Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pogledati ovde.

Sve biblioteke na svetu, bilo da su velike ili male, privatne ili javne, moderne ili klasične, digitalne ili prepune prašnjavih knjiga imaju jednu svrhu, a to je da očuvaju i neguju jedno od najvećih ljudskih bogatstava. Istovremeno, biblioteke predstavljaju mesta na kojima se organizuju sastanci i razgovori sa drugim ljubiteljima pisane reči, mirne oaze za učenje u toku studija, kao i skrivene kutke za sve knjiške moljce.

U današnje digitalizovano vreme, kada elektronski čitači sve više zamenjuju dobre stare knjige specifičnog mirisa starine, biblioteke prepune naslova i dalje opstaju. Čak i ukoliko niste ljubitelji knjiga, teško da biste mogli da odolite prelepoj arhitekturi i enterijeru ovih velikih zdanja. Predstavljamo vam 10 najlepših po našem izboru.

Bodleian Library, Oksford, UK

Ova biblioteka pripada Univerzitetu u Oksfordu, osnovana je 1602. godine, što je čini jednom od najstarijih u Evropi. U njoj se nalazi preko 11 miliona naslova, uključujući četiri primerka Velike povelje slobode (Magna carta libertatum), Gutenbergovu Bibliju (The Gutenberg Bible) i Šekspirov (William Shakespeare) “Prvi folio” (First Folio). Predstavlja prvu kružnu biblioteku u Engleskoj, a mi smo imali prilike da je vidimo u filmovima: “Mladi Šerlok Holms” (Young Sherlock Holmes), “Svetac” (The Saint), “Crvena violina” (The Red Violin) i “Zlatni kompas” (The Golden Compass).

foto16 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

Jedna od najstarijih evropskih biblioteka

Yale University Beinecke Rare Book and Manuscript Library, Nju Hejven, Konektikat

Predstavlja najveću zgradu na svetu u kojoj se čuvaju retke knjige i rukopisi. Ovde se nalaze posebne kolekcije mnogih značajnih pisaca, kao što su Radjard Kipling (Rudyard Kipling), D.H. Lorens (D.H. Lawrence) i Džozef Konrad (Joseph Conrad). Police koje se nalaze u centralnom delu biblioteke predstavljaju strukture obložene staklom, pa tako štite radove od direktne svetlosti. Otvorena je za posete, a u izložbenoj hali nalaze se mnoga retka dela, uključujući i original Gutenbergove Biblije (jedan od 48 primeraka).

foto25 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

Stakleni zidovi i prigušena svetla na najbolji način štite radove

Stockholm Public Library, Stokholm, Švedska

Ovo je definitivno jedan od najznačajnijih objekata u glavnom gradu Švedske. Otvorena je davne 1928. godine, po projektu Gunara Asplunda (Gunnar Asplund), jednog od najpoznatijih savremenih švedskih arhitekata. Unutrašnjost glavne zgrade je kružne osnove, pa vam na taj način pruža savršen pogled na police širom biblioteke. Sadrži preko dva miliona knjiga i još 2,4 miliona ostalih primeraka iz medijskog sveta.

foto34 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

Javna biblioteka se nalazi među najznačajnijim objektima u glavnom gradu na severu

Abbey Library of Saint Gall, Sent Galen, Švajcarska

Predstavlja najstariju biblioteku u Švajcarskoj sa 160,000 naslova. Osnovana je 719. godine od strane Svetog Otmara (Saint Othmar). Ujedinjene nacije za nauku, prosvetu i kulturu imenovali su je 1983. godine za biblioteku koja predstavlja deo Svetske kulturne baštine. Mnogim retkim rukopisima, koji se nalaze u okviru ove manastriske biblioteke, može se pristupiti preko interneta, a otvorena je i za javnost.

foto44 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

Jedna od najstarijih manastirskih biblioteka na svetu, sadrži i rukopise iz dalekog 8. veka

Library of the Benedictine Monastery, Admont, Austrija

Za razliku od prethodne koja je nastarija manastirska biblioteka na svetu, ova je, pak, najveća. Sadrži preko 70,000 naslova, uključujući i 1,400 rukopisa. Neki od rukopisa predstavljaju poklon osnivača manastira arhiepiskopa Gebharda (Archbishop Gebhard). Tavanica se sastoji od sedam kupola, ukrašene raskošnim freskama koje prikazuju napredovanje ljudskog znanja.

foto52 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

U ovoj biblioteci ćete se osećati kao da ste se vratili u doba prosvetiteljstva

Salt Lake City Public Library, Solt Lejk Siti, Juta

Javna biblioteka u Solt Lejk Sitiju predstavlja jedinstvenu građevinu nastalu 2003. godine. Ovo remek-delo arhitekture ima zakrivljeni stakleni zid površine 1,800 kvadratnih metara, koji se diže u visinu i omogućava prirodno osvetljenje, što je i bio cilj arhitekte. Biblioteka poseduje više od 500,000 knjiga.

foto61 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

Biblioteka 21. veka

Chateau de Chantilly Library, Šantiji, Francuska

Još jedna biblioteka koja poseduje Gutenbergovu Bibliju jeste biblioteka zamka Šantiji u Francuskoj. Sadrži preko 1,300 rukopisa i 12,500 štampanih dela, uključujući i pomenutu Bibliju, kao i oko 200 srednjovekovnih rukopisa. Ukoliko se nađete u ovom delu Francuske, obavezno je posetite, često je otvorena za turističke obilaske.

foto7 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

Zamak je bio uništen za vreme Francuske revolucije, a kasnije potpuno obnovljen

Library of Alexandria, Aleksandrija, Egipat

U antičko vreme biblioteka u Aleksandriji je bila najveća biblioteka i predstavljala je jedno od sedam svetskih čuda. Ova nova biblioteka predstavlja svojevrsni spomenik toj staroj i pokušaj obnove iste. Završena je 2002. godine, a u izgradnju je uloženo 220 miliona dolara. Predstavlja glavni kulturni centar, sadrži planetarijum, laboratoriju za restauraciju rukopisa, umetničke galerije i izložbeni prostor, muzeje, konferencijske sale, biblioteke za decu, mlade i slepe. Trenutno sadrži više od 550,000 knjiga, ali postoji još neiskorišćenog prostora, koji može da primi i preko osam miliona primeraka.

foto8 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

Nova biblioteka predstavlja spomenik staroj, koja je bila najveća u antičko doba

José Vasconcelos Library, Meksiko Siti, Meksiko

Ova fenomenalna zgrada je “jedna od najnaprednijih konstrukcija 21. veka”, kako ju je nazvao bivši predsednik Meksika, Vinsent Foks (Vicente Fox). Izgradnja je koštala skoro 100 miliona dolara i to je bilo najveće ulaganje u infrastrukturu u to vreme. Police su vizuelno impresivne, dopunjene sa nekoliko izvanrednih skulptura, uključujući i jednu umetnika Gabrijela Oroskoa (Gabriel Orozco), koja predstavlja oslikan originalni skelet kita.

foto9 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

Impresivna konstrukcija 21. veka

State Library of Victoria, Melburn, Australija

Ova državna biblioteka je osnovana 1854. godine, a sada ima preko 1,5 miliona knjiga. Poseduje posebne kolekcije iz oblasti šaha, umetnosti, zatim dnevnike osnivača Melburna, kao i folije kapetana Džejmsa Kuka (James Cook). Centralni deo biblioteke predstavlja čitaonica “La Trombe”, a na visokom osmougaonom prostoru ima mesta za preko milion knjiga i 500 istraživača i čitalaca. U vreme završetka građevine, ova čitaonica je bila najveća kupola na svetu.

foto10 Top 10 najlepših biblioteka na svetu

Nekada najveća kupola na svetu, danas najpopularnije mesto za učenje u Melburnu


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments