London je savršeno mesto za kupovinu. Zaista jeste. Ali to ne znači da kada kročite van granica ovog grada neće biti ničega da utoli vaš “kupovni” apetit. Daleko od toga. Postoji mnogo skrivenih dragulja van Londona. Ovo je naša lista deset prodavnica koje morate posetiti kada se nađete u Engleskoj.

slika 128 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"Bells Bicycles" je raj za ljubitelje bicikla

U ovoj prodavnici se mogu naći bicikli iz četrdesetih godina, ali i klasični modeli inspirisani savremenim dizajnom. Nalazi se na adresi 4 George Street, Hastings TN34 3EG, a osnovao ju je veliki entuzijasta i ljubitelj vintidž bicikala, Meg Vilijams O’Mara (Meg Williams O’Mara). “Bells Bicycles” svojim posetiocima nudi bicikle u kombinaciji elegancije i inžinjeringa, zapravo sve modele koji potiču sa Južnog Istoka. Zanimljivo je da ova prodavnica vodi “lonely bicycles” kampanju, u kojoj stare i neupotrebljive bicikle kupuje, restaurira i prodaje novim vlasnicima.

slika 228 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"Black White Denim" je prodavnica u kojoj se prodaje samo odeća crne i bele boje, kao i komadi od teksasa

Vlasnica Džo Dejvis (Jo Davis) osnovala je prodavnicu pre dve godine kao, pre svega, prodavnicu ženske odeće. Njena posvećenost i težak rad uspeli su da privuku neke od poznatih dizajnera kao što je Ričard Nikol (Richard Nicol) koji kreira ekskluzivne komade za “Black White Denim”. Radnju koja zaslužuje divljenje možete naći na adresi 57 Alderley Road, Vilmslou, Češir.

slika 322 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"Dinky Vintage" je prodavnica za decu koja vole vintidž garderobu i detalje

Ovde možete pronaći originalnu vintidž garderobu, detalje i nameštaj za decu. Ne vole samo odrasli vintidž komade i “Dinky Vintage” je dokaz za to! Zaronite u XIX vek i obucite svoje male prijatelje kako dolikuje. Adresa na kojoj se nalazi vintidž raj za mališane je 39b Sydney Street, Brajton, Istočni Saseks, BN1 4EP.

slika 416 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"City Books" – vaše utočište, vaš grad knjiga!

Ova prodavnica, kao uostalom i čitanje knjiga, ima dugu tradiciju. Osnovana je još 1986. godine i ukoliko se odlučite da je posetite (23 Western Road, Houv) moći ćete da uživate u fantastičnom izboru knjiga. Nemojte se iznenaditi ako u ovoj knjižari sretnete neke od poznatih pisaca, jer “City Books” redovno organizuje specijalna gostovanja autora najrazličitijih dela.

slika 515 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"Kingbee Records" je nezavisna prodavnica sa retkim kolekcijama ploča za ščepati

Na adresi 519 Wilbraham Road, Čorlton, Mančester, M21 0UF, naći ćete ploče najraznovrsnijih žanrova – od džeza, bluza i rege muzike, preko panka, roka, pa sve do folka.

slika 616 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"Hey Little Cupcake" je raj za sladokusce

Ovo je “šećerno slatka” prodavnica koju je pokrenula Sara Vilson (Sarah Willson) kao normalan sled njenog dugogodišnjeg hobija pravljenja kolača. Njene poslastice će vam ulepšati dan, a vi ćete moći da izložite i prodate lično napravljen, vašom kulturom inspirisan, hey little cupcake, jer prodavnica predstavlja i umetničku galeriju. Sve je u znaku kolača pa nas i adresa podseća na ime jednog: Little Quay Street, Spiningfilds, Mančester.

slika 712 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"Made in Hastings" je idealno mesto za kupovinu poklona

Originalne slike, keramika, ručno rađeni predmeti, vezene sveske, simpatične figurice, pisma, čestitke i mnogi drugi sitni ali dovoljno upečatljivi predmeti čekaju vas na adresi 82 high street, Hastings, Istočni Saseks, TN34 3EL. “Made in Hastings” vodi šest žena umetnica koje mnogo pažnje posvećuju detaljima, pa ćete ovde sigurno naći divne poklone za svoje drage.

slika 811 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"Town Mill Bakery" nije tipična pekara

“Town Mill Bakery” ima za cilj da u prijatnom ambijentu okupi ljude koji vole da jedu – na stolovima su velike tegle sa džemom, hleb tostirate sami, a račun ne dobijate. Očekuju od vas da budete pošteni i platite ono što ste jeli kada krenete. Kada ogladnite uputite se na adresu 2 Coombe Street, Lajm Redžis, Dorset, DT7 3PY i budite sigurni da nećete pogrešiti.

slika 910 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"The Sewing Shop" – stecište ljubitelja šivenja

Smeštena u srcu živopisnog Kenterberija (“The Sewing Shop”, 19 Sun Street, CT1 2HX), duž kaldrmisanih ulica u blizini katedrale, nalazi se mala prodavnica u kojoj ćete naći neophodne stvari za šivenje. Ona je pravo mesto za one koji više vole da sami osmisle i skroje svoju odeću. Šiveće mašine, dugmad, vunica, igle, šarene trake i najraznovrsnija tkanina pomoći će vam da osmislite svoj idealni džemper, šal ili haljinu. “The Sewing Shop” organizuje i radionice kros-šivenja, veza i krojenja garderobe. Ukoliko, pak, nemate novca da pohađate radionicu, ljubazno osoblje ove radnje će vam na licu mesta demonstrirati najvažnije tehnike koje treba da savladate.

slika 1010 Top 10 karakterističnih prodavnica van Londona

"Kari Flowers" će rešiti sve vaše “cvetne” nedoumice

Cvetni stilista i konsultant, Kari Alen (Kary Allen), poznaje tajne baštovanstva i mode, i na fantastičan način povezuje svoje znanje, a kao proizvod svega nastaju kreativni cvetni aranžmani koji su veoma traženi. Morate kupiti makar jedan cvetni aranžman – nadahnuće vas i osvežiti vaše misli. “Kari Flowers” se nalazi na adresi 74 West Hill, Road St, Leonards na moru, Istočni Saseks, TN38 0NE.

Izvor fotografija: flickr.com, molly-meg.co.uk, manaboutbrighton.co.uk, bodyconfidential.co.uk, lazerguidedmelody.wordpress.com, annawilsonpatterson.blogspot.com, townmillbakery.com, thesewingshopcanterbury.co.uk, kariflowers.com

Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pročitati ovde.


Katarina Nikolić više voli životinje nego ljude. Iskrena je, direktna i voli da filozofira. Kažu da je tvrdoglava, a ona smatra da je samo principijelna. Klasična muzika je opušta.

Comments