Koliko ste samo puta poželeli da se teleportujete na neko mirnije i čistije mesto? Mesto na kome će, umesto prašine, vaše oči ispunjavati zelenilo šuma, gde ćete umesto automobila na gradskim ulicama, viđati kuće obrasle cvećem, na seoskim puteljcima. Sela koja ćemo vam predstaviti nose titulu najlepših iz nekoliko razloga. Istinska lepota, jednostavnost i spokoj – reči su kojima progovaraju ova mestašca. Mogu se pohvaliti čistim vazduhom, drvenim krovovima ili onim od blata, romantičnim predelima i beskrajem koji se pruža sa padina njihovih proplanaka. Zažmurite i oslušnite. Ovde nema mesta stresu.

Holandsko selo

Holandsko selo (Dutch Village) je odličan primer dobre organizacije i dobrog ukusa ljudi. Male kuće, priljubljene jedna uz drugu, čine savršeno mesto za život ljudi.

 

126 Top 10 najlepših sela na svetu

Kao u crtanom filmu

Japansko selo

Jedno od najstarijih sela, Japanese Village, pravi je primer kako čovek ostaje u kontaktu sa prirodom korišćenjem prirodnih materijala za izgradnju kuća. Japansko selo je izgrađeno od prirodnih materijala i potpuno se uklapa u svoje okruženje.

 

218 Top 10 najlepših sela na svetu

Sve je prirodom uslovljeno i šumom okruženo

Kinesko selo

Kinesko selo (Chinese Village) je neverovatan arhitektonski komad koji govori o načinu života jedne od najstarijih civilizacija na svetu. Gotovo ravni drveni krovovi i prepune kuće dokaz su kako ljudi mogu lepo živeti kada su blizu jedni drugima.

312 Top 10 najlepših sela na svetu

Ovde nema mesta svađi

Marokansko Berber-selo

Marokansko Berber-selo (Moroccan Berber Village) predstavlja najneverovatniji primer kuća građenih na nečistoći, koje traju vekovima. Marokanske kuće, isklesane u kamenu ili pravljene od blata, divne su kreacije koje dokazuju da je život u surovoj klimi i te kako moguć.

 

413 Top 10 najlepših sela na svetu

Ko bi rekao da je ovo selo?

Popajevo selo na Malti

Neobično Popajevo selo (Popeye Village) na Malti, izgrađeno je kao turistička atrakcija za sve fanove Popaja – lika iz crtanog filma, koji žele da vide gde je Popaj tokom svog života najviše vremena proveo. Iako Popaj nikada na Maltu nije kročio, žitelji Malte sigurno dobro zarađuju od istoimenog crtanog filma.

 

59 Top 10 najlepših sela na svetu

Možda se u ovom selu počeo gajiti spanać?

Francusko selo Rusijon

Rusijon selo (Roussillon Village) idilično je ruralno mesto u Francuskoj koje treba posetiti makar zbog odličnih vina i sireva, koje proizvodi lokalno stanovništvo. Ne propustite i obilazak uskih seoskih uličica i fantastičnih predela koji okružuju mesto.

67 Top 10 najlepših sela na svetu

Zašto ne biste u ovom selu letovali?

Belo selo u Španiji

Neverovatno Belo selo u Španiji, izgrađeno je na samoj obali mora, malo ispod neba. Kroz vekove opstaje i odiše spokojstvom i čistoćom.

76 Top 10 najlepših sela na svetu

Božjih ruku delo

Kameno selo u Engleskoj

Ovo selo (The UK Stone Village) predstavlja još jedno arhitektonsko remek-delo, koje je građeno od prirodnih materijala. Uživaćete u šetnjama kroz ulice pune zelenila i cveća. Kuće podsećaju na one u kojima žive Štrumfovi, a u svakom dvorištu je cvetna bašta. 

 

86 Top 10 najlepših sela na svetu

Samo da je cveća!

Sela Toskane u Italiji

Nisu slučajno na našoj listi najlepših sela na svetu. Boravak u ovim selima neminovno vas vraća u srednji vek, romantiku zapisivanu na pismima, zabranjene ljubavi pod vedrim nebom. Jednostavno rečeno, ova sela odišu romantikom. Ako tome dodate odlično vino iz toskanskih vinograda, na pravom ste putu da se zaljubite (ako do sada niste).

95 Top 10 najlepših sela na svetu

Možda vaš vitez živi baš ovde

Selo Bariachara u Kolumbiji

Svoju tradiciju i verovanja civilizacija Maja je prenela na građane Kolumbije, dok su kolonisti sa sobom doneli prepoznatljiv arhitektonski stil, koji se prepoznaje na crkvama i kućama ovog sela. Prašnjavi putevi i karakteristična gradnja objekata navode vas da pomislite kako je ovo mesto najpre izmišljeno u nekoj knjizi.

 

105 Top 10 najlepših sela na svetu

Kao u knjigama

Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pročitati ovde.

Izvor fotografija: mylifeisbrilliant.com


Katarina Nikolić više voli životinje nego ljude. Iskrena je, direktna i voli da filozofira. Kažu da je tvrdoglava, a ona smatra da je samo principijelna. Klasična muzika je opušta.

Comments