i da ne zaslužujete ljubav. Ali to nije istina. Jednostavno se ne možete svima sviđati, niti biti ono što nekome odgovara – vi ste ono što jeste i oko vas ima dovoljno ljudi koji vas vole i cene i podržavaju. Pokušajte da vidite sebe njihovim očima i da malo više volite sebe. 

Samo privilegovani (lepi, bogati, slavni) dobijaju ono što žele 

Kako onda objašnjavate toliku količinu nestabilnosti među privilegovanima? Depresije, zavisnosti, samoubistva, nesrećan ljubavni život… Oni koje smatrate privilegovanima plaćaju cenu svoje izloženosti, dok se usput često bore sa istim problemima kao i vi – ne veruju u sebe, ne vole sebe, osećaju da su svi protiv njih, osećaju se progonjeno, ranjivo i bespomoćno. Oni koji su stabilni, uložili su mnogo da postignu to što su postigli, radili su na sebi, razvijali se, žrtvovali, borili se. I vi možete to isto – na svoj način i u svom domenu.  

Uskraćeni i nesrećni nemaju ono što vi imate, pa zato vi ne zaslužujete da imate više 

Ta uvrnuta logika je na drugom kraju od uverenja o privilegovanima, ali se opet nekako vraća na to da vi ne možete, ne zaslužujete, da ste ograničeni i sputani. Osećanje krivice zbog tuđe nesreće i bede neće umanjiti njihovu nesreću i bedu, niti će vama doneti išta dobro. Ali, nemoć se može zameniti delotvornošću i aktivnošću – vi možete da pomognete drugima. Ponekad je pomaganje drugima najbolji način da pomognete sebi. Možete se baviti humanitarnim radom, možete pomagati nekome ko je u vašoj blizini (jer ne možete spasavati i hraniti ceo svet). A što više imate, to ćete više moći da pomognete. Dakle, vaše blagostanje je polazna tačka za altruizam i humanizam. 

Naslovna fotografija: instagram.com/helloaesthete

Brankica Milošević 

Comments