fotografija Tonkatsu

Tonkatsu je popularno jelo japanske kuhinje koje je ušlo u upotrebu u XIX veku. Po izgledu podseća na pohovani svinjski odrezak, ali je hrskaviji, a meso je, zahvaljujući prethodnoj pripremi mekše i sočnije. Nakon prženja, odrezak se seče na stapiće, preliva posebno pripremljenim tonkatsu sosom i servira na podlozi od kupusa sečenog na rezance. Pored toga, najčešći prilog uz tonkatsu je grilovano povrće i pirinač kuvan na pari ili miso supa.

Za pripremu tonkatsu-a se najčešće koristi meso svinjskog filea, ali su tokom godina u upotrebu ušle i različite varijacije – Chicken Katsu (od pileceg filea), Menchi Katsu (od mlevenog mesa), Hamu Katsu (od šunke) i Gyu Katsu (od govedine)… Pored toga, postoje i varijante od škampa i ribe…

MOONinSOHO je od ove sezone, svoju ponudu obogatio i ovim izuzetnim specijalitetom!

Za pripremu potrebno:

– 200 g svinjskog filea
– 1 jaje
– mešavina 3 vrste finog brašna
– krupne hlebne mrvice
– začini (tajna :))

Način pripreme:

– meso očistiti od žilica, zatim napraviti finu tanku šniclu nalik traci, malo izlupati potom začiniti. Posle toga ide proces nalik pohovanju (brasno jaja, prezle) i ispeći u dubokom ulju. Kada meso bude gotovo iseći na trake i servirati na tanko sečenom kupusu i preliti tradicionalnim japanskim tonkatsy sosom.

Prilog – sotirano povrće

Potrebno:

– 40 g šargarepe
– 40 g tikvica
– 30 g paprika
– 20 g crnog luka
– 1/2 čena belog luka
– začini (tajna :))

Povrće iseći na fini zilijen, zatim redom, na zagrejanom ulju, sotirati povrće od najtvrđeg ka najmekšem. Kada je povrće pri kraju dodati beli luk i začine i završiti proces.

Prijatno!

Comments