Hot topics

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

U susret praznicima: 10 razloga da dragoj osobi (ali i sebi) nešto pokloniš – već danas!

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

Ne “izlaziš” iz patika? Predstavljamo ti model koji ćeš ove zime obožavati – i nositi svakog dana!

Tijana @flawless_mess_ i Danijela @glam.prescription predlažu ideje za casual & business jesenje autfite

Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Želiš kreditnu karticu? Evo šta sve treba da znaš!

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

Mnogi od nas imaju akvarijume u svojim domovima ili smo na nekom od izleta posetili lokalne, manje akvarijume. Još uvek se pitate kako izgledaju najveći svetski akvarijumi, šta se sve krije u njima i gde se oni nalaze? Predstavljamo vam listu deset najvećih akvarijuma na svetu, poređanih prema količini vode kojom su ispunjeni njihovi najveći rezervoari.

10. “Monterey Bay Aquarium”

Slika 157 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

Meduze se čuvaju u posebnom rezervoaru

“Monterey Bay Aquarium” je 1984. godine izgrađen na mestu nekadašnje fabrike sardina, na obali Tihog okena, u Montereju, država Kalifornija. Glavne atrakcije su dva velika akvarijumska rezervoara. Jedan od njih visok je 10 metara, sadrži 1,3 miliona litara okeanske vode, a u njemu je smešten živi svet iz priobalnog dela Tihog okeana. Drugi akvarijum sadži 4,5 miliona litara vode i on je jedan od najvećih akvarijuma na svetu sa jednostrukim staklom. Ovde se mogu videti meduze, morske vidre i drugi stanovnici mora.

9. “TurkuaZoo”

Slika 241 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

Čudesan ples sirena

“TurkuaZoo” je otvoren 2009. godine i bio je najveći akvarijum u Evropi u to vreme. Nalazi se unutar tržnog centra “Forum Istanbul” i poseduje 80 metara dugačak tunel. Najveći akvarijum sadrži 4,5 miliona litara vode, a u njemu živi 10,000 životinja, među kojima i tigar-ajkule, gigantske žutulje i pirane. Tokom godine organizuju se razne aktivnosti i manifestacije za turiste, kao što su: ronjenje među ajkulama, noćenje pored akvarijuma ili čudesan ples sirena.

8. “Shark Reef Aquarium”

Slika 331 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

Akvarijum usred pustinje

Ovaj akvarijum nalazi se u “Mandalay Bay” hotel-kazinu u Las Vegasu. Jedan je od retkih na svetu koji se ne nalaze blizu prirodnog izvora vode, već je smešten u pustinji Mohava. Njegov najveći rezervoar sadrži 4,9 miliona litara vode, što ga svrstava među najveće akvarijume u Severnoj Americi. Ovaj akvarijum je dom za razne vrste ajkula, riba, gmizavaca i morskih beskičmenjaka.

7. “Oceanário de Lisboa”

Slika 424 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

Ajkule su samo neki od stanovnika ovog akvarijuma

“Oceanário” se nalazi u Lisabonu i otvoren je 1998. godine. Najveći od akvarijuma sadrži pet miliona litara vode. U njemu živi oko 450 različitih vrsta iz raznih delova sveta, kao što su ajkule, tune, barakude, jegulje. Glavna atrakcija je riba veliki bucanj, koja se može videti u svega nekoliko akvarijuma na svetu.

6. “Osaka Aquarium Kaiyukan”

Slika 520 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

Tunel na samom ulazu u kompleks akvarijuma

Ovaj akvarijum nalazi se u Osaki, u Japanu. Njegov najveći rezervoar sadrži 5,4 miliona litara vode. U ovom akvarijumu živi 29,000 životinja iz Tihog okeana. Turiste će zadiviti već prvi prolazak kroz tunel dugačak 11 metara, koji se nalazi na ulazu u ovaj kompleks.

5. “L’Oceanogràfic”

Slika 620 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

Prolaskom kroz tunel možete videti ajkule

“L’Oceanogràfic” se nalazi u okviru Grada umetnosti i nauke u Valensiji. Sa svojih 45,000 životinja iz različitih ekosistema i sedam miliona litara vode u glavnom rezervoaru, ovaj akvarijum je najveći u Evropi. Akvarijum je sačinjen od dva glavna dela, koja su međusobno povezana tunelom dugim 35 metara, a kojim plivaju ajkule i raže.

4. “Okinawa Churaumi Aquarium”

Slika 715 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

Kit-ajkule su najveći stanovnici ovog akvarijuma

“Okinawa Churaumi Aquarium” otvoren je 2002. godine sa ciljem da privuče više turista u ovu oblast Japana. Ime “Churaumi” izabrali su Japanci putem javnog glasanja. Početni deo imena, reč Chura, na okinava dijalektu znači lep ili ljubak, dok umi znači okean na japanskom. Glavni rezervoar sadrži 7,5 miliona litara vode, a u vreme otvaranja posedovao je i najveću akrilnu ploču na svetu.

3. “Dubai Mall Aquarium”

Slika 811 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

Akvarijum sa najvećom akrilnom pločom na svetu

Dubai Mol je najveći tržni centar na svetu, koji je deo 20 milijardi dolara vrednog kompleksa Burdž Dubai. Centralni deo Dubai Mola zauzima akvarijum sa 10 miliona litara vode i najvećom akrilnom pločom na svetu. Akvarijum je dom za preko 33,000 morskih životinja, među kojima je i oko 400 ajkula i raža. Zanimljivo je da je u februaru 2010. godine akvarijum počeo da propušta vodu zbog čega su posetioci bili evakuisani, a tržni centar zatvoren.

2. “Shedd Aquarium”

Slika 95 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

"Shedd Aquarium” - najpopularnija atrakcija Čikaga

Ovaj akvarijum otvoren je davne 1930. godine u Čikagu. Sve do 2005. godine bio je najveći akvarijum na svetu sa 11 miliona litara vode u glavnom rezervoaru. U njemu živi 1,500 različitih vrsta riba, morskih sisara, ptica, zmija, vodozemaca i insekata.

1. “Georgia Aquarium”

Slika 104 Top 10 najvećih akvarijuma na svetu

Najveća riba na svetu u najvećem akvarijumu

Na kraju ovog obilaska stižemo do akvarijuma, koji još uvek drži rekord najvećeg na svetu. To je “Georgia Aquarium”, otvoren 2005. godine u Atlanti. U njemu se nalazi preko 120,000 životinja i 500 različitih vrsta. Ovo je jedino mesto, van Azije, gde se mogu videti kit-ajkule. One se nalaze u ogromnom akvarijumu sa 24 miliona litara vode. Za odluku da se u ovom akvarijumu nađu i kit-ajkule vezane su razne kontroverze. Stručnjaci su sumnjali da se ovakve vrste mogu držati u zatvorenom prostoru, a njihovu zabrinutost podstakla je i činjenica da su dve, prvobitno nabavljene kit-ajkule, uginule.

Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pročitati ovde.


Jovana Filipović je studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, perfekcionista, namćor i statista sreće kao iz Balaševićevih pesama u čijim se stihovima pronalazi. Pevam svoj blues bez namere bitne, za zlo sam teški laik, i možda i nisam neki biser, ali sam barem svoj režiser. A kao omiljeni stih i moto izdvajam: “Brojao sam ljude s krsta, pravila i izuzetke. Posvud promašena vrsta, samo retki nađu retke.”

Editors choice